УКР РУС

Кіноманія. 10 фільмів про футбол

22 січня 2012
Автор: Юлія Скорик

Я невеликий прихильник футбольних кінострічок, не тому, що я дівчина чи не люблю спорт, а тому, що в більшості випадків, ти ще на початку знаєш, чим таке кіно закінчиться.

1. «Юнайтед. Мюнхенська трагедія» (United) 2011

Як на мене, то один з найкращих фільмів про футбол. Це кіно важко описати, його потрібно побачити. І не важливо чи вболіваєш ти за «Манчестр», ти однаково співчуваєш головним героям. У фільмі майже немає інтриги, половину стрічки глядачі живуть очікуванням катастрофи, але інтрига тут і не потрібна. До останньої хвилини хочеться вірити, що рейс відмінять, що власник команди дослухається до свого передчуття, а годинник зупинився не даремно. Так само, як вже після аварії, хочеться сподіватися, що список загиблих гравців буде коротшим.

Фільм однозначно заслуговує на увагу.  «Юнайтед. Мюнхенська трагедія» -- це історія, яку повинні знати усі.

10 балів

2. «Тренер» Mike Basset The England Manager) 2001

Прокинувшись вранці тренер третього дивізіону Майк Бассет дізнається несподівану для себе новину – він тренуватиме збірну Англії. Сім`я щаслива: тренер радісно пакує валізи у дорогу, дружина роздає захопленні інтерв`ю, а син…, а в сина поки ще є брови.

Хороша комедія з елементами англійського гумору.  Один з найкращих і найсмішніших, як на мене, фільмів про футбол. Десь посередині картини журналіст запитує тренера про причину поразки, усім цікаво: чому команда так погано грає? Та Майк Басет категорично не погоджується:
«--У грі було багато й позитивних моментів!
-- Яких?
-- Ніхто не травмований. Це вже добре!»

8,5 балів

3. «Гра» (Игра) 2008

Росіяни теж намагаються не відставати від тенденцій світового кінематографа, але фільми про футбол --- не їх коник (зрештою, як і весь сучасний кіно-поп-продукт). Не думаю, що найближчим часом я кардинально зміню свою думку. (Ну от, тепер любителі російського кіно закидають мене «капцями»).
Щодо самого фільму, то найбільше мене «вразила» інтрига, чи то пак її відсутність. Багато розповідати не потрібно, достатньо згадати салоган стрічки: «Хочете побачити як збірна Росії виграє Чемпіонат світу з футболу?». Я – ні, а ви?

5, 5 бала (2 з них – зі співчуття, там дітки знімалися)

 

4. «Ціна перемоги» (A Shot at Glory) 2000

Попри те, що це фільм називають одним з найкращих, для мене він виявився трохи нуднуватим. В центрі сюжету – головний тренер маленької шотландської команди Гордон Маклауд, чоловік зі складним характером, який вже кілька років не розмовляє зі своєю донькою. А все тому, що вона не послухалася батька і вийшла заміж за «поганого хлопця» футболіста. До речі, останній грає у команді свого тестя, а на кону національний Кубок.

Однак, фільм варто подивитися хоча б тому, що роль прикрого зятя у ньому виконує футболіст Алі Маккойст, колишній гравець національної збірної.

9 балів

5. «Проклятий «Юнайтед»(The Damned United) 2009

Цікавий фільм, який практично переповідає історію тренерської кар`єри Браяна Клафа, зосереджуючи увагу глядачів на роботі легендарного майстра в клубі «Лідс Юнайтед». Кіно знімали за одноіменною книгою Девіза Піса. Скільки там правди, а скільки брехні, важко сказати, але картина причаровує. Чого вартий тільки сам головний герой у виконанні Майкла Шина, харизматичніший за нього хіба що його напарник актор  Тімоті Спол.

9, 5 балів

6. «Костолом» (Mean Machine) 2001

Старе, добре кіно, яке бачили напевне що усі. Фільм зберігає інтригу практично до самого кінця. І хоча спочатку поєднання «футбол і тюрма» мені не дуже сподобалося, то вже до середини стрічки я кардинально змінила свою думку. Чого вартий лише красунчик-мачо Джейсон Стетхем у ролі воротаря! Безумовно – на Оскар кіно «не тягне», а от над Золотою Бутсою для Вінні Джонса я б подумала.

9,5 балів

7. «Грай як Бекхем» (Bend It Like Beckham) 2002

Не знаю, скільки треба випити, щоб це кіно почало подобатися.  Історія про дівчинку-індуску, яка любить грати у футбол, обожнює Девіда Бекхема і мріє про бурхливу спортивну кар`єру, тим часом як батьки шукають їй чоловіка…

Важко знайти фільм з більш примітивним сюжетом. А я то сподівалася на початку, що його  врятує актриса Кіра Найтлі, яка виконала одну з головних ролей. Де там! Не псуйте собі вечора.

6 балів

8. «Марадона» (Maradona by Kusturica) 2008

«Я хочу зробити найкращий фільм усіх часів про Марадону» --  сказав якось Емір Кустуріца Дієго Марадоні і дотримав обіцянки. Кіно потрібно дивитися навіть тим, хто не дуже цікавиться футболом, бо це робота сучасної легенди кінематографу про життя легендарного футболіста. Звичайно, це документальне кіно, а отже ви не побачите тут якогось екшину чи закрученого сюжету. Але фільм однозначно заслуговує на увагу.

10 балів

9. Король футболу (Soccer Dog: The Movie) 2004

Цей фільм ще раз доводить, що у футбол може грати кожен, було б бажання! Позитивна американська комедія про собаку-футболіста.  Не шедевр, але з пивом дивитися можна, особливо якщо ви любите тварин.

7 балів

10. «Вона -- чоловік» (She's the Man) 2006

Добра, позитивна комедія «дефіс» мелодрама, без претензій на високоінтелектуальне кіно.
17-річна Віола(Аманда Байнс) бездоганно володіє м`ячем і не уявляє свого життя без футболу. Тож коли  у школі відмінили тренування для дівчат, головна героїня не розгубилася, а переодягнулася у свого брата-близнюка і перейшла у чоловічу команду, а до того ще й закохалася у сусіда по кімнаті.

Звичайно, в першу чергу фільм розрахований на підлітків, але цілком згодиться і для сімейного перегляду.

8 балів