УКР РУС

Кочівний "Шахтар", Кобін проти Роналду і ще 13 речей, про які ми не могли подумати 5 років тому

16 грудня 2015 Читать на русском

Рік 2015-й наближається до свого завершення. "Футбол 24" зробив підсумки першої частини сезону під незвичним ракурсом - найдивовижніші події з погляду 2010 року.

1. "Лестер" - лідер англійської Прем'єр-ліги

У 2010-му "Лестер" тільки-но почав забувати жахи Ліги 1, освоюючись у Чемпіоншипі. Клуб, який був регулярним учасником Прем'єр-ліги на межі тисячоліть, навіть не мріяв про повернення в еліту. Все змінилося з приходом до тренерського керма Найджела Пірсона, який повернув "Лестер" в АПЛ. Після фінішу на порівняно непоганій 14 сходинці, тренера несподівано відправили у відставку, на його місце запросивши Клаудіо Раньєрі. І тут почалося!

У новому сезоні зіграно 16 турів, "Лестер" очолює чемпіонські перегони, на 2 очки випереджаючи "Арсенал", на 3 - "Ман Сіті" і на цілих 20 - чинного чемпіона "Челсі". При цьому у "лисів" найкраща атака ліги.

2. П'ять андердогів їдуть на Євро-2016

П'ять років тому пройшов чемпіонат світу у ПАР, за підсумками кваліфікації на який збірні Уельсу, Албанії, Угорщини, Ісландії і Північної Ірландії могли претендувати максимум на роль сірого середнячка єврофутболу. Проте зараз все змінилося і згаданий вище квінтет синхронно забронював собі місця (аж ніяк не глядацькі!) на Євро-2016.

3. "Металіст" бореться за виживання

У 2010-му команда Ярославського і Маркевича вчетверте стала бронзовим призером УПЛ, а також мала реноме міцного єврокубкового бійця. Зараз "Металіст" без Ярославського і Маркевича заледве дограв першу частину чемпіонату, фінішувавши на 11-ій сходинці. Футболісти місяцями не отримують зарплатні, президент переховується від українського правосуддя. Перспективи у колись могутнього клубу дуже туманні.

4. Форвард "Лестера" забив стільки ж, як Мессі і Роналду разом взяті

П'ять років тому Джеймі Варді був широко відомим у вузьких колах форвардом заштатного клубу "Галіфакс Таун". У сезоні 2015/16 бомбардир "Лестера" очолює гонитву снайперів АПЛ із 15 м'ячами, забиваючи у рекордних 11 турах поспіль. Стільки ж голів у Прімері оформили "космічні" Мессі і Роналду разом взяті. 

5. "Шахтар" кочує

Другий рік поспіль донецький суперклуб змушений грати домашні матчі у Львові, а також деяких інших містах. Красуня "Донбас Арена" залишається у лапах невизнаної ДНР. У 2010-му тут повним ходом кипіла підготовка до домашнього Євро-2012, майбутнє здавалося прекрасним і безтурботним.

6. Команда Моурінью йде на виліт

Кілька років тому нереально було засумніватися у компетентності та тренерській силі сеу Жозе. У 2010-му Моурінью оформив чемпіонський требл з "Інтером" і на гребені успіху очолив "Реал". Тепер же "Челсі", очолюване португальцем, у ранзі чинного чемпіона Англії плентається на відстані одного очка від зони вильоту. Вже побиті немислимі антирекорди "аристократів", Особливий - на волосині від відставки.

7. Кобін проти Роналду

Василь Кобін переходив у "Шахтар" - як очевидний дублер Даріо Срни. При "живому" хорватові претендувати на основний склад правому фулбеку було нереально. З часом "Вася-бісіклета" змирився з тим, що кілька разів на рік Містер його випускав на поле в матчах Кубка України проти команд рівня "Тернополя". Однак дискваліфікація Срни перед важливим домашнім матчем із "Реалом" не залишила вибору - пильнувати за Роналду довірили саме Кобіну. Кріш таки розписався у воротах П'ятова, проте Василь зіграв далеко не найгірше з-поміж "гірників".

8. Коноплянка - у Прімері

У 2010-му Євген Коноплянка забив свій дебютний гол у Прем'єр-лізі, а також дебютував у збірній України, незабаром розписався у воротах румунів. Навіть такий стрімкий прогрес дніпрянина не давав підстав прогнозувати, що через кілька років Женя поповнить лави одного з найтитулованіших клубів Іспанії, а також забиватиме у ворота самої "Барселони".

9. 22 м'ячі у 16 турах УПЛ - це реально

Найкращим бомбардиром Прем'єр-ліги 2009/10 став Артем Мілевський, який упродовж 30 турів забив 17 м'ячів. Алексу Тейшейрі вистачило лише 16 турів, щоб забити на 5 голів більше. Зокрема, бразильський легіонер "Шахтаря" оформив дев'ять (!) дублів і із 22-ма влучаннями претендує на "Золоту бутсу" за підсумками сезону. Щоправда, під час зимового трансферного вікна ми, найімовірніше, станемо свідками переходу Алекса в європейський топ-клуб, тож він не встановить планку результативності УПЛ на небаченій висоті.

10. Ярмоленка хочуть в АПЛ і "Барселоні"

Хто б міг подумати, що цей з вигляду дещо незграбний вінгер "Динамо", у якого свято вірив екс-наставник "Динамо" Валерій Газзаєв, і який регулярно отримував жорстку критику, насмішки за нереалізовані моменти у 2009-10 роках, стане лідером київського клубу та збірної України. Зараз же Ярмолою цікавиться ряд клубів АПЛ і навіть, подейкують, "Барселона".

11. УЄФА розводить українські та російські команди

Загарбання Криму, війна на Донбасі унеможливили футбольні поєдинки між клубами і національними збірними України та Росії. Саме тому кілька днів тому "Динамо" і "Шахтар" не мали жодних шансів перетнутися волею жереба із північними сусідами, а національні збірні штучно розвели на Євро-2016. П'ять років тому нічого не віщувало біди.

12. Сім гравців "Зорі" - у збірній

Перед двоматчевим протистоянням із Словенією Михайло Фоменко викликав у штаб збірної України одразу сімох футболістів "Зорі" - Микиту Шевченка, Андрія Пилявського, Микиту Каменюку, Руслана Маліновського, Олександра Караваєва, Івана Петряка і Пилипа Будківського. П'ять років тому "Зоря" боролася в УПЛ за виживання. Про делегування якихось гравців у націоналку не могло бути й мови.

13. Швед: 12 матчів - і ти в "Севільї"

П'ять років тому 13-річний син екс-форварда "Карпат" Василя Шведа розпочав займатися у структурі львівського клубу під крилом тренера Василя Леськіва. Він був одним із сотень хлопчаків, які мріяли про велике майбутнє. Врешті, наполеглива праця привела Мар'яна в основний склад "Карпат". Дванадцять матчів у рамках УПЛ - і Швед-молодший за мільйон євро перейшов у "Севілью". Карколомна кар'єра! 

14. Шацьких та Алієв - аматори

У 2010-му Максим Шацьких став гравцем київського "Арсеналу" і чимало забивав, намагаючись перевершити абсолютний рекорд результативності Сергія Реброва. Тим часом Олександр Алієв, наче з гармати, клав шикарні голи у чемпіонаті Росії за московський "Локо", будучи при цьому гравцем збірної України. Минуло п'ять років - колишні одноклубники опинилися у Винниках, що під Львовом. Забивають за аматорський клуб "Рух" і згадують славне минуле в інтерв'ю для "Футбол 24".

15. СаШо не збирається на пенсію

Другого січня Олександру Шовковському виповниться 41 рік. Але ветеран "Динамо" сповнений ентузіазму: команда з його допомогою повернула собі чемпіонський титул + вперше за 17 років кваліфікувалася у плей-офф Ліги чемпіонів. Конкуренцією для СаШо у воротах "Динамо" навіть не пахне. Натомість Вічний капітан переживає третю футбольну молодість.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter