УКР РУС

"Кидок шапки не здатний перекреслити блискучу кар'єру Луческу"

29 липня 2015 Читать на русском

Сьогодні головному тренеру "Шахтаря" - 70 років! "Футбол 24" зателефонував кільком відомим людям, щоб розпитати про Містера - його характер і значення для донецького клубу.

Геннадій Зубов, півзахисник "Шахтаря" 1994-2004:

- Людські можливості - необмежені, а Луческу - тренер з амбіціями, сил і планів у нього ще багато. У "Шахтарі" Містер працює вже 11 років. Він тут затримався, бо йому в роботі допомагає злагоджений і кваліфікований колектив однодумців. 

Луческу часто скаржиться? Розумієте, Мірча Михайлович - людина емоційна, а тому так бурхливо реагує на якісь невдачі своєї команди. Звідси - критика арбітрів, федерації чи інших факторів. 

Були часи, коли велися дискусії: варто запрошувати Луческу у збірну України, чи ні. Я вважаю, що варто. У нього настільки колосальний досвід, що він однозначно досягнув би з нашою національною командою успіху. Але, вочевидь, існували причини, через які Містер прийняв рішення залишитися в "Шахтарі".

Я неодноразово спілкувався з Луческу. Справляє враження простої, звичайної людини. Правильно і по-футбольному формулює свої думки. Легко може "достукатися" до підопічних. Я з Містером розмовляв російською, а мої слова перекладали йому на англійську. Чи ображаюся, що він не знайшов для мене місце у складі? Зовсім ні. Замість мене приїхали кращі виконавці, а це пішло на користь "Шахтарю".

Валерій Яремченко, екс-наставник "Шахтаря":

- Хочу побажати Луческу здоров'я! Щиро бажаю, не кривлячи душею. Бо, знаєте, дехто посміхається, а за спиною тримає камінь. Тренерська доля дуже важка. Футболіст затрачає багато фізичних сил, тренер - моральних. Я особисто знайомий із сером Алексом Фергюсоном. Так ось, коли його в 71-річному віці запитали, мовляв, які плани будуєте надалі, він відповів: "Іншого тренера потрібно брати і вже з ним будувати плани". Якщо тренер відчуває спустошення, якщо він вичерпав себе - краще піти. Є сили - можна працювати. Луческу, як і Фергюсон, виграв дуже багато титулів. Він здобув європейський кубок, що із східноєвропейським клубом зробити не так вже й просто. За це йому потрібно бути вдячним.

У кожної людини є добрі і погані якості. Але коли це поважний ювіляр - давайте будемо відзначати лише позитивні моменти. Про погане в такий особливий день не варто говорити. Я б навіть ворогу не сказав нічого кепського.

Про футбол ми з Мірчею мало розмовляли. Але я працював з дублем "Шахтаря" і переконався, що це - порядна людина. У нього дуже хороша дисципліна, тренувальний процес - на високому рівні. Якби існували якісь проблеми - Луческу і близько не зміг досягнути того, чого досягнув. Нерідко він відвідував наші матчі, приходив подивитися на молодих гравців. Молодь його цікавила, але лише ті футболісти, які дійсно могли підсилити першу команду. Так, наприклад, пробився Ярослав Ракицький. 

Збірна? Розумієте, такі розмови - неповноцінні. Ніхто ж не запитував Луческу. На мою думку, у збірній України йому б ніколи не змогли запропонувати кращі умови, ніж у "Шахтарі". Тож потрібно бути відкритим і чесним. А чому Мірча не поїхав у рідну збірну Румунії? Ви не задумувались про це? 

Володимир Єзерський, захисник "Шахтаря" 2007-2010:

- "Шахтар" знайшов Луческу, а Луческу знайшов "Шахтар". У президента клубу є амбіції і можливості, а Містеру вдається їх реалізовувати. Завдяки цим людям футболісти, які приходять у клуб, мають змогу думати лише про футбол. Все інше їх не хвилює. Зв'язка Ахметов-Луческу - це приклад для всіх інших українських клубів. 

Я розумію, що вболівальників "Динамо" дратують прес-конференції Луческу, на яких він "котить бочку" проти федерації, арбітрів чи навіть хлопчаків, які подають м'ячі. Але, наприклад, у "Челсі" є Жозе Моурінью, який також багато говорить про навколофутбольні теми. Таким чином тренер захищає своїх футболістів, приймає удар на себе. Але повірте мені: всередині колективу Луческу не робить ніяких поступок. Я добре знаю, яку він проводить "теорію" - аналізує кожну дрібницю. Коли потрібно, то може і голос на гравця підвищити. 

"Шахтар" вже багато років грає у комбінаційний, "смачний" футбол. Мені Містер по-справжньому відкрив очі на гру - комбінаційну гру. Виявилося, що центральний захисник не просто вибиває м'яч подалі, а й повинен вміло розпочинати атаки своєї команди. У "Шахтарі" я по-новому подивився на футбол. Раніше, у 90-х, всі рівнялися на "Динамо" Лобановського. А тепер моду диктує "Шахтар". 

Це потрібно бачити - як Луческу "возиться" з підопічними (навіть тими, що прийшли за 20 мільйонів!), пояснює їм найдрібніші деталі, які хоче потім побачити у грі. Імпонує також і те, що він володіє п'ятьма мовами, чудово розуміє російську. 

Хочу побажати Містеру якомога довше працювати із "Шахтарем" і тішити вболівальників успіхами в Україні та на міжнародній арені!

Олександр Севідов, головний тренер "Металіста":

- Мені б хотілося, щоб "Шахтар" був останнім клубом у кар'єрі Луческу. Щоб тренер довів розпочату справу до кінця. Такі досягнення "Шахтаря" у єврокубках, на внутрішній арені, а також у національних збірних (підопічні Луческу - бажані гості навіть у збірній Бразилії) ще не скоро зможе повторити інший тренер. Хочу побажати Містеру міцного здоров'я і таких же нервів та терпіння - щоб у такий непростий час, коли довелося покинути дім і рідний стадіон, у нього вистачило енергії продовжувати. "Кочове" життя команди - складне випробування.

А пам'ятаєте, був час, коли здавалося, що відставка Луческу - неминуча? На щастя, Рінату Ахметову тоді вистачило розуму залишити тренера і дати йому другий шанс. 

Коли я працював у "Карпатах" і ми обіграли "Шахтар" у Львові, між нами стався не надто приємний епізод - Луческу відмовився потиснути мені руку. Я тоді одразу сказав, що це - просто емоції. По віку Містер мені в батьки годиться. Згодом він обійняв мене, вибачився і сказав: "Емоції...". У мене на нього немає жодної образи.

Такі скандальні епізоди - це адреналін, але ще й тактика, за допомогою якої тренер відводить негатив від гравців, бере його на себе. Я також завжди наголошую своїм підопічним: "Не читайте і не слухайте нічого, бо це виводить з рівноваги". Луческу захищає підопічних, але лише привселюдно. Всередині колективу, я переконаний, він об'єктивно усе розставляє по своїх місцях. Знаєте, кидок шапки не здатний перекреслити блискучу кар'єру.

Не думаю, що він погодився б очолити нашу національну команду. Це зовсім інша площина роботи, важкий труд. В Україні він працюватиме тільки з "Шахтарем".

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Читайте також:

"Давайте Кварцяного у збірну України - виграємо чемпіонат Європи!"

Геннадію Орбу – 45. Найцікавіше з життя легенди "Шахтаря"

Андрій Воронін - український патріот, що сформувався в Німеччині