УКР РУС

Колос – Шахтар: Коноплянка розчаровує, великі проблеми Каштру – 18-річний українець феєрить, екс-динамівці могли карати

14 червня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Колос програв Шахтарю (0:1) на НСК Олімпійський у 26 турі УПЛ. Рахунок і огляд матчу матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Колос – Шахтар на "Футбол 24", стартував о 17:00. Матч без турнірної інтриги. Абсолютно найкраща команда УПЛ проти клубу, що виглядає відверто найслабшим у чемпіонській шістці. Колос готується до плей-офф за Лігу Європи і може собі дозволити експерименти та будь-яку серію поразок – команда Костишина 5 турів поспіль не брала очок. Будемо відверті, для Ковалівки великий фарт уже в самому виході в топ-6, адже конкуренти знизу за ігровими та статистичними параметрами нічим особливо не поступалися.

Колос – Шахтар: онлайн-трансляція матчу

Тайсон і Марлос довели м'яч до Патріка на 3-й хвилині. Перший у матчі удар потягнув Волинець – було доволі небезпечно. Колос спробував увійти у штрафний Шахтаря через зону Сіпріано, який замінив важко травмованого Ісмаїлі. Матвієнко заблокував. Марлос наступив шипами у боротьбі на Вільх'яльмссона. Ісландець з криком повалявся на газоні, хоча його тренер активно кричав: "Вставай, вставай!". Не шкодує Руслан Костишин своїх підопічних. Марлос отримав блискучий пас у розріз від Патріка. Захисник Колоса встиг заблокувати удар.

Розкішний момент Колоса на 13-й. Екс-форвард київського Динамо Володимир Лисенко не помітив Степаненка на другому поверсі, але Трубін в красивому стрибку виручив. А подавав штрафний інший екс-динамівець Андрій Богданов. Ще один жорсткий фол у центрі поля. Гавриш жорстко грав і в м'яч, і в Мораєса. Жуніор ще й наче наступив на ногу капітана Ковалівки. Дісталося в іншому епізоді й Коноплянці. Приємно, що суддя не розкидається картками, тому поки без "гірчичників". Дає боротися Копієвський. Було б добре, якби і в інших матчах рефері не бігали перевіряти ігрові стики на повторах, щоразу висмоктуючи з пальця вилучення імені VAR. Ну або хоча б виробили одну стратегію суддівства.

Непогано Колос сушить гру і намагається комбінувати на чужій половині, хоча з останнім уже гірше. Багато дрібних грубощів і зупинок у грі. Що цікаво, більше грішить цим технічніший Шахтар. Не пускають в автобус Костишина безбілетників з донецького клубу. На 30 метрах від воріт Волинця контролерів більше, ніж "зайців", усе спокійно перекривають номінальні господарі. І знову Колос завершує ударом свою атаку. Більше для статистики, ніж про гостроту, але в команди Каштру і цього немає. Марлоса, здавалося, все ж загубили в карному, але пас на Мораєса виявився не найкращою затією – Жуніор послизнувся.

Уже двічі Волинцю надавали допомогу. Незамінний воротар Колоса, який витягнув уже не один матч у сезоні все-таки продовжив гру. хоча лунали крики про пошкодження задньої поверхні стегна. Каштру сховав голову від гри своєї команди. Таким засмученим португальського тренера давно не бачили. На 42-й хвилині Колос дозволив Тайсону побачити ситуацію і без тиску закинути на Додо. Мораєс замикав простріл останнього, але удар не вийшов. Ще й травмувався Жуніор, зіткнувшись із суперником.

При подачі кутового Степаненко штовхав Петрова, а потім отримав рукою в обличчя. Кричав Тарас так на повноцінний пенальті, але Копієвський зафіксував фол в атаці. Тайсон розрізав захист пасом на Мораєса. Волинцю довелося збивати, але судді зафіксували дуже сумнівний офсайд. Схоже, це мало бути пенальті, відверта помилка Копієвського як мінімум з положенням поза грою. Ще одну контру пропускає Колос, заграючись в атаці. Ледь відбилася Ковалівка. "Бл**ь, які п'ятки", – не добирав слів Волинець, нагримавши на занадто розслаблених своїх захисників.

Поперечина рятує Колос на стандарті (Степаненко замикав скидання Матвієнка), 2 добивання не знаходять мети. Однак помилка на своїй половині приводить до легкого взяття воріт. Марлосу ніхто не дозволив віддати, Мораєса (єдиного проти кількох захисників) геть загубили. Жуніор спокійно перекинув голкіпера. Шахтар навіть на 25% своїх можливостей, практично стоячи, відкриває рахунок. А ось Трубін подобається сьогодні. Спочатку виконав роль ліберо, не дозволивши Колосу застати зненацька довгим пасом, а потім спокійно нейтралізував удар Кожушка після флангової подачі.

Мораєс виходив віч-на-віч – Волинець зіграв корпусом, ніби захисник, і відтіснив Жуніора. Богданов розрізав редути пасом на Антюха, але Денис, який замінив Лисенка, забарився з ударом і програв дуель Трубіну. Соломон, який вийшов на 61-й замість Коноплянки, викотив під удар – захисники Колоса блокують. Пішла шалена злива. Смирний двічі вибігав у швидкі контри. Спочатку невлучний удар, а потім був дуже гострий простріл з правого флангу, однак гравець Колоса не зорієнтувався перед воротами і заплутався у м'ячі. Тайсон знову накидає на Додо, Соломон зобов'язаний забивати без перешкод на лінії воротарського, але і тут не виходить удар.

І знову Богданов, найнебезпечніший у команді Костишина. Екс-хавбек Динамо непогано закрутив здалеку, а Трубін не менш ефектно витягнув з-під поперечини. Болбат замінив Сіпріано. Нова позиція для Сергія, який програв Додо боротьбу за правий фланг захисту. Про гру рукою у штрафному Шахтаря кричать господарі. Гравці бідкаються, а суддя розводить руками. Тут все правильно. Матвієнко притискав руки і не розширював межі тіла. Усе, 1:0 – 18-річний воротар Трубін стає найкращим у Шахтаря, і це багато про що свідчить. Колос переграв лідера УПЛ за ударами загалом (7:5) та влучаннями у площину воріт (5:3), що не може не дивувати.

Ісмаїлі немає ким замінити

Сіпріано і Болбат не вразили на позиції лівого захисника. Хтозна, чи не стане важка травма Ісмаїлі головною перепоною на шляху Шахтаря до висот у Лізі Європи. Подекуди складалося враження, що команда Каштру може зайти дуже далеко в цьому сезоні. Адже в ЛЄ в поточному розіграші лише Манчестер Юнайтед виглядає беззаперечним фаворитом, але велика перерва в АПЛ та інших топ-лігах може все змінити. Як і ключовим фактором ризикує стати виліт Ісми. Лідер УПЛ за кількома атакувальними показниками, невід'ємний помічник Тайсона і компанії у фінальній третині поля. Окрім вагомої креативної частини, це ще надійний і розумний гравець при обороні власних воріт.

Сьогодні лівий фланг не працював. Тайсон більше опускався у глибину і діяв по центру. Марлос праворуч, туди ж тягнуло і Соломона. А Коноплянка, Сіпріано і Болбат на трьох нічим не запам'яталися в атаці. Водночас у плані захисту лівий край виглядав найбільш вразливим. Безумовно, замінити таку глибу, як Ісмаїлі, котрий може і сам забити, і гол партнерам викотити на блюдечку, неможливо за декілька днів. Для цього знадобиться весь той майже двомісячний термін до рестарту Ліги Європи, а то й більше. Однак Каштру отримав відчутний і тривожний сигнал – якщо навіть скромний Колос так докучає, що буде з більш вимогливими суперниками.

Пятов має юного заступника з великим майбутнім

Трубін став беззаперечним героєм. Сейви після ударів екс-гравців Динамо Богданова та Лисенка, зупинка 22-річного вихідця з Першої ліги Антюха очолюють список його 5 польотів за м'ячем. Звісно, це не якісь нереальні удари, але як мінімум 1 з них цілком міг би завершитися взяттям воріт. Тішить гра 18-річного українського воротаря ногами, читання епізодів, грамотний вибір позиції і холоднокровна солідність, якою віє також від Андрія Луніна. Між цими молодиками невдовзі і в збірній України конкуренція буде ого-го!

Словом, Андрія Пятова, якому вже як-не-як майже 36, можна буде безболісно замінити. І дуже добре, що Каштру так часто дає Трубіну понюхати пороху УПЛ. Не карає за пропущені м'ячі, дає певний простір для неминучих помилок і набиття шишок. Для молодого голкіпера 3 виходи за останні 4 тури – це дуже круто. Звісно, Пятов усе ще безперечний №1 на статусні матчі типу Динамо чи єврокубків. Та бразильці Шахтаря недарма кличуть Анатолія "Куртуа" на честь знаменитого голкіпера Реала.

Динамівська школа не врятувала – Колос заслуговував більшого

Ковалівка виглядає цікавим тренерським проектом, якому дуже не щастить у фінальній топ-6. Тут існує певний парадокс, бо доля ніби повертає в Колоса борги за ті шалені голи, які залітали з будь-яких дистанцій і дозволили випередити конкурентів на першому етапі боротьби за Лігу Європи. Команда Руслана Костишина дуже компактно обороняється, моментами паркує автобуси, але не втрачає азарту і бажання атакувати. Класу бракує, кадрів також, та на рівні УПЛ команда з більшістю гравців ще з часів Першої ліги виглядає дуже гідно.

Сьогодні головними заводилами в атаці були колишні динамівці Лисенко і Богданов, а також орендований Смирний. Вони могли запросто покарати надто гостинний захист Шахтаря, який отримував недостатньо підтримки від розслаблених хавбеків. Не вийшло, а останні 35 хвилин залишать присмаку недоситу. Адже в цей час на полі фактично були лише гравці Колоса і трохи Соломона, в якого не склалося тільки з вирішенням атак: 4:0 за ударами, 2:0 за пострілами у площину воріт. Ех, недарма Богданов так хапався за голову, ой недарма.

Коноплянка і резервісти знову не використовують свій шанс

Чи то Євген не вписується в бразильську систему атаки, чи то мотивації не вистачає, чи то хочеться виїхати на голому класі. Майже нічого не працює після повернення екс-дніпрянина в Україну. Навіть інший резервіст Соломон цікавіше і натхненніше виглядає, ніж Коно. Безумовно, Шахтарю найчастіше вистачає лишень того, щоб Тайсон і Марлос увімкнулися разів 5 за матч. У грі по рахунку "гірники" показують чемпіонський клас, хоча програний матч за Суперкубок мав би стати серйозною пересторогою.

Дуже вже часто донеччани кидають спроби грати у футбол у других таймах. Що ж, можуть собі дозволити, адже суперники навіть такий Шахтар не можуть дістати і покусати. Однак в якийсь більш відповідальний момент сезону таке ставлення може зіграти злий жарт. Незвично пізні заміни сьогодні були також ніби таким собі символом, що і Каштру не дуже вже цікаво в УПЛ. Хоча нульова ефективність дій Коваленка, Фернандо і Тете насторожує не менше, ніж стоячий футбол без бажання у виконанні лідерів основи.