УКР РУС

Кобін-чемпіон Туреччини, легенда-Емре. 5 спостережень напередодні матчу "Істанбул Башакшехір" – "Шахтар"

18 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" розповідає про найцікавіші моменти напередодні першого матчу раунду плей-офф у Стамбулі.

1. У Стамбулі все спокійно?

"Шахтар" прибув до Стамбулу за день до гри з "Істанбул Башакшехір". Якщо не стежиш за новинами, то можеш і не помітити усього, що пов'язано із заходами безпеки, спрямованими на запобігання терористичних загроз.

Борт "гірників" прибув не до головного терміналу (в якому заледве два місяці тому стався страшний теракт), а делегацію прийняв ВІП-термінал, що напевно пов'язано із заходами безпеки. При цьому нікого не оминула необхідність перевірки багажу на рентгені (що для прильоту кудись невластиво, багаж зазвичай "світять" лише у пункті вильоту). Перед в'їздом на територію готелів автобуси перевіряють із дзеркалом на присутність зайвих предметів на днищі. У готелях встановлені свої "рамки" і рентгени для речей.

Туреччина вже в цьому плані дуже нагадує Ізраїль, де підвищена терористична загроза. А що поробиш, якщо такі сьогодні реалії...

У Стамбулі поки, на щастя, все спокійно, але в той же час – є чергові новини про вибухи в іншому регіоні, на сході, у провінції Ван, де постраждали десятки людей...

І якщо у Швейцарії та у минулих подорожах гравці "Шахтаря" в день матчу прогулювались містом, то цього разу, наскільки мені відомо, такого не передбачається.

2. Фонсека вже не такий радісний

Передматчева прес-конференція вже не була такою веселою, як напередодні гри з "Янг Бойз" у Швейцарії. Тоді Пауло Фонсека жартував про місце Ракицького у складі, посміхався, сміявся.

Зараз же наставник "гірників" відповів на питання виключно серйозно та з серйозним виразом обличчя. Ще б пак – уже точно не до жартів. "Шахтар" зазнав фіаско у ЛЧ, і у тренера вже немає і не буде виправдань у випадку провалу в Лізі Європи.

Фонсека розуміє, що кредит довіри ще є, але він зав'язаний на двох матчах з "Істанбулом". Якщо "Шахтар" вийде в Лігу Європи, все нормально, як ні... Про це ще ніхто вголос не говорить, але кожен розуміє, чим це може закінчитись для молодого португальського фахівця.

3. Пятов жартує про турецьких суперників

Якщо не жартує тренер, обстановку вирішив розрядити Андрій Пятов, якого Фонсека взяв із собою на прес-конференцію. Андрій згадав про численні поїздках "Шахтаря" до Туреччини ще за Луческу і розповів один із командних жартів про Василя Кобіна, якого по-доброму підколюють за численні трофеї у складі "гірників", здобуті на лавці запасних.

Туреччина для нас була ніби другою домівкою, коли тренував Луческу. Ми сюди літали, коли у нас були паузи між турнірами. Ми жартуємо, що могли б стати чемпіонами Туреччини, а Вася Кобін був би найкращим.

Андрій Пятов про Васю Кобіна, котрий міг би привести "Шахтар" до перемоги в чемпіонаті Туреччини

Пятов натякав на те, що "Шахтар" досі завжди обігравав суперників з Туреччини, а Кобін практично завжди з ними грав. Жарти, звичайно, теж потрібні і важливі, проте, чи не суперечить це словам Фонсеки про те, що до суперника треба ставитись з повагою? Адже "Шахтар" ще не обіграв "Істанбул Башакшехір". А якщо не обіграє?

4. Емре – місцева легенда

Про кого поговорити у складі "Істанбул Башакшехир"? Переглянувши "ростер" команди, ви зрозумієте, що це може бути хіба що Емре Белозоглу – легенда турецького футболу. Написав про нього і "Футбол 24".

І приїхавши до Стамбулу на стадіон "Бешикташ", ви зрозумієте, що сам клуб точно такої ж думки. Емре – капітан. Легенда. Візитівка клубу. Він всюди, і він всюди на першому плані.

Макети Емре та тренера "Істанбул Башакшехір" Абдулли Авчі першими зустрічають гостей стадіону

На тренуванні Емре Белозоглу замикає "процесію" під час пробіжки. Капітан! Стежить за командою!

5. "Істанбул Башакшехір" клуб з підтримкою держави

У європейському футболі формат державної підтримки футбольного клубу – не найпоширеніший і не найшанованіший. Але в Туреччині, як виявилось, таке можливо. Про частку фінансування клубу з боку держави ще постараюсь з'ясувати, проте з боку здається, що це суто державний проект.

Новим стадіоном "Башакшехір Фатіх Терім" на 17 000 місць володіє Міністерство молоді та спорту. Відкриття арени відбувалось за присутності на той момент прем'єр-міністра Реджепа Таїпа Ердогана.

Зараз постать президента країни займає одне з центральних місць на території стадіону.

Але разом з тим клуб ще не завоював серця вболівальників Стамбула. Та й чи завоює взагалі? Зрозуміло, що симпатії в основному розділили між собою "Галатасарай", "Фенербахче" та "Бешикташ".

Тобто, наразі, не зовсім зрозуміло: "Істанбул Башакшехір" це точно футбольний проект? Чи бізнес-проект? Чи все ж таки державний проект? Останнє поки що видається найбільш реальним.