УКР РУС

Команди Євро-2016. Група А. Франція

4 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" представляє учасників фінальної частини Євро-2016. Починаємо з господарів турніру - збірної Франції.

Господарі. Фаворити

Франція на правах господарів змагань не проходила відбіркового турніру до чемпіонату Європи, обмежившись товариськими матчами. Але практично немає сумнівів, що "Триколірні" опинилися б у першості, враховуючи регламент - 24 команди у фінальному етапі.

З таким зірковим складом, який є у Дідьє Дешама, збірна Франції вже не просто учасники, а один з головних претендентів у боротьбі за Кубок Європи. Нагадаємо, минулий турнір, який французи приймали у себе, вони виграли - мова про чемпіонат світу-1998. На ньому, до речі, нинішній тренер "Триколірних" Дідьє Дешам представляв збірну Франції в якості капітана команди.

Заявка на Євро-2016

Воротарі: Бенуа Костіль ("Ренн"), Уго Льоріс ("Тоттенхем", Англія), Стів Манданда ("Марсель").

Захисники: Люка Дінь ("Рома", Італія), Патріс Евра ("Ювентус", Італія), Крістоф Жалле ("Ліон"), Лоран Косельні ("Арсенал", Англія), Ельякім Мангала, Бакарі Санья (обидва - "Манчестер Сіті", Англія), Самюель Юмтіті ("Ліон"), Аділь Рамі ("Севілья", Іспанія).

Півзахисники: Йоан Кабай ("Крістал Пелас", Англія), Морган Шнейдерлен (МЮ, Англія), Нголо Канте ("Лестер", Англія), Блез Матюйді (ПСЖ), Поль Погба ("Ювентус", Італія), Мусса Сіссоко ( "Ньюкасл", Англія).

Нападники: Кінгслі Коман ("Баварія", Німеччина), Андре-П'єр Жиньяк ("Тигрес", Мексика), Олів'є Жиру ("Арсенал", Англія), Антуан Грізманн ("Атлетіко", Іспанія), Антоні Мартіаль (МЮ, Англія), Дімітрі Пайє ("Вест Хем", Англія).

Хто не поїхав на Євро

Варан, Матьє, Лассана Діарра - травми. Бензема, Бен Арфа, Гамейро, Ляказетт, Вальбуена, Мамаду Сако - рішення тренера.

При тому виборі, що є у Дешама, суперечки про склад були неминучі. Якщо вже неабияка полеміка захлеснула Україну (з приводу імені Олега Гусєва поза заявкою), то у французів - тим більше?!

Якщо Гусєв не травмований, то у когось Кайрат головного мозку, - Джулай жорстко пройшовся по заявці України

А головна тема для розмов: відсутність у списку 23-х зоряного нападника Каріма Бензема. Йому в компанію у обговоренні приписують ще й Хатема Бен Арфа, з яким вони феєрично починали кар'єру в "Ліоні". Одна з версій відсутності - конспірологічна: Ерік Кантона заявляє, що рішення Дешама расистське і пов'язане з північноафриканським походженням гравців.

Головна зірка

Поль Погба, 23 роки, півзахисник. Ринкова ціна (Transfermarkt): 65 млн. євро.

Погба - зірка європейського футболу, котра лише сходить. Численні аванси багато в чому справедливі, однак це наразі лише аванси. І божевільна ринкова ціна як для гравця середньої лінії це більшою мірою цифра за молодість і перспективу, надія, що Поль стане в майбутньому одним з Видатних французів.

Тренер

Дідьє Дешам. 43 роки, француз. У збірній - з 2012 року.

Федерація футболу Франції не зраджує собі вже впродовж декількох років, запрошуючи на тренерське місце №1 найперспективніших наставників країни. Після Євро-2012 Лорана Блана на чолі "Триколірних" замінив Дідьє Дешам.

Дешам дійшов до фіналу Ліги чемпіонів-2004 з "Монако". Потім славно попрацював у "Ювентусі", повернувши Туріну місце у Серії А в 2007 році, а на батьківщині ще раз добре себе зарекомендував в іншому клубі, "Марселі", вигравши чемпіонат Франції-2010.

Чому варто вболівати

Серед вас напевно знайдуться фанати футбольних клубів, в яких виступають футболісти збірної Франції. "Баварія", "Ювентус", "Ман Сіті", МЮ, "Арсенал", "Севілья"... Цікаво, що немає "Реала" (справа Бензема та травма Варана) і "Барселони" (через травму Жеремі Матьє).

Але це банально. Ще можна повболівати за відкриття минулого сезону у складі "Лестера" Нголо Канте, а також за форварда мадридського "Атлетіко" Антуана Грізманна. Антуан заслужив у цьому сезоні викупатись у променях слави, і чому б не зробити це після домашнього Євро-2016?

Що кажуть букмекери

Контора William Hill вважає збірну Франції не просто фаворитом своєї групи (тут взагалі коефіцієнт на вихід далі чисто символічний - 1,01), а головним претендентом на перемогу на Євро-2016. На перемогу господарів на турнірі коефіцієнт 4,0. Німці й іспанці посперечалися б, однак незабаром побачимо реальне співвідношення сил на футбольному полі.

По одежі стрічають... Всі форми національних збірних на Євро-2016