УКР РУС

Кінець розпродажу! Підсумки останнього європейського трансферного дня

3 вересня 2013
Автор: Yurii Basenko

Учора у футбольній Європі офіційно закрилося трансферне вікно. Гравці переходили з одних команд в інші, гроші мільйонними потоками лилися на клубні рахунки.

А вже сьогодні футбольні вболівальники та спеціалісти почали підсумовувати та аналізувати завершення трансферної лихоманки.

Хтось поповнив свої ряди новими виконавцями, інші підлатали клубні бюджети. Були і такі, які так і не зуміли реалізувати свої наполеонівські плани. Усю картину останнього трансферного дня читайте у цій новині. Ми ж зупинимося на найбільш резонансних переходах.

Гарет Бейл. "Тоттенхем" - "Реал"

Сага із переходом талановитого валлійця, яка достатньо підтомила усю футбольну громадськість Європи, нарешті завершилася. Рекордний трансфер (це якщо у фунтах) в історії футболу - і Бейл гравець "вершкових" на шість років. Та скептицизму стосовно цього переходу більш ніж достатньо: багато спеціалістів вважають, що такі гроші за живу людину сьогодні платити - це божевілля. Коли попередній рекордсмен - Кріштіану Роналду - переходив в "Реал", в той час це було більш менш виправдано. Все-таки вже тоді було зрозуміло, що це, можливо, один з найталановитіших гравців в історії футболу, до того ж діючий володар "Золотого м'яча". Та й не будемо забувати, що на одних футболках топового за популярністю спортсмена світу можна було заробити хорошу "касу", що врешті й сталося. А ось із Бейлом... Одним словом, питань поки що значно більше, ніж відповідей. Час покаже.

Месут Озіл. "Реал" - "Арсенал"

З одного боку дивний трансфер, бо, нехай мене пробачать вболівальники "гармашів", "Реал" принаймні наразі - це трохи вищий рівень за "Арсенал", який може скоро відзначати ювілейний десяток років без трофеїв. І Месут - це не зірка, яка згасає. Це один з найкращих центрхавів планети. Мабуть, що "вершковим" після "відвантаження" майже 100 мільйонів в касу "Тоттенхема" за Бейла все ж довелося шукати, на чому можна було б і зекономити. З цим і пов'язані трансфери Кака та Озіла: зарплатна відомість "Реала" навіть з урахуванням переходу Бейла можливо навіть і зменшилася. Що стосується Месута, то чомусь немає сумнівів, що він зуміє заграти в команді Венгера, і це буде суттєве підсилення "гармашів".

Маруан Феллаіні. "Евертон" - "Манчестер Юнайтед"

Цей перехід, відверто кажучи, читався. В "МЮ" в останні сезони чималі проблеми у центрі оборони, пов'язані з доволі поважним віком Ріо Фердінанда і травматичністю Неманьї Відіча. В той же час Феллаіні помітно переріс рівень "Евертона" і його перехід в топовий клуб було питанням часу. А тут ще й тренером "червоних дияволів" віднедавна став Девід Мойес, якому розповідати про можливості Маруана додатково не потрібно. В той же час 27,5 мільйонів фунтів - хороший бонус за трансфер для далеко не високобюджетних "ірисок".

Кака. "Реал" - "Мілан"

Колись найкращий гравець Європи, перехід якого в "Реал" співпав з падінням рівня гри через травми, повернувся додому. Знаковий для "россо-нері" футболіст спробує влитися в новий проект значно омолодженого "Мілана" і, хтозна, можливо повернутися до збірної Бразилії напередодні домашнього мундіалю.

Не можемо оминути й українську Прем'єр-лігу. У нас чемпіонат стартував давно, тому й традиційно особливих гучних переходів годі було й чекати. Та кілька все ж було.

Ніко Кранчар. "Динамо" - "КПР" (оренда)

Хорватський півзахисник повернувся в англійський футбол, з якого і перейшов у "Динамо". Гравець через травму не пройшов з київською командою передсезонних зборів, на його місце купили Беланду, та й Безус нарешті почав потроху адаптовуватися до гри у київському гранді. Ще перед початком сезону Олег Блохін повідомив, що від багатьох гравців буде відмовлятися. І ось Кранчар в результаті став одним із них. Можна потихеньку підбивати підсумки минулорічної гучної трансферної кампанії "Динамо". Руббен, Рафаель, Тайво, Кранчар - їх уже немає у команді. Лише Велозу зрідка виходить на заміну. А тепер виписуємо акуратно ці прізвища на листочок, підводимо риску і підсумовуємо цю справу одним словом: "ПРОВАЛ".

Володимир Гоменюк. "Арсенал" - "Металіст"

Кладучи руку на серце, слід визнати, що Гоменюк не був найкращим форвардом України, але те, що він ніколи не опускався нижче свого доволі високого рівня - це факт. Так було у "Таврії", потім у "Дніпрі", а згодом і в київському "Арсеналі". Зараз у стані "каштанчиків" невизначена ситуація з власниками та фінансуванням, і Гоменюку та "Металісту" гріх було цим не скористатися. Після того, як харківську команду залишив Крістальдо, в Маркевича у розпорядженні залишився єдиний номінальний форвард Марко Девіч. Тепер їх два. До того ж ще одним плюсом цього переходу став український паспорт Володимира - а це для "Металіста" дуже суттєво. Наприклад, раніше, коли Маркевич змінював Девіча на Крістальдо, то мав перед цим робити "технічну" заміну, аби на поле для дотримання ліміту вийшов українець. Тепер такої проблеми вже немає. Головне для МБМ, аби Гоменюк зумів заграти у команді.

Майкон. "Шахтар" - "Іллічівець"

Одразу після того, як Майкон перейшов у "Шахтар", інтернет-простір України заповнився мемами на тему недалекого трансферу бразильця в "Іллічівець". Перешкодити такому переходу могло лиш те, що Майкон зуміє заграти у "Шахтарі". Але цього не трапилося, і бразилець пішов по давно протоптаній до нього стежині. Не факт, до речі, що він зможе заграти в команді Павлова - в бразильця, як відомо, характер та амбіції куди вище за його теперішній реальний рівень, а Павлов вибриків може й не стерпіти. Хоча може трапитися і протилежне.