УКР РУС

Колос – Шахтар: анонс матчу УПЛ

14 лютого 2021 Читать на русском

В рамках перенесеного поєдинку 14-го туру УПЛ Колос зустрінеться з Шахтарем. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Український чемпіонат почався доволі рано, залишивши незадоволеними фанатів, футболістів і навіть тренерів. У шалений мороз на засніженому та промерзлому полі нормального футболу не продемонструвати, але будемо відвертими – вітчизняні команди і на ідеальних газонах рідко вражали тікі-такою, а зима у нас може тривати аж до квітня. Грандам же необхідно стартувати якомога раніше.

Шахтар повинен був стартувати вчора, але через несприятливі климатичні умови матч проти Колоса у Ковалівці перенесли на неділю в Київ, на стадіон імені В. В. Лобановського. Це не дуже добре для "гірників", адже вчора на його жахливому газоні зіграли Динамо та Олімпік. Кияни перемогли й відірвались від Шахтаря на чотири очки, залишивши принциповому супернику витоптані залишки промерзлого поля.

Не можна сказати, що Колос – складний суперник для колективу, якому восени вдавалося бити Реал, але й слабкими ковалівців не назвеш (між іншим, це літній учасник єврокубків). Словом, це ідеальний варіант для підготовки "гірників" перед матчем 1/16 фіналу Ліги Європи. Вже у четвер підопічним Луїша Каштру доведеться зіграти з Маккабі на виїзді.

Збори Шахтаря

Цьогорічна зима не вразила інформаційними бомбами із розташування грандів. Обидва працювали у більш-менш спокійному руслі, однак у донеччан все було набагато краще, ніж у Динамо. В першу чергу, через кадрову ситуацію – лазарет "гірників" спорожнів, хоча Ісмаїлі необхідний деякий час для набору форми.

Навіть Малишев повернувся до роботи! Ба більше – він встиг провести тайм в останньому спарингу. Тільки у Мораєса були певні проблеми, однак він все одно грав.

У Туреччині команда провела всього сім матчів. Ряд суперників довелося змінювати по ходу підготовки, адже через COVID-19 згоріли зустрічі з Мурою, тбіліським Локомотивом і Марібором. Загальні результати Шахтаря на зборах не вразили: дві перемоги, чотири нічиї та одна поразка – причому перемогти вдалося лише Борац та Сілекс. З Лудогорцем, Лехом, Црвєною Звєздою й навіть Маріуполем були нічиї, а Словану донеччани програли.

Це говорить про проблеми з обороною, хоча Вітао виглядав непогано. З іншого боку, не варто аж занадато сильно зосереджуватись на рахунках цих матчів, адже вони великою мірою пов'язані з широкою ротацією (проти Маріуполя та Слована грали різні склади в один день). Луїш Каштру намагався рівномірно розподілити навантаження на всю команду, загравши якомога більше гравців.

З тактичних родзинок можна виділити три аспекти. Перший – тренерський штаб продовжував награвати схему 4-1-4-1, яка у різних фазах гри перетворюється і на 4-3-3, і на 4-2-3-1, і навіть на 4-4-2. Шахтар проявив гнучкість у ЛЧ і явно не збирається сходити з обраного шляху. В цьому криється величезна перевага "гірників" над конкурентами. Особливо це важливо у контексті відходу Коваленка, який відповідав за позиційну "чорнуху".

Друга родзинка – перехід Коноплянки на правий фланг. Поки що важко сказати, чи буде він там грати і надалі, але в нападі Євген був найкращим футболістом на зборах, шикарно забігаючи за спини й розриваючи простір між центрбеком і фулбеком. В його активі аж чотири голи (хоча один прилетів з рикошетом).

Ще одна цікава, але логічна зміна – Марлоса награвали на позиції інсайда. В рамках ЛЧ він шикарно працював у цій ролі, відкриваючись між лініями й розганяючи контратаки без огляду на клас суперника. Вочевидь, рішення перевести бразильського козака сюди прискорив відхід Коваленка.

В кадровому плані у Шахтаря все було тихо. Клуб поки нікого не купив, а з оренди повернули Мудрика та опального Вакулу. Крім того, з молодіжки до тренувань підтягнули Судакова та В'юнника.

Збори Колоса

Колос через свою історію з Селезньовим став головним ньюсмейкером зимової паузи в Україні. Досі ніхто не знає, що насправді сталося у Туреччини, і тим паче ніхто не розуміє, в якому статусі Євген зараз – у клуб він, ніби-то, повернувся, але в заявку його не внесли. Словом, ковалівцям можна подякувати – без них на цих зборах було б зовсім нудно.

В ігровому плані від Колоса нічого нового не побачили. У семи матчах проти маловідомих команд підопічні Руслана Костишина здобули дві перемоги та розписали дві нічиї при різниці голів 13-9. З огляду на такі показники, можна констатувати, що стилістично команда не змінилася. Ковалівці грають у все той же енергійний футбол без вигадки, але з хорошою реалізацією. Особливо в цьому аспекті вразив Оріховський, який забив п'ять голів.

В кадровому плані особливих проблем немає. Селезньов не був критично важливим футболістом Колоса, а без Ємця та Максименка клуб тим паче не розвалиться. Натомість, ковалівці підписали двох хороших виконавців – на повноцінний контракт прийшов Хльобас, а з Шахтаря орендували Чурка. Крім того, команду посилив подільський камерунець Нгамба та білорус Зотов.

Кадрова ситуація

Травмовані:

Дискваліфіковані: Ільїн, Селезньов (Колос)

Не зіграють з інших причин: Селезньов (конфлікт), Чурко (умови оренди)

Орієнтовні склади на матч Колос – Шахтар

Колос: Кучерук – Кравченко, Гавриш, Петров, Чорноморець – Антюх, Задоя, Богданов, Оріховський – Хльобас, Лисенко

Шахтар: Трубін – Додо, Бондар, Матвієнко, Корнієнко – Степаненко – Коноплянка, Марлос, Тайсон, Соломон – Мораес

Прогноз "Футбол 24" – 1:2

Робити прогнози на перший матч завжди непросто, але Шахтар починав чемпіонат саме з Колосом – в той момент про стан обох команд теж мало що було відомо. Шахтар впевнено переїхав ковалівців у другому таймі, хоча в першому підопічні Руслана Костишина дали важкий бій.

Щось схоже можна очікувати і зараз. Шахтар міг би підійти до поєдинку без належного ставлення, якби не перебував у чотирьох очках від першої позиції й у п'яти днях від матчу Ліги Європи. В таких умовах "гірники" жартувати не будуть. Чемпіон сьогодні повинен перемогти.