УКР РУС

Коли "Мілан" і "Наполі" на одному рівні. Підсумки 33 туру Серії А

1 травня 2015 Читать на русском

Майже всі лідери Кальчо у звітній джорнаті відчули немало проблем, а деякі серйозно зганьбились.

Але почнемо із середняків. "Удінезе" вдруге за тиждень приймав міланську команду. Цього разу фріульці не змогли розжитись жодним очком. "Інтер", зрештою, виграв 5 із 7 виїзних матчів проти "зебр", тож дивуватись не варто. Та з іншого боку перемога команді Манчіні далась вкрай натужно. Суперник майже тайм грав, маючи 8 польових гравців, а для перемоги знадобилась заміна. Лукас Подольскі забив перший м'яч за "Інтер" в 13-му матчі Серії А, не провівши і хвилини на полі. Німець постарався відзначитись красиво - ефектний удар з-за меж карного у дев'ятку, з яким навіть дивовижний того вечора Карнезіс не дав ради. Мауро Ікарді, хоч і з 11-метрового, але забив 18-й гол і зрівнявся на той момент із Тевесом за результативністю. Однак на наступний же день земляк знову посунув аргентинця з топу. Кумедний факт: "Удінезе" жодного разу в поточному сезоні не пробивав з "позначки" - єдиний подібний клуб в топ-5 європейських чемпіонатів. Натомість у ворота команди Страмаччоні призначили 9 пенальті - найбільше серед усіх італійських клубів. Стартовий матч 33 туру приніс для "Удінезе" історичну радість - їхній капітан Антоніо Ді Натале, забивши 205-й гол у чемпіонаті Італії, зрівнявся із легендарним Роберто Баджо. Подейкують, що після нинішнього сезону "Тото" подасться на заробітки в Штати, відтак, імовірно, втратить нагоду увійти в топ-3 снайперів Серії А (не вистачає 21 влучання).

 

Із такою успішною грою іншого 37-річного бомбардира цілком можна запроваджувати рубрику "Лука Тоні туру". Капітан "Верони" забив 3-й гол за останні 2 матчі, який став для нього 147-м у СеріАлі. Тоні зрівнявся із Омаром Сівгорі на 26-му місці в класифікації бомбардирів італійського чемпіонату. На рахунку Луки стало 18 м'ячів у сезоні. Стати найкращим снайпером Кальчо у складі нині 13-ї команди? Чому б і ні! Тоні своїм влучанням закрутив інтригу в єврозоні, позбавивши Ето'О і Ко 2-х очок. "Сампа" не може виграти 5 турів поспіль, проте наразі зберігає 5-е місце і путівку в Лігу Європи. Та тепер команді Міхайловіча доведеться відмахуватись від "Дженоа" (+1 бал переваги), "Фіорентини" (+2), "Інтера" і "Торіно" (+3).

 

Продовжимо розмову про топ-голеадорів сезону Карлосом Тевесом. Дубль "Апача" з геніальних пасів Евра і Маркізіо. Особливо хочеться відзначити гол на 2:1. Це була цілком собі баскетбольна акція в стилі "аллі-уп": Патріс Евра накинув з-за "дуги", а Карлітос головою наче вбив слем-данк у кошик суперника. "Юве" в Серії А непереможний у 45 матчах, з них 41 гра завершилась тріумфально. Просто божевільна статистика, яка показує, що в Італії, як і в Німеччині нині є одна команда і всі решта. "Фіорентина", в якої два пенальті (нечувана річ в Італії - стільки 11-метрових у ворота "Старої Синьйори" за матч, ще й домашній) заробив нестримний Хоакін, могла розраховувати на більше, якби Гонсало Родрігес реалізував другий 11-метровий за рахунку 2:1. А так "фіалки" повторили антирекордну серію з 4-х поразок поспіль у чемпіонаті Італії, чого з ними не траплялось 10 років. Що ж, основні надії Монтелла покладає на Лігу Європи, де у разі проходу "Севільї" відкривається чудова перспектива вибороти путівку в ЛЧ.
 

"Лаціо" повернувся. Усе могло б не бути так феєрично, якби Палладіно забив з 10 метрів на старті зустрічі. Маркетті відбив, а після цього "хрестоносці" посипались. Кандрева присвятив свій 8-й гол у чемпіонаті 4-річній донечці Б'янці, а Бальде Кейта перше в сезоні відзначився і зробив це напрочуд класно: "панєнка" метрів з 11, але з гри. "Парма" офіційно прощається із елітою італійського футболу, що загалом справедливо. Але за характер в останніх матчах, зокрема, і в Римі команда Донадоні отримує заслужені оплески. У складі "лаціалі" особистий рекорд результативності повторив колишній пармезанець Марко Пароло. Центральний півзахисник дивовижним ударом метрів з 30 по дузі відправив снаряд у дев'ятку. Це 8-й гол Пароло, який тільки-но відновився від травми і якого так не вистачало проти "Ювентуса". Марко забив стільки ж саме у футболці "Парми". Клозе відзначився 12-м голом у сезоні, з чого 9 припало на "Олімпіко".

 

Мінімальна очкова перевага "Лаціо" над "Ромою" збереглась. Це на перший погляд, немає великої різниці, посісти 2 чи 3 місце. Адже останнє змусить когось із римлян починати сезону значно раніше у кваліфікації Ліги чемпіонів, яку той же "Наполі" минулоріч не пройшов. Поразка неаполтіанців у звітному турі збільшила відрив команди Гарсії від 4 місця до 5 очок. Тому "романісти" будь-що прагнуть повернути собі звання віце-лідера. Розгромна перемога на арені "Сассуоло" обнадіює, але не занадто. З одного боку: "Рома" здобула першу за 4 поєдинки перемогу і лише вдруге за 15 турів забила більше голу за матч; івуарієць Сейду Думбія (об'єкт насмішок римських тіфозі - форвард, який коштував 14 млн євро, завдав лише першого прицільного удару в Італії) відзначився у складі "вовків", на що йому знадобилось 8 матчів. Але з іншого "нероверді", який жодного разі не обігравали "Рому" і взагалі програли 7 з останніх 10 матчі сезону - не той суперник, за яким можна оцінювати справжній стан команди.

 
"Мілан"... Повість про катастрофічну гру з "Дженоа" почнемо з того, що команда Індзагі програла "грифонам" на своєму полі вперше за 57 років! Програла не просто, а по всіх статтях. Тільки за перші 7 хвилин генуезці створили 3 гольові моменти. Команда Гасперіні грала першим номером, абсолютно не соромлячись возити клуб із грізним ім'ям. "Дженоа" створив мінімум в 4 рази більше нагод і мав виносити "россонері" з розгромним рахунком, особливо після безглуздого вилучення Менеза. 10 перемог за 33 тури - найгірший показник "Мілана" із древніх часів сезону 1957/58.  5 - кількість домашніх поразок, ще один старовинний "рекорд" команди, якого тіфозі не бачили із 1982 року. "Россонері" разом із "Сассуоло" із 9-ма вилученнями - дві найбільш недисципліновані команди поточної Серії А. Мбай Ньянг ніколи не забивав у Серії А за "Мілан", а гол у його ворота став для нього 5-м у футболці "Дженоа". Доробок команди Індзагі за останні 4 тури - 2 очки - відкинув її на тверде 10-те місце. Тверде у сенсі, що піднятись вгору за найближчі 2 три практично нереально, а ось опуститись ще - цілком-цілком.

 
 
За рівнем гри, показаної у заключному матчі туру, "Наполі" має повен право вставати в один ряд із "Міланом". "Емполі" буквально катком пройшовся по редутах Бенітеса - мабуть, найбільшого експериментатора в Кальчо. І на жаль, ротація Рафи практично ніколи не йде на користь "партенопейцям". Цікаву реакцію на ганебну гру в Тоскані можна було спостерігати на українських форумах. "Дніпро" із аутсайдера півфінальної пари ЛЄ з "Наполі" перетворився ледь не на твердого фаворита. Мовляв, дніпряни нічим не гірші за якийсь там "Емполі" - найбільш тренерську команду Серії А. Ну-ну, реакція на поразки "Фіорентини" перед дуеллю з "Динамо" була дуже схожою. Звичайно, у "Дніпра" з цим "Наполі" будуть шанси, але буде дууууже важко. Неаполітанці, на мій погляд, навіть зручніший суперник, ніж флорентійці. Але завжди залишаються італійським колективом, а саме вони завдали найбільше проблем Україні в єврокубках. Колективом з фантастичною лінією атаки, дещо гіршим півзахистом і дивним захистом. У матчі з "Емполі" хлопці Бенітеса двічі забили у власні ворота! Додаємо автогол команди Саррі і виходить рекорд, якого в Кальчо не було 47 років, коли "Катанія" з "Інтером" відзначились таким способом 4 рази. Массімо Маккароне забив свій 10-й гол у сезоні, зокрема, "Біг Мак" відзначається у 3-му турі поспіль. "Емполі" - команда. в якої "Наполі" ще ніколи не вигравав, тим не менше останній вийшов на четвергову гру чи то з переоцінкою себе, чи то з недооцінкою опонента. Такий фокус цілком реальний і в дуелі з "Дніпром". Принаймні нам дуже б цього хотілось.
 
Тарас Котів, Футбол24