УКР РУС

Коли неможливе є можливим: 5 головних підсумків фіналу Євро-2016

11 липня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" підводить підсумки фінального матчу Євро-2016 Португалія – Франція.

1. У футболі немає нічого неможливого

Перший і найважливіший підсумок фіналу Євро-2016 та всього турніру в цілому – у футболі можливо все. Навіть коли в тебе ніхто не вірить, навіть якщо проти тебе обставини.

...Хіба що, крім ситуації, коли арбітр ставить "лівий" пенальті і сам вирішує результат матчу :)

Чи багато уболівальників вірили у Португалію після перших матчів турніру? Чи багато уболівальників вірили у Португалію в кожному з матчів плей-офф? Чи багато уболівальників вірили в Португалію перед фіналом у протистоянні з господарями? Чи багато уболівальників вірили в Португалію після травми Кріштіану Роналду.

Якщо постійно довбати в одну і ту ж точку, те, що здавалось неможливим, може стати реальністю.

Та й сам Євро - прекрасна ілюстрація. Кожні 12 років чемпіоном Європи стає команда-сюрприз. У 1992 році Данія, у 2004-му Греція, в 2016-му Португалія.

2. Португалія – це не лише Роналду

Травма Кріштіану стала прекрасним тестом на залежність Португалії від Роналду. Збірна Португалії не ідеально, але цей тест здала.

Португалія це тренер Фернанду Сантуш, а також Пепе, Нані, Куарежма, Ренату Санчес, Руй Патрісіу. А тепер світ дізнався ще про одного гравця героя фіналу Едера.

3. Кращий гравець фіналу – Руй Патрісіу, а не Пепе

Пепе і Руй Патрісіу

Про смаки не сперечаються. Кращий гравець фіналу за версією УЄФА Пепе. Що ж, він теж один з героїв.

Але без кого перемога збірної Португалії була б неможливою? Без воротаря Руя Патрісіу! Ось хто справжнісінький герой фіналу Євро-2016! Патрісіу неодноразово рятував піренейців від неминучого гола, коли вже й Пепе не прийшов би на допомогу.

4. Роналду – володар "Золотого м'яча"-2016

Не знаю, що має статись, щоб Кріштіану Роналду не став володарем "Золотого м'яча". Чемпіон Європи з Португалією, володар Кубка чемпіонів у складі "Реала"... Два головних трофея європейського футболу в 2016 році.

Ліонель Мессі не дійшов до фіналу Ліги чемпіонів, програв у фіналі Копа Америка, а ще цей скандал з податками...

Є думка, що Роналду зможе посунути кращий бомбардир Євро-2016 Антуан Грізманн. Однак два моменти проти цього: Грізманн програв Роналду фінал ЛЧ у складі "Атлетіко" і фінал Євро-2016 з Францією. А ось місце в трійці Антуану взяти під силу.

5. Ренату Санчес – наймолодший переможець Євро

На Євро-2016 встановлено новий рекорд наймолодшого віку переможця турніру. Новачок "Баварії" Ренату Санчес виграв Євро в 18 років і 326 днів.

Якщо, звичайно ж, те, що пишуть в португальських ЗМІ, не є правдою мовляв, Ренату "роблений" і насправді старший.

6. Дешам не став героєм нації

Усі лаври переможця Португалії, а ось Франція, її гравці та тренер залишилися ні з чим. Наставник "Ле бльо" Дідьє Дешам міг увійти в історію Франції як людина, яка привела збірну до перемоги в якості капітана і тренера. Увійти переможцем на домашньому форумі (ЧС-1998 і Євро-2016) та переможцем Євро (Євро-2000 і Євро-2016).