УКР РУС

Клондайк сенсацій на фоні вибору Харрі Реднаппа. Підсумки 12 туру АПЛ

20 листопада 2012 Читать на русском

Фаворитами знехтували, як мінімум, у половині матчів туру.

Хоча в центральному поєдинку сталося те, що й мало статися. "Тоттенхем", над яким Віллаш-Боаш останніми тижнями втратив контроль, посипався на "Емірейтс". "Каноніри" далеко не безгрішні, але брудна витівка Адебайора, помножена на кричущі провали оборони "шпор", дали той результат, який загорівся на табло після голу Волкота.

"Тоттенхем", одначе, не безнадійний. Певними місцями команда португальського тренера грала цілком пристойно, навіть незважаючи на чисельну меншість. На звично високому рівні відіграв Бейл, який іноді наважувався загострювати гру біля воріт Щесни самотужки. На протилежному фланзі рвав і метав Леннон. Ну а те, що коїв у "рамці" Уго Льоріс, не описати словами, й інакше, як дивом, не назвеш. Гірка для прихильників "шпор" іронія полягає в тому, що маючи у розпорядженні двох голкіперів топ-класу (Фрідель цього разу залишився в запасі, щоб після фінального свистка потиснути руку Арсену Венгеру), "Тоттенхем" пропустив (увага!) 21 м'яч. Більше "банок" у своєму пасиві мають лише "Фулхем", "Астон Вілла", КПР та "Саутгемптон". Тобто, оборона команди не витримує жодної критики.

Натомість "Арсенал" у блискучому стилі перервав смугу невдач. Венгер задовго до фінального свистка світився від радості, висловлюючи таким чином цілковите задоволення грою команди. Вперше за багато часу синхронно вдало зіграла трійця Касорла-Подольскі-Жиру. Непогано "зайшов" і Тео Волкотт, з яким, подейкують, переговори щодо нового контракту отримали перші реальні контури. Вчасно у ВІП-ложу нагодилися ветерани команди - Анрі і Кемпбелл. Вони потрапили прямісінько на бал, що є додатковим свідченням "канонірської" ідилії. До речі, не факт, що французька легенда "гармашів" втримається від спокуси допомогти "Арсеналу" під час зимових канікул. Тут йому раді завжди.

Якщо спробувати виділити головну сенсацію туру, то тут доведеться обирати між поразками "Челсі" та "МЮ". Варто визнати, що невдача "аристократів" якоюсь мірою читалася заздалегідь - "дрозди" в цьому сезоні могутні, як ніколи. До того ж Ді Маттео не міг не думати ще й про надважливий матч із "Юве". Натомість фіаско "дияволів" стало громом серед ясного неба. У попередньому огляді автор цих рядків поквапився назвати команду Фергі найпотужнішим колективом на цьому відрізку чемпіонату. І от "МЮ", наче знущаючись, бездарно злив на "Карроу Роуд". Власне, лякає навіть не сама поразка, а те, яку гру продемонстрували при цьому манкуніанці. Абсолютно беззубу. Ван Персі загубився без Руні, а Чічаріто значно краще почувається, виходячи на зміну, і в цьому дуже схожий на Едіна Джеко. Хлопці, ви природжені суперсаби, тому нічого скиглити, випрошуючи місце в стартовому складі!

Хтось втрачає, а хтось знаходить. Промахами основних конкурентів скористався "Ман Сіті". Розгром "вілланів", і - привіт, перша сходинко, давно не бачилися! Інше питання - чи надовго команді Манчіні вистачить міцності. Наразі "містяни" зовсім не справляють враження міцного горішка і ладні стати жертвою команд калібру того ж "Норвіча". Натомість це словосполучення, яке вже давно асоціюється з Брюсом Віллісом, ідеально личить "Вест Брому". Злагоджена гра, три перемоги поспіль - і цього достатньо, щоб "дроздів" почали розглядати, як одного з претендентів на путівку в Лігу чемпіонів. Несміливо так розглядати, що, в принципі, вже є досягненням для колективу Стіва Кларка.

А от на протилежному полюсі головний кандидат на пониження в класі є беззаперечним - це КПР. Марк Х'юз за всіма статтями програв "Сотону" і, здавалося, з години на годину отримаємо новину про першу тренерську відставку в новому сезоні. А от і ні! На "Лофтус Роуд" продовжують на щось сподіватися, тільки от на що - незрозуміло. Трибуни, в принципі, вже виступили із закликом замінити Х'юза безробітним Реднаппом. І те, що Гаррі, начебто, розглядається в якості кандидата на посаду наставника збірної України, зовсім не означає, що він ним стане. КПР - варіант значно спокусливіший. Тут для стареганя Гаррі набагато зрозуміліші проблеми і правила гри.

Резюме 12 туру

Найкраща відвідуваність: "Арсенал" - "Тоттенхем" (60,111 глядачів)
Найгірша відвідуваність: КПР - "Саутгемптон" (18,174 глядачі)
Найбільша домашня перемога: "Ман Сіті" - "Астон Вілла" - 5:0
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Саутгемптон" - 1:3, "Фулхем" - "Сандерленд" - 1:3
Вольові перемоги: 2 ("Арсенал", "Редінг")
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Тоттенхем" - 5:2)
Кількість м'ячів: 35
Середня результативність: 3,5

Загальна статистика

Найкраща відввідуваність: "МЮ" - "Сток Сіті" (8 тур, 75,585 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Сток Сіті" (3 тур, 16,247 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1 (4 тур), "Фулхем" - "Норвіч" - 5:0 (1 тур), "Ман Сіті" - "Астон Вілла" - 5:0 (12 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 16 ("МЮ" - 5, "Ман Сіті" - 3, "Евертон", "Арсенал" - по 2, "Саутгемптон", "Тоттенхем", "Челсі", "Редінг" - по 1)
Голепад: 7 м'ячів ("Арсенал" - "Саутгемптон" - 6:1, 4 тур; "Норвіч" - "Ліверпуль" - 2:5, 6 тур; "Арсенал" - "Тоттенхем" - 5:2, 12 тур)
Кількість м'ячів: 342
Середня результативність: 2,87

Серії

Безпрограшна: "Ман Сіті" - 12 матчів
Нічийна: -
Без перемог: КПР - 12 матчів
Переможна: "Вест Бромвіч" - 3 матчі
Серія поразок: "Тоттенхем" - 3 матчі

Це, врешті, сталося! У конкурсі прогнозів "редакція - читачі" юзери здобувають першу перемогу над оглядачем англійського чемпіонату. Я спіткнувся об прогноз Романа Чижа, який дещо краще зорієнтувався у серії сенсаційних результатів. Власне, долю партії вирішив вчорашній матч "Вест Хема" і "Стока". Роман поставив на нічию, тоді як я вірив у перемогу "молотків", тож - 3:2 на користь Чижа, з чим його і вітаю. Після семи партій загальний баланс протистояння залишається на користь "Футболу 24": +5=1-1, різниця балів 61:47. Прогнози на 13 тур АПЛ прошу надсилати ось сюди.

Олег Бабій, Футбол 24

twitter автора - @Gullit_87