УКР РУС

Коли зріст – не головне: «карлики» українського чемпіонату

23 липня 2015
Автор: Роман Клименко

Яким у вашому розумінні повинен бути професійний спортсмен? Закрийте очі на хвилину і дайте попрацювати власній уяві.

Атлетичним і підкачаним? Так. Міцним і витривалим? Безумовно. Високим і статним? Ще б пак! Але що робити хлопцям, чий зріст ледь перевалив за відмітку в метр шістдесят (спитаєте, яка різниця між 169 і 170 см? Величезна! Психологія…)? Тут є кілька варіантів: забити на все, образившись на несправедливу матінку-природу і фактично поставивши хрест на власній кар’єрі – або стати другим Мессі.

Хлопці, про яких піде річ у нашому сьогоднішньому огляді, обрали другий шлях. І не прогадали!

Фред («Шахтар»)

Амплуа: опорний півзахисник

Вік: 22 роки

Зріст: 169 см

Здавалося б, класичний «опорник» має бути міцним гренадером? Стереотип, який запросто руйнує «гірник» Фред: маючи менше 170 см зросту, бразилець здатен зупинити ледь не кожного, хто проноситься поруч. Щоправда, є в нього певні недоліки: найголовніша проблема Фреда – це відсутність стабільності, що випливає як з його віку, так і з особливостей менталітету. Луческу немало помучився, аби зліпити з мініатюрного хава щось путнє. В принципі, у Містера це вийшло, але є ще багато над чим працювати.

Після літнього відходу Фернандо саме зв’язка Степаненко-Фред бачиться основою в «Шахтарі». Хоча у Максима Малишева є свої думки на це рахунок…

Мірча Луческу:

«Очікую, що Фред буде брати на себе більше ініціативи - він талановитий, але ще дуже молодий гравець. Йому потрібен час, щоб зрозуміти мої вимоги. Фреду ще треба вчитися, щоб підвищити свій рівень».

Бернард («Шахтар»)

Амплуа: атакуючий півзахисник

Вік: 22 роки

Зріст: 164 см

Ви прекрасно знаєте, яким потенціалом володіє цей малесенький «крайок». Але примхливий характер, зіркова хвороба і часті депресії ледь не помножили на нуль перспективи Бернарда у «Шахтарі». Можливо, хоча б цього сезону у нього вийде розкрити свій талант по-справжньому, врешті-решт продемонструвавши його українській публіці в повній мірі? Чи «жертва соціальних мереж» продовжить виступати за принципом «тут граю, а тут оселедця загортаю»?

Взагалі, для найдорожчого придбання українського чемпіонату вкрай слабка статистика (41 матч на внутрішній арені, починаючи з 2013-го) виглядає ганебною – тобі не соромно заривати в землю свій талант, хлопче?

Мірча Луческу:

«Що стосується Бернарда, то скоро піде третій рік його перебування в команді. Я хочу бачити в ньому лідера в плані техніки. Але Бернарду непросто, оскільки доводиться конкурувати з Тайсоном, який також є дуже технічним гравцем на тій самій позиції. Звичайно, я надам їм обом ігрову практику».

Антон Котляр («Сталь»)

Амплуа: атакуючий півзахисник

Вік: 22 роки

Зріст: 165 см

У складі дебютанта Ліги Парі-Матч 2015/16 успішно виступає півзахисник Антон Котляр, який може похвалитися не тільки вибуховою швидкістю, прекрасною координацією і верткістю (що з огляду на його габарити – далеко не дивина), а також прекрасними бомбардирськими навичками і хистом до виконання чудових гольових передач. Зокрема, у минулому кубковому розіграші Котляр  тричі у двох матчах засмутив кіпера «Чорноморця» Євгена Паста.

Звісно, у «вишці», йому не дадуть так розвернутися, як це було в першолігових баталіях, тому цікаво поспостерігати, як 22-річний «атаканте» зуміє проявити себе на цьому новому рівні.

Олександр Каплієнко («Металург» З)

Амплуа: захисник

Вік: 19 років

Зріст: 162 см

Цьому хлопцю ще рости і рости. Як в фізичному, так і в професійному сенсі: Олександру лише 19, у нього все ще попереду – потрібно лише зберігати голову на плечах, працювати як шалений і робити висновки з помилок, які неодмінно будуть траплятися. Взяти до уваги хоча б матч першого туру проти «Зорі», у якому саме захист «козаків» став головним винуватцем розгрому 0:6. Обтрусилися – йдемо далі. Тільки так!

Артур Карноза («Карпати»)

Амплуа: атакуючий півзахисник

Вік: 24 роки

Зріст: 163 см

Розписувати усі чесноти і плюси Артура Карнози як футболіста, вважаю, немає сенсу, адже вже довгий час він перебуває на видноті: не зумівши розкритися у «Дніпрі», Артур транзитом через «Севастополь» опинився у «Карпатах», де, здається, остаточно зумів знайти себе у професійному плані. І хто знає, наскільки яскраво засяяв би Карноза, аби свого часу в його плани не втрутилася травма…

Здається, усі негаразди вже позаду. Попереду – надії і сподівання. Вірю, що для цього мініатюрного півзахисника «Карпати» - тільки стартова сходинка, відштовхнувшись від якої він стрибне значно вище.

П.С. О, а які штрафні завдяки маленькому розміру ноги (згадайте Алієва!) вміє класти «карпатівська» 10-ка – пісня!

Амбросій Чачуа («Карпати»)

Амплуа: опорний півзахисник

Вік: 21 рік

Зріст: 168 см

Дуже перспективний, амбітний і не по роках зрілий опорний півзахисник Амбросій Чачуа впевнено увірвався у великий футбол, забронювавши собі місце у стартовому складі «левів». Незважаючи на відносно невеликий зріст, Амбросій чудово протидіє більш атлетичним супротивникам, на пару з Даушвілі буквально вигризаючи зубами центр поля. За те і люблять! Більше того, абсолютно не здивуюся, коли за рік-два Чачуа поповнить склад одного з українських грандів – це буде цілком логічно і заслужено.  

Віктор Гей («Говерла»)

Амплуа: півзахисник

Вік: 19 років

Зріст: 168 см

Мініатюрний хавбек ужгородців з колоритним прізвищем на спині у свої 19 років може похизуватися доволі впевненим кроком до виконання поставленої цілі – дебюту в Лізі Парі-Матч. Чудово пам’ятаю цього хлопця по переглянутим іграм спочатку за юніорів, а потім і за молодіжку «Говерли»: напористий, по-футбольному розумний, з добре поставленим ударом (яку «плюху» він поклав «Дніпру» в першому турі молодіжної першості 2015/16!) і міцними нервами (саме Гей переважно пробивав пенальті у своєму клубі), Віктор вигідно виділявся серед однолітків, тому немає жодного подиву, що В’ячеслав Вікторович Грозний вирішив підтягнути хлопця до першої команди.

Молодий талант «Говерли» поки ще жодного разу не відіграв в дорослій команді «ведмедиків», але на лавці запасних посидіти встиг. Остання поява Гея, який вирішив взяти собі псевдонім Гийчик, в протоколі – сенсаційний матч проти «Дніпра» (1:1) у першому турі. Морально долучився – і то добре. А там і дебют не за горами!

Сергій Політило («Волинь»)

Амплуа: центральний півзахисник

Вік: 26 років

Зріст: 165 см

Кар’єра новоспеченого капітана луцької «Волині» нарешті стабілізувалася. Після відверто невдалого періоду в «Дніпрі» Політило знайшов себе у команді Кварцяного – тож в нинішньому сезоні будемо максимально критично і прискіпливо аналізувати його виступи у складі «хрестоносців».

…А багато хто в Одесі до сих пір щиро жалкує і не розуміє, чому Сергій у 2013-му році залишив «Чорноморець», розцінюючи це рішення як величезну помилку півзахисника…

Веллінгтон Нем («Шахтар»)

Амплуа: атакуючий півзахисник

Вік: 23 роки

Зріст: 165 см

Невеличкий бразильський хавбек за той час, протягом якого він знаходиться в «Шахтарі» (а вже третій рік пішов) так і не зумів завоювати місце в основному складі, перебиваючись поодинокими виходами на заміну: починаючи з 2013-го Нем провів лише 13 ігор в чемпіонаті (в середньому – 24 хвилини за матч), а також 5 поєдинків у кубкових змаганнях. Але в теперішньому сезоні у нього зрештою з’явився непоганий шанс доказати, що він здатен на щось більше, аніж перманентно виконувати роль гравця ротації.

Щоправда, суттєвим бар’єром може стати травма (пахові кільця), яка вибила Нема приблизно на два місяці. Тож, чи впорається Веллінгтон з тиском «основи» після одужання - питання третє. Передумови для цього є, але Нему лишиться подолати одну перепону – придумати, куди подіти інших флангових хавів «Шахтаря».