УКР РУС

Колумбійська вболівальниця: "На ЧС-2006 запам’ятався Артем Мілевський. Це було кохання з першого погляду"

21 жовтня 2016
Автор: Andriy Sokolovskiy

Вболівальниця "Мільйонаріоса" розповіла в інтерв'ю Андрію Соколовському, як Артем Мілевський зумів розбити серця гарячих колумбійок.

Юлі Андреа Монрой Дельгадо, що мешкає в Боготі, вже не один рік палко вболіває за столичний клуб "Мільйонаріос". Дівчина рідко коли пропускає матчі улюбленої команди, а також активно цікавиться подіями в світовому футболі. Співвітчизниця Габріеля Гарсії Маркеса та Шакіри порозмовляла з Андрієм Соколовським про футбол в рідній Колумбії і не тільки.

"У 80-х роках колумбійський футбол переживав не найкращі часи"

– Юлі, скільки часу вже мариш футболом?

– Ой, дуже давно. Моїми найпершими спогадами є кваліфікація південноамериканських збірних на чемпіонат світу 1994 року. З того часу й захворіла футболом.

– Свій перший візит на стадіон пригадуєш?

– Звісно! Це трапилося 2000 року. Ми пішли разом з братом, який є фанатом "Америка Калі", на матч "Мільйонаріос" – "Америка". Поєдинок закінчився внічию – 1:1.

– Колумбія плакала після автоголу Андреса Ескобара на американському мундіалі?

– Люди не хотіли вірити в те, що трапилося. Я теж була шокована.

– Альфредо Ді Стефано – легенда номер один для "Мільйонаріос"?

– Всі про нього багато говорять, особисто чула про дона Альфредо неймовірні історії. Однак я ще не народилася, коли він грав. Старожили кажуть, що він на полі виглядав неймовірно, але Ді Стефано прославив іншу команду – мадридський "Реал". В історії клубу було чимало класних гравців. Приміром, Арнольдо Ігуаран – найкращий голеадор збірної Колумбії, проте мені теж не довелося спостерігати за ним наживо.

– Гаразд, тоді хто є найкращим футболістом з тих "біло-синіх", кого тобі вдалося вгледіти в дії?

– Нападник Васон Рентерія, який з бразильським "Інтернасіоналем" здобув Кубок Лібертадорес (обов’язково перегляньте його голасо уругвайському "Насьоналю". Загалом, Васон – досить цікавий персонаж. В 2012-ому, виступаючи за "Сантос", він перетинався з Неймаром, Гансо, екс-киянином Жерсоном Маграо та екс- донеччанином Елано. А в далекому 2006 році Рантерія грав за "Інтернасьональ" пліч-о-пліч з юним Луїсом Адріано, – прим. авт.). Багато забивав за "Мільйонаріос" і Дайро Морено. Сьогодні Дайро виступає в складі "Тіхуани", продовжуючи кліпати голи в Мексиці. Але Васон, на мій погляд, є кращим, ніж Морено.

– З 1988 по 2012 роки твої улюбленці не могли перемогти в чемпіонаті Колумбії. Чому?

– В клубу були жахливі економічні проблеми. У 80-их власником команди значився наркобарон Хосе Гонсало Родрігес, більш відомий як "Мексиканець". Він був другом Пабло Ескобара (навряд чи в такому бізнесі є друзі, – прим. авт.). Після його смерті команда розпочала відчувати фінансову нестабільність.

– Не секрет, що власники провідних українських клубів заробили гроші далеко не найчеснішими методами. В Колумбії схожа ситуація?

– Жахливий період мав місце якраз у 80-их роках. Однак останнім часом, як на мене, колумбійський футбол став значно чеснішим та прозорішим. Клуби отримують стабільне фінансування.

– Які матчі для "Мільйонаріоса" є найбільш важливими?

– Для вболівальників "синьо-білих" існують дві гри: дербі проти "Санта-Фе" та проти "Атлетіко Насьоналя" з Медельїна. Матчі між "Санта-Фе" та "Мільйонаріосом" відомі ще як "Ель Класіко". Перемога для фанатів з обох ворожих таборів є на вагу золота. Кожний поєдинок перетворюється на яскраве шоу! Атмосфера під час столичного дербі завжди святкова, хоч інколи, на жаль, трапляються випадки насильства. Хоча прихильниця "Санта-Фе" – моя найкраща подруга.

– А як щодо столичного "Ла Екідада"?

– Це відносно молода команда, й серйозно не сприймається обома грандами з Боготи. Ще в столиці грає клуб "Форталеза".

"Ель Кампін"

Знаю, ти любиш подорожувати Південною Америкою та відвідувати футбольні матчі. Розкажи, будь ласка, детальніше.

– В 2014 році я була в Бразилії, де завітала на матчі Іспанія – Нідерланди, Португалія – Німеччина, США – Бельгія. Заодно зробила собі екскурсію містами Віторія, Ріо, Сальвадор, Бразиліа. Того ж року мене занесло до Мехіко на гру "УНАМ Пумас" – "Чівас". А ще свого часу побувала на стадіонах "Монументаль" (Буенос-Айрес), "Насьональ" (Сантьяго), "Сентернаріо" (Монтевідео).

В столиці Бразилії дівчина зустріла Роналду

– За скільки можна придбати квиток на домашню гру "Мільййонаріоса"?

– Сорок тисяч песо, що становить близько дванадцяти доларів.

– На матчах стадіон заповнений вщент?

– В залежності від рівня та популярності суперника. Часто на трибунах буває понад 45 тисяч глядачів, що є хорошим показником відвідуваності.

– Фалькао чи Шевченко?

– Фалькао є великим гравцем, а Шева – легендою футболу.

– Чому "Ель Тігре" не заграв у МЮ і "Челсі"?

– Серйозна травма. На жаль, він вже не покаже свого попереднього рівня.

– Що вибереш: чемпіонство "Мільйонаріоса" чи краще волієш побачити Колумбію у півфіналі чемпіонату світу?

– Знаю, що для більшості населення успіхи збірної є головнішими за клубні симпатії, але я не надто палко вболіваю за "кавових". Наші збірники не є вельми великими патріотами рідної країни, їх не хвилюють політичні процеси, які кояться в Колумбії, хоча можливо я помиляюся (що ж, українські вболівальники тебе чудово розуміють, Юлі, – прим. авт.).

– Розкажи читачам про свою симпатію до одного з колишніх гравців збірної України.

– Я уважно стежила за німецьким чемпіонатом світу. Пригадую матч Україна – Швейцарія, як один з найбільш нудних в моєму житті, але мені тоді запам’ятався ваш гравець на ім’я Артем Мілевський. Це було кохання з першого погляду (сміється, – прим. авт.). До речі, де він тепер?

– Грає в Росії, однак думаю він із задоволенням пристане на пропозицію клубів з Медельїну :)

Абонемент Юлі на матчі улюбленої команди

"Ескобар – антигерой Колумбії"

– Три місця, які порадиш оглянути туристу, що вперше завітав до Боготи.

– Хм, треба подумати… Що ж, назву гору Монсеррат, звідки відкривається чудовий міст на місто, Ла Канделарію – історичний район в центрі міста. Ну і звісно святу святих вболівальників – стадіон "Ель Кампін".

– Пабло Ескобар – герой чи антигерой Колумбії?

– Особисто для мене він точно не герой. Період його кримінальності діяльності – чи найгірше, що могло спіткати нашу країну. Він вбивав людей, продавав наркотики. Що тут хорошого? Всі романтичні оповідання про нього – міфи.

– Яка ціна граму кокаїну на вулицях Боготи?

– Не знаю, ніколи не купувала наркотики.

– Найсмачніша колумбійська страва.

– Ахіако (Ajiaco) – картопляний суп з курятиною. Кажуть, ахіако вперше зготовили в Боготі. Частенько готую цю страву. Ммм, пальчики оближеш.

– Завтра вилітаю до Боготи найпершим рейсом :)

– Ха-ха-ха! Колумбійці будуть раді туристам з України.

– Що взагалі знаєш про Україну?

– Я чула, що це гарна країна з мальовничими пейзажами та великою кількістю озер.

– І останнє питання, яке хвилює чоловічу аудиторію "Футбол 24": латиноамериканські дівчата найгарніші в світі?

– Ні, тільки колумбійські :)

Спілкувався Андрій Соколовський

На вулицях Боготи

Трансміленіо – унікальний вид автобусного транспорту, що схожий на метро

На горі Монсеррат

Ла Канделарія

Футбольна колекція Юлі: Німеччина, Колумбія, Бразилія, "Мільйонаріос", "Мілан", "Рівер Плейт", Італія. Це ще без Франції та "Баварії"

Смачний суп ахіако

Фанати "Мільйонаріоса" "запалюють"