УКР РУС

Кого втримати, де підсилитись. Головні завдання "Шахтаря" на зимову трансферну кампанію

10 січня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" визначає найкращі шляхи укріплення складу лідера чемпіонату України під час зимової паузи.

Кого потрібно втримати

Бернард

Талановитий бразилець приїхав у Донецьк влітку 2013 року. Тоді "Шахтар" переманив гравця в топових європейських клубів великою зарплатою. У перші "українські" сезони гравець не демонстрував тої гри, яку від нього очікували, однак зараз Бернард непогано вписується в ігрову концепцію "гірників". Велика заслуга в цьому Паулу Фонсеки. Наставник знайшов для свого підопічного роль та місце на полі, де той приносить найбільше користі команді та комфортно себе почуває.

Конкурентом Бернарда на лівому фланзі атаки є Тайсон. 28-річний бразилець фактично не поступається земляку в ігрових аспектах, однак саме уродженець Белу Орізонте частіше закривав ліве крило у важливих матчах. Здавалося б, маючи на цю позицію такого футболіста як Тайсон, втрату Бернарда можна сприйняти не дуже болісно, однак тут працює погляд на перспективу.

Новоспечений бразильський збірник має контракт із "гірниками" лише до кінця 2017 року, тому ним цікавиться багато клубів у надії отримати зниження ціни від донеччан. Віце-чемпіон України навряд чи піде на поступки в трансферних переговорах, але численні пропозиції у кінцевому підсумку можуть переконати Тайсона не підписувати нову угоду з "Шахтарем" і рано чи пізно покинути команду.

Бернарда також не обділяють увагою з-за кордону. Серйозний інтерес до нього проявляв "Марсель", існує також варіант із поверненням у Бразилію. Втім, потенційні покупці не готові викласти за нього суму, яку вимагає "Шахтар". Самі ж "гірники" яскраво показали свою позицію в цьому питанні, запропонувавши футболісту новий контракт.

Едуард Соболь

Формально до кінця сезону захисник на правах оренди перебуватиме в "Зорі", але пропозиції щодо трансферів надходять до "Шахтаря". За останній час Соболь досяг значного прогресу, наслідком чого став виклик у національну збірну та інтерес з боку інших клубів. Не менш потрібним цей футболіст є для "Шахтаря", про що свідчить бажання головного тренера залучити Едуарда до зимових зборів команди.

"Гірники" попрощалися з В’ячеславом Шевчуком, а Марсіо Азеведо досі продовжує лікуватися. Відчути серйозні проблеми на лівому фланзі захисту не дозволяв Ісмаїлі, який на високому рівні відіграв на цій позиції до зимової перерви. У таких умовах "Шахтар" може забажати повернути Соболя з оренди вже зараз, адже молодий Микола Матвієнко поки що не зможе створити Ісмаїлі гідну конкуренцію.

У будь-якому разі гравець збірної України зараз повинен залишитися на контракті з "Шахтарем", а по закінченні цього сезону має отримати шанс закріпитися в донецькому клубі. До того ж, хороша гра навесні тільки додасть "Бешикташу" конкурентів у боротьбі за Едуарда.

Які позиції варто підсилити

Центральний нападник

Якщо підбір виконавців на інші позиції майже не викликає запитань, то комплектація позиції центрального нападника залишається відкритою. Після відходу з команди Едуардо та Селезньова (хоч останній і просидів півроку в запасі, але створював глибину складу) у розпорядженні Паулу Фонсеки залишилося лише два форварди. Очевидно, що головний тренер повністю довіряє Факундо Феррейрі, але опиратися на одного "наконечника" в трьох турнірах дуже необачно. Допоможе розвантажити аргентинця Андрій Борячук, якого активно підпускали до основного складу в першій частині сезону, однак вийти на трансферний ринок у пошуках якісного виконавця все одно прийдеться.

Найкращим претендентом для підсилення складу є нападник "Карпат" Бланко-Лещук. Футболіст вже встиг адаптуватися до українського чемпіонату, незмінно грав у основному складі львів’ян, а за системою "гол+пас" на рівні з Мораєсом став найкращим у першості. Густаво неважко буде знайти спільну мову з іншими латиноамериканськими гравцями "Шахтаря", що відіграє далеко не останню роль для новачків команди. Існує лише одна проблема – "Карпати" не хочуть продавати свого лідера. Хоча від смачної пропозиції ні "леви", ні сам гравець, скоріш за все, відмовитися не зможуть.

"Гірники" також розглядали варіант з колишнім гравцем команди Марсело Морено, який нещодавно отримав статус вільного агента, але болівійський форвард відмовився повторити долю Едуардо.

Правий півзахисник

У першій частині сезону цю позицію повністю закрив Марлос. Бразилець майже в кожному матчі відіграв "від дзвінка до дзвінка". Прекрасна форма футболіста та довготривалий контракт не змушують донеччан шукати альтернативу Марлосу, втім, дещо розвантажити гравця було б корисно. Головним претендентом на перехід у "Шахтар" називають Жонатана Кафу, який прекрасно проявив себе у чемпіонаті Болгарії і вже пройшов адаптацію в Східній Європі.

25-річний бразильський виконавець може зіграти по всьому фронту атаки. У "Лудогорці" його використовували на правому фланзі та в центрі нападу, що відкриває для гравця додаткові перспективи у складі "оранжево-чорних". Кафу наразі є лідером "Лудогорця", з яким непогано виступив у Лізі чемпіонів. Хоч Жонатан і проводить у складі болгарського гегемона лише другий сезон, для нього прийшов час перейти на наступний рівень, а кращого варіанту за "Шахтар" годі придумати.

Кого продати, де підсилитись. Головні завдання "Динамо" на зимову трансферну кампанію