УКР РУС

Команди Євро-2016. Група А. Албанія

4 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" знайомить із учасниками фінальної частини Євро-2016. Представляємо команду групи А - Албанію.

Скромні дебютанти з великими амбіціями

Албанію навряд чи можна віднести до топових збірних Європи. Це команда, в якій важко відзначити якісь яскраві риси і стиль. Але при своїй зовнішній "сірості", збірна Албанії вміло опирається на командні дії і впевнену гру в захисті, завдяки чому може стати неприємним суперником для будь-якої команди. Для албанців фінальна частина Євро-2016 у Франції стане першим турніром такого рівня, тому мотивації їм навряд чи бракуватиме.

Чимала частка успіху збірної Албанії при проходженні кваліфікації на фінальну частину Євро-2016 припадає на зміни в правилах турніру. Завдяки збільшенню кількості команд албанцям вдалося потрапити до Франції, уникнувши необхідність битися в стикових матчах (шансів в "стиках" у Албанії було б не так і багато). У найменшій кваліфікаційній групі I (5 команд) збірна Албанії випередила Данію, Сербію та Вірменію, посівши друге місце (першою стала Португалія).

Заявка на Євро-2016

Воротарі: Беріша ("Лаціо"), Ходжа ("Партизан"), Шехі ("Шкендербеу")

Захисники: Цана ("Нант"), Аєті ("Фрозіноне"), Маврай ("Кельн"), Хюсай ("Наполі"), Аголі ("Карабах"), Веселі ("Лугано"), Аліджі ("Базель")

Півзахисники: Мемушай ("Пескара"), Каче (ПАОК), Ліла ("Янніна"), Баша ("Комо"), Роші ("Рієка"), Кукелі ("Цюріх"), Леняні ("Нант"), Джака ("Базель"), Абраші ("Фрайбург")

Нападники: Балай ("Рієка"), Чікаллеші ("Істанбул ББ"), Садіку ("Вадуц"), Гаші ("Колорадо Репідз")

Хто не поїхав на Євро

Тренерський штаб Албанії вирішив відмовитися від послуг деяких гравців, які були в розширеному списку, але не портапили до фінальної заявки. Це захисник "Аталанти" Берат Джімсіті, півзахисник "Вітесса" Мілот Рашіца, захисник "Спліта" Амір Рахмані і півзахисник ліберецького "Слована" Херолінд Шала.

Головна зірка

Лорік Цана, 32 роки, центральний захисник. Ринкова вартість (Transfermarkt): 1 млн євро.

Для того, щоб знайти зірку в збірній Албанії, потрібно добре постаратися. Ця команда аж ніяк не може похизуватися зірковими гравцями, в тому розумінні, до якого ми звикли. Зіркою албанців можна вважати їхнього капітана - Лоріка Цану. Цей авторитетний досвідчений захисник викликається до збірної з 2003-го року, і за цей час став справжнім її символом. Цана за свою кар'єру пограв у декількох досить серйозних європейських клубах, зокрема в ПСЖ, "Марселі", "Сандерленді", "Лаціо", "Галатасараї", а наразі виступає в "Нанті". Саме від нього, в першу чергу, буде залежати надійність оборони Албанії, а також бойовий дух його партнерів.

Тренер

Джанні Де Б'язі. 59 років, італієць. У збірній з 2011-го року.

Албанці багато в чому можуть завдячувати своїм успіхом саме цьому італійському наставнику. Джанні Де Б'язі вдалося витиснути максимум із доволі посередньої команди. Свою тактичну схему в збірній Албанії італієць будує на захисних засадах, користуючись сильними сторонами команди - командною взаємодією і вмінням оборонятися. Тому нинішню Албанію можна вважати командою, яку побудував саме Де Б'язі, за що албанці йому безмірно вдячні.

Чому варто вболівати

Звісно, Албанія - це збірна, яка навряд чи буде демонструвати яскравий атакувальний футбол і хизуватися карколомною технікою. Це працелюбна тренерська команда, яка будує свою гру від оборони і концентрується переважно на руйнуванні. Але саме такі команди можуть досягати мети, адже більше за всіх до неї прагнуть (можна згадати збірну Греції, яка сенсаційно перемогла на Євро-2004). Тому Для українських уболівальників особливості албанського стилю відомі певною мірою з виступів Арменда Даллку і Дебатіка Цуррі в чемпіонаті України.

Що говорять букмекери

Авторитетна букмекерська контора William Hill оцінює шанси збірної Албанії на Євро-2016 не надто оптимістично. Албанці, серед усіх збірних, мають найменше шансів на перемогу в турнірі.

Вихід із групи: 2.87

Перемога на Євро-2016: 301.00

Загалом, якщо схочете спробувати свою вдачу, як це зробили фани "Лестера", то кращого варіанту, аніж збірна Албанії, вам не знайти.

Сторінка автора в Facebook

Королева і німці. Історія чемпіонатів Європи в фото: Англія-1996