УКР РУС

Кайоде в Шахтарі: незвичні умови для гравця та безпрограшний варіант для "гірників"

8 березня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє нігерійського новачка Шахтаря Оларенваджу Кайоде.

Хто він

Оларенваджу Кайоде – 24-річний нігерійський форвард. Ларрі, як називає себе сам футболіст, розпочинав кар'єру на "чорному континенті", а вперше засвітився в складі івуарійського АСЕК Мімозас. У Європі він закріпився з другої оренди – Люцерн продовжити співпрацю не захотів, а от Маккабі з Нетанії запропонувало повноцінний контракт.

Шахтар орендував Кайоде

Наступним етапом у кар'єрі Кайоде стала Аустрія, де він забив 30 голів за 2 сезони та став найкращим бомбардиром австрійської Бундесліги-2016/17 (17 м'ячів). Минулого сезону Ларрі пограв з командою в Лізі Європи (забивав у двох матчах Ромі), а влітку 2017-го отримав пропозиції від багатьох клубів: Ньюкасла, Алавеса, Малаги та російських грандів.

У підсумку Кайоде за майже 4 мільйони євро опинився в Манчестер Сіті – Хосеп Гвардіола нібито особисто запросив його в свою команду. Однак через відсутність прав на роботу в Англії нігерієць відправився здобувати досвід в "дружню" для "містян" Жирону. В Каталонії його розвиток загальмувався: він програв конкуренцію Стуані, лише двічі за півсезону потрапив в основу та не забив жодного гола в 13 матчах. Повернення з оренди і пошук нового місця роботи стали логічними кроками Манчестер Сіті щодо Кайоде.

Ларрі виступав за молодіжні збірні Нігерії, а на піку кар'єри встиг дебютувати за головну команду країни. Наразі статистика в складі "орлів" скромна – 4 матчі, 0 голів.

Для чого Кайоде Шахтарю

Шахтар орендував Кайоде до кінця сезону, а влітку зможе повністю викупити його контракт. Не секрет, що Манчестер Сіті активно торгує хавбека донеччан Фреда. Український клуб навчився вигідно продавати своїх футболістів, тому бразилець обійдеться Сіті в солідну суму – "гірники" хочуть витрясти з покупця якнайбільше бонусів. За інформацією англійських ЗМІ, перехід Кайоде в зворотньому напрямку може стати частиною угоди.

Ігрова схема Паулу Фонсеки передбачає гру з одним центрфорвардом. Зараз ситуація в Шахтарі на цій позиції наступна: Факундо Феррейра грає буквально в кожному матчі та багато забиває (УПЛ – 17 голів, ЛЧ – 3 голи), Густаво Бланко Лещук зовсім не має довіри та деколи виходить на заміну (УПЛ – 1 гол), Руслан Фомін прийшов цієї зими і ще не встиг дебютувати. Однак це не конкуренти для Кайоде, він розглядається в перспективі.

Зрозуміло, що 32-річний Фомін – це підстраховка до кінця сезону. Бланко Лещук розчарував тренерський штаб і незабаром, скоріш за все, покине клуб. Залишається один Феррейра, з яким досі не перепідписали контракт, що завершується влітку. Дограти сезон є ким, питання в майбутньому.

По суті, Шахтар не має жодного нападника, який потенційно міг би стати основним у наступному сезоні (на Борячука поки що не роблять ставку). З метою виправити цю ситуацію клуб запросив новачка. Тому те, що він не може зіграти в Лізі чемпіонів, зовсім не катастрофічно.

Стиль гри, сильні та слабкі сторони

Кайоде – це прудконогий футболіст, який полюбляє діяти на контратаках. Головним його козирем є чудова швидкість. У чемпіонаті Австрії захисники навіть з форою не могли виграти в нього забіг – Ларрі стереже ситуацію за спиною в захисників, прокидає м'яч повз візаві та відривається.

Втім, існує дві великі проблеми, які вже зараз ставлять під сумнів успішність цього трансферу.

По-перше, рейди на швидкості, вміння знайти вільну зону та увірватися туди, відкривання під дальні передачі – всі сильні сторони нігерійця не затребувані в УПЛ. Більшість команд просто замикаються на власній половині та заважають "гірникам" атакувати. А обігрувати "один в один" на обмеженому просторі Ларрі вміє не дуже добре: в середньому 3 обведення за гру, з яких успішні – менше половини.

Марлос – найкращий футболіст України у лютому 2018 року, Феррейра і Циганков – у трійці

По-друге, Шахтар по своїй суті не заточений під ініціативного центрфорварда, який діє з глибини. Творча робота в команді Паулу Фонсеки базується на креативі бразильського тріо Тайсон/Марлос/Бернард, яке за допомогою центральних хавбеків і флангових захисників розхитує ворожу оборону короткими-середніми передачами та виводить форварда на удар.

Від "наконечника" вимагається опинитися в потрібному місці та зробити останній дотик, відправивши м'яч у сітку. Або ж підіграти партнерам у штрафному майданчику. Такі якості не є провідними в профілі Кайоде. Він не сильний у комбінаційній грі – в середньому лише 12 передач за гру.

Не можна не відзначити інші сильні сторони Кайоде, які стануть в пригоді навіть в Україні. Він дуже ефективний під час високого пресингу. Читає гру, вчасно вмикається і відбирає м'ячі на чужій половині поля. Незважаючи на невисокий ріст (174 см), Ларрі непогано працює на "другому поверсі" – 5 з 17 голів у минулому році він забив головою.

Очікування

Кайоде потрапив у некомфортні умови, де йому буде складно реалізуватися. Він не витіснить з основи Феррейру та не стане до літа основним. Однак перед ним такі завдання і не ставлять. Нігерійський нападник за півроку всього лиш повинен продемонструвати свою здатність інтегруватися в стиль Шахтаря, показати, що нового він може привнести в гру команди.

Також цей період дасть зрозуміти, чи можливо навколо Кайоде будувати нову команду (Тайсон і Марлос не молоді, Фред незабаром піде на підвищення, а Феррейра та Бернард поки що не продовжують контракти).

Шахтар нічого не втрачає від цього трансферу, відтак і розчаруванням він ніяк не стане. А якщо Кайоде себе зарекомендує, "гірники" матимуть готову заміну Феррейрі дуже дешево – Манчестер Сіті просто заплатить за Фреда на кілька мільйонів менше.