УКР РУС

Коли лев сидить у клітці, або Чому трансферна політика "Карпат" дивує?

4 березня 2017 Читать на русском

Василь Пехньо аналізує трансферну політику "Карпат".

"Ми переходимо на політику виховання та залучення до складу власних вихованців", – приблизно так прозвучало гасло керівництва "Карпат" більше трьох років тому. Український футбол вже тоді починав переживати непрості часи і "зелено-білі" стали першими, хто взяв курс на різке урізання бюджетів та зробив ставку на власну молодь. Глядач тоді захоплювався зірковим "Металістом" з легіонерами у складі, дратувався курсом Луческу на бразильців в атаці і водночас радів успіхам "Шахтаря" в Європі. Звичайні вболівальники вважали, що такий крок є диким і смішним. Але не сміявся Петро Димінський, який любив повторювати: "За рік усі клуби до цього дійдуть. Ви побачите!"

Ми побачили і переконалися. "Карпати" ж як наслідок стали одним із найбільш фінансово стабільних клубів України. Та навчилися працювати із власною Академією. Ми будемо згадувати успішні для "зелено-білих" трансфери Шведа та Гуцуляка до Іспанії, нові надходження від переходів Костевича, Кравця та Бланко Лещука. Будемо шанувати менеджмент львів'ян за те, що клуб навіть вийшов "на нуль" в графі "витрати-доходи". Але ті, хто вболіває за "Карпати", при цьому всьому не розуміють, чому їхній клуб бовтається внизу турнірки.

Володимир Костевич – гравець польського "Леха"

"Карпати" мають одну з найпотужніших в Україні футбольних Академій. Юніорські команди "левів" регулярно проходять до фінальної сітки змагань ледь не у кожній віковій групі. Більше того – часто стають навіть переможцями. Відтак амбіції львів'ян на залучення до основи власних вихованців виглядає доволі вмотивовано. Але традиційно є одне але.

Маркевич: У "Карпат" незрозуміла трансферна політика

В останньому сезоні відверто дивує трансферна політика "Карпат". Власних вихованців продають щойно вони вийдуть в основі на десять матчів, а беруть людей зі сторони. Найсвіжіший трансфер Гладкого, переходи Боровика, Філімонова, Дитятьєва, Хомченка, оренда Матвієнка змушують задуматися – чи не обдурюють "Карпати" самі себе? Як наслідок такої трансферної політики – у першому матчі відновлення чемпіонату із "Чорноморцем", в основі вийшло лише троє власних вихованців – Завійський, Кльоц та Гуцуляк. Чи не замало це для команди, яка заявляє про курс на інтеграцію Академії?

Склад "Карпат" на матч з "Чорноморцем"

Можливо, не варто тих, хто лише "засвітився" одразу відправляти подалі зі Львова. Про Кравця багато футбольних експертів без насмішок говорили, що цей хлопець здатний вийти на рівень лівого захисника збірної України. Наскільки його шанси потрапити у головну команду країни змінилися після переходу у "Луго", яка грає в другому за значенням дивізіоні Іспанії? Гадаю, що це запитання так і залишиться риторичним. Як і багато запитань щодо "Карпат".

Генеральний директор "зелено-білих" Юрій Дячук-Ставицький любить критикувати менеджмент часів Йовічевіча, Дедишина та компанії. Мовляв, чого досягнула його команда? Аналогічне запитання можна, зрештою, ставити і зараз. Яке місце займають "Карпати"?

Юрій Дячук-Ставицький з новачком клубу Віктором Хомченком

Хоча, знаєте, у Львові точно не сумно. Згадайте, скільки сезонів "Карпати" балансують на межі вильоту. Справді – у цьому інтрига! Які команди цікавлять? Ті, що борються за чемпіонство, які претендують на єврокубкові місця та ті, які змагаються, аби не вилетіти. Команди середини таблиці – сіра маса. У Львові, схоже, точно не хочуть бути сірими. А оскільки верхня частина таблиці не під силу, то значить можна купляти-продавати-заробляти і животіти знизу. Ось вона – золота формула "левів". Левів, які застрягли у клітці власних амбіцій.

Підсумки трансферного вікна УПЛ, зима 2017