УКР РУС

Коли забракло дещиці. Підсумки Першої ліги сезону 2014/15

13 липня 2015
Автор: Дмитро Гончар

"Футбол 24" продовжує підбивати підсумки серед команд Першої ліги

Ближчає середина турнірної таблиці, а разом із нею наш підсумок по вертикалі піднімається вгору. Цьогорічна щільність між командами, котрі знаходяться на самісінькому екваторі на диво вражає. Адже цьогорічна інтрига жила до останньої секунди чемпіонату і ні на секунду менше. Тому варто пошвидше переходити до підсумку, адже попереду найцікавіше.

"Нафтовик-Укрнафта" Охтирка. Стабільність із знаком мінус

"Нафтовики", котрі є справжніми мастадонтами цього дивізіону, вчергове не виправдали покладених на них вболівальницьких сподівань. Першочерговою причиною такого результату можна вважати відставку Євгенія Яровенка на початку сезону. Екс-керманич "Нафтовика" вирішив продовжити тренерську кар'єру в Казахстані при цьому прихопивши із собою декількох основних гравців охтирців. 

Замінив ж екс-головного Вадим Колесник, котрий до цього моменту вже провів достатньо часу в Охтирці - як гравець, а після цього ще й працював у тренерському штабі "нафтовиків". На його молоді тренерські плечі поклали доволі нелегке завдання - перебудувати і омолодити команду по ходу сезону.

На фото: Вадим Колесник

Перші випробування вже команда Колесника - провалила, програвши три матчі поспіль і як наслідок опустилась на останню сходинку в таблиці. Проте після цих поєдинків в охтирців все ж почала вимальовуватись деяка гра, котра навіть дозволила "нафтовикам" відчути надзвичайно короткочасний смак "бронзи". Зазначимо наперед, що вище цього сезону охтирці не підіймались, а радше навпаки - закріпились під кінець першого кола на восьмій сходинці.

Достойний результат, адже колектив Колесника зберіг чудові шанси аби поборотись за кращі місця вже у другому колі. При тому, що дехто вже після перших турів почав записувати охтирців в аутсайдери чемпіонату.

Проте, коли здавалось, що ось-ось "нафтовики" потраплять до омріяної п'ятірки - все пішло шкереберть. Необов'язкові поразки і втрати очок опустили охтирців на низи турнірної таблиці. На жаль, така неприємна стабільність прослідковується за цією командою вже не перший рік. Принаймні цьогорічні причини такого результату зрозумілі сповна.

Але чому ж у попередніх розіграшах Першої ліги "Нафтовик" починав буксувати і давати задніх за декілька кроків до омріяної путівки у Прем'єр-лігу, так і залишиться загадкою. Хоча серед вболівальників існує така версія, що проти того аби охтирці підвищились у класі виступає керівництво команди, котре усвідомлює те, що із новою лігою прийдуть нові фінансові витрати і так далі. Тому, коли Охтирка побачить в себе грандів українського футболу відповісти не те, що складно, а практично неможливо.

Хоча, у цій нелегкій справі допомагатиме охтирцям вже новий керманич - Володимир Книш. Перед ним вже поставлене завдання на наступний сезон, а саме фінішувати на місці не нижче п'ятого, що сповна розумно. Лише варто підсилитись декількома кваліфікованими новачками аби вони зуміли рівноцінно замінити Сондея і Шестакова, котрі швидше за все гратимуть за клуби з Прем'єр-ліги.

До речі, наступний першоліговий сезон для "нафтовиків" стане вже 20-м. Можливо саме наступного року команда-ветеран вийде на зовсім новий рівень, адже в цього колективу є потенціал для того, щоб демонструвати якісний футбол. Для цього Володимиру Книшу варто лише намацати золоту середину колективу.

"Тернопіль". Дві різні половини

Команда, котра ще у позаминулому сезоні виступала у Другій лізі, цього року наробила достатньо галасу у якості першолігового дебютанта. Хлопці Івегеша вже з перших турів почали демонструвати, що недаремно підвищились у класі. Показуючи доволі прагматичний футбол - надійно цементуючи оборону і реалізовуючи свій ледь не єдиний момент у матчі. Чого у багатьох поєдинках вистачало з головою. Завдяки такому, доволі неочікуваному успіху тернополяни стали справді грізною першоліговою силою, до якої суперники почали ставитись вже з деякою обережністю. Такий доволі скромний ігровий стиль у якому було присутня мінімальна доля видовищності дозволила новачку опинитись у верхній частині таблиці. Що для більшості стало повною несподіванкою.

Також не виправдались сподівання більшості скептиків, серед яких панувала думка, що це лише на декілька турів - "Тернопіль" продовжив залишатись серед лідерів ліги до кінця першого кола.

Чому ж тоді "Тернопіль" опинився в підсумку на такій низькій позиції? Все настільки очевидно – така банальна історія для будь-якого новачка. Головною причиною цього стала занадто коротка командна лава запасних, адже кожного поєдинку Івегеш викручувався як міг - даючи одним змогу відпочити, а іншим пограти. Проте, коли настала чорна смуга в колективі у вигляді травм, то провести ротацію просто не було ким і довелось випускати зовсім недосвідчену молодь. 

Саме в цей момент тактика закритого футболу перестала давати результат. Більшість весняних матчів "Тернополя" виглядали наступним чином: команда із-за відсутності лідерів пропускала першою, після чого їй відігратись було надзвичайно важко, адже гол від суперників повністю ламав звичний план на гру і практично всі поєдинки з таким сценарієм завершувались поразкою "Тернополя". Було б у Івегеша в обоймі хоча б ще 3-4 якісних гравці, котрі б могли б рівноцінно замінити основних, можливо все б склалось по-іншому. Проте маємо, те що маємо.

Після чого розпочалось незворотнє падіння в турнірній таблиці, яке змогло лише зупинити закінчення чемпіонату. Від четвертої сходинки хіба що залишились лише спогади, котрі дарують надію на те, що тернополяни у майбутньому ще покажуть, де їхнє місце і доведуть, що сьогоднішній результат став лише прикрим збігом обставин.

"Гірник" Кривий Ріг і "Полтава". У пошуках своєї гри

Звичайно, що у будь-яких клубів є яскраві моменти, проте яке відчуття у вболівальників цих обох команд, коли вони більшість своїх очок здобули на виїзді? Особливо це стосується криворізьких "гірників", котрі за показниками на виїзді перебувають взагалі в трійці лідерів чемпіонату. А полтавці розташовуються вище середини. 

"Гірники", котрі цього сезону дебютували в Перші лізі, стартували - невдало. Для підопічних Приходька перше коло чемпіонату стало справжнім випробуванням, котре дебютанти пройшли не надто гладко. Криворіжцям протягом довготривалого терміну не вдавалося перемогти, а після того, коли "гірники" все ж святкували таку бажану перемогу розпочалась невдача за невдачею на "Металурзі" - лише одна перемога вдома у першому колі. Після перерви, ми мали змогу слідкувати за більш впевненішим у собі "Гірником", який у певних відрізках демонстрував справді чудову гру.

Єдине що підвело "Гірник" це календар, а саме те, що чемпіонат підійшов до кінця, адже команда Приходька лише розігралась і якби не літнє міжсезоння, то не факт, що цей колектив б не опинився вище.

Основною проблемою "Полтави" у цьому сезоні стала надзвичайно низька результативність - менше одного м'яча за гру. Не варто забувати, що один з 29-ти голів собі в актив записав голкіпер, а в основному в цьому клубі відзначаються забитими м’ячами - півзахисники, що свідчить про невисоку ефективність нападників.

Звичайно, що полтавцям варто попрацювати над атакувальною міццю свого колективу, адже в протилежному випадку в наступному сезоні прийдеться пасти задніх. Проте не варто забувати, що в цьому клубі грає безліч молодих гравців, котрим зрозуміло, що потрібен час аби розкритись сповна. Сподіватимемось, що Олег Федорчук надасть молоді такий шанс.

Якщо ви завжди мріяли їздити на виїзд і повертатись додому із чудовим настроєм, то тепер ви знаєте за кого варто почати вболівати. То ж, якщо у вас ще немає улюбленої команди, то не гайте часу, а то ж потім ще можуть почати називати глором! :)