УКР РУС

Кілька цікавих цифр про фінанси "Леха" і польської Екстракляси

19 січня 2017 Читать на русском

Перехід Володимира Костевича до "Леха" дає можливість приглянутися до того, чи дійсно так благополучно живуть польські клуби і як на їхньому тлі виглядає команда з Познані.

Багатий "Залізничник"

"Лех" (Познань) – другий найбагатший і найвідвідуваніший клуб Польщі після "Леґії" (Варшава). Познань – велике місто з новим 43-тисячним стадіоном, збудованим до Євро-2012, а успіхи клубу, який регулярно грає в єврокубках і бореться за чемпіонство, приваблюють на трибуни нових фанів.

Кожен матч "Залізничника" (прізвисько Kolejorz – це місцеве діалектне Kolejarz, "залізничник") бачить понад 16 тисяч глядачів на трибунах і 140 тисяч людей по кабельному ТБ, що робить "Лех" другим найуспішнішим у країні за цими показниками. А фантастичні 655 тисяч уподобань у Facebook і 80 тисяч читачів у "Твіттері" – це гарантія того, що будь-яку клубну новину відразу побачить ціла армія вболівальників.

Міський стадіон у Познані, Stadion Miejski

Прочитавши фінансовий звіт Екстракляси за сезон 2015/16, бачимо, що бюджет "Леха" 2015 року став чи не рекордним в історії клубу.

"Залізничники" завдяки чемпіонству й виступу в груповому етапі Ліги Європи збільшили кошторис до 18-20 млн доларів. Зарплатну відомість клубу оцінюють на 25 млн злотих, тобто 6 млн доларів.

В останній час у структурі доходів "Леха" знизилася частка від продажу абонементів і квитків (від 25% до 20%), натомість зросли доходи від VIP-місць, скайбоксів, атрибутики й телевізійних прав. Президент клубу називає ці тенденції нормальними, адже подібне відбувається в усіх провідних лігах світу. За всю історію фінансових звітів польської ліги "Лех" ніколи не опускався нижче від другої сходинки в рейтингу, тобто є прикладом фінансової стабільності та благополуччя.

Екстракляса – екстра гроші

Доходи клубів Екстракляси в сезоні 2015/16

Як живуть інші команди Екстракляси? У попередньому сезоні Ліга перерахувала своїм 16 командам загалом 137 млн злотих (33 млн доларів). 56% розподіляють порівну, а інші 44% виплачують з урахуванням таких факторів:

  • 18% – місце в поточному сезоні
  • 18% – середнє місце в п’яти попередніх сезонах
  • 6,5% – бонуси 4 найкращим командам у поточному сезоні
  • 1,5% – бонуси 8 клубам нижньої половини таблиці

Найбільше торік отримали "Леґія" (15 млн злотих), "П’яст" (11 млн) і "Лех" (10 млн), а найменше – аутсайдери (по 6 млн).

В останні роки через борги та необдумано високі зарплати збанкрутували "Полонія" та "Відзев", тому більшість клубів почали оптимізовувати видатки й зарплати, щоб зменшити дефіцит бюджету. Дожилися до того, що торік 7 із 16 клубів отримали чистий прибуток! Невеликий – від 0,3 до 6 мільйонів злотих, але для українських ФК навіть це залишається недосяжною мрією.

Пересічний футболіст елітного дивізіону отримує близько 25 тис. злотих (6 тис. доларів). Думаю, це більше, ніж у середньому по УПЛ, якщо відкинути "Шахтар" і "Динамо". Звісно, в "Леґії" та "Леху", які регулярно грають у єврокубках і запрошують легіонерів, зарплати вищі.

Рекордсменом називають бельгійця Вадіса Одіджа-Офое з варшавської "Леґії". Щоб переманити його з Чемпіоншіпа, варшав’яни запропонували платню 215 тис. злотих на місяць (50 тис. доларів).

Польський чемпіонат набагато рівніший, бо щороку в зону єврокубків пробивається нова команда, за останні 10 років чемпіонами ставали 6 клубів, а в турнірній таблиці постійно насичена боротьба й, відповідно, більша щільність команд. Наприклад, різниця між бюджетами двох найбідніших і двох найбагатших команд Екстракляси становить 8-12 разів, а не 30, як в УПЛ, а різниця в зарплаті пересічного гравця й суперзірки – 10 разів, а не 30-40 разів, як в Україні.

Упевненість у завтрашньому дні, планування розвитку на кілька років наперед і, водночас, непередбачуваність турнірної боротьби – можливо, це рецепт успіху польського футболу?

Павло Сохан