УКР РУС

Катастрофічне будівництво стадіону ЧС-2018 у Калінінграді: чому все приречено та навіть небезпечно для життя

20 березня 2018 Читать на русском

Чемпіонат світу в Росії стартуватиме вже 14 червня. Одним з міст, що прийме Мундіаль, буде Калінінград. Розповідаємо, чому тамтешній стадіон нікому не потрібен.

Матчі ЧС-2018

У Калінінграді заплановані чотири матчі:

• Хорватія – Нігерія (16 червня)
• Сербія – Швейцарія (22 червня)
• Іспанія – Марокко (25 червня)
• Англія – Бельгія (28 червня)

Стадіон розрахований на 35 тисяч вболівальників. Цікаво, що арену повинні були відкрити матчем місцева Балтика та Шальке. Однак німецький клуб не приїде через бажання організаторів турніру поберегти газон. Натомість стадіон відкриють матчем другого дивізіону Росії між Балтикою та Крилья Совєтов.

Замість французів – російські корупціонери

У 2010-х роках в місті вирішили побудувати стадіон до ЧС-2018. Проект був запланований на острові Ломзе (з прус. – "болото"). Будувати там важко, тому всі готувались до довгого та важкого проекту, однак реальне будівництво перевершило всі очікування.

Перед початком робіт потрібно було засипати острів піском, аби ґрунт не просідав. Ці роботи оцінювались у 13 млрд рублів. План освоєння острова першим запропонував француз Домінік Буйон. Його архітектор Жан Мішель Вільмот, який проектував також арену "Альянц Рів'єра" у Ніцці, розробив концепцію забудови Ломзе: острів порізали на канали, роблячи його схожим на Венецію. Сам стадіон французи пропонували побудувати з безліччю додаткових приміщень неспортивного призначення, аби окупити будівництво. Про це інформує Meduza.

Однак все провалилось: француз хотів робити по-чесному, а місцева влада вимагала прийняти її правила гри. Як результат, інший проект Буйона в місті заморозили, і він втік з Калінінграда, навіть не починаючи втілювати свій проект в життя.

Уся Росія на одному фото – стадіон ЧС-2018 "Мордовія" у Саранську порвав мережу

Таким чином, проектуванням робіт зайнялась інша компанія – російська фірма "Мостовик". Вона запевнила, що острів витримає будівництво. Ще одна компанія, яка засипала острів піском, й виявила першу махінацію. З 850 млн рублів компанія "Мостовик" витратила на проектування робіт лише третину суми. Решта грошей зникли. Після цього "Мостовик" стала банкротом, і проект залишився без керівників.

Під стадіоном просідає ґрунт

У 2014 році Калінінград хотіли позбавити права приймати ЧС-2018, однак влада РФ знайшла нового підрядника. Саме у цей час місткість стадіону скоротили на 10 тисяч. Саме новий підрядник "Крокус" побачив нову махінацію: пісок, яким засипали острів, виявився з домішками глини. Ще й матеріалу було завезено на острів набагато менше, ніж треба було. Все це порушувало правила безпеки стадіону. Як виявилось пізніше, чиновника, який відповідав за підготовку будівництва стадіону, заарештували за відмивання грошей. З 767 млн рублів зникли 750 млн (!!!).

Нова компанія, яка засипала острів, отримала від держави вже 1,6 млрд рублів. Однак наприкінці 2017 року ґрунт знову раптово просів через масове порушення техніки безпеки. Навіть у лютому 2018 року влада продовжує давати гроші на ліквідацію проблем.

Арена без глядачів

Перед будівництвом стадіону всі говорили про інвестиції. Насправді зараз грошей від бізнесу регіон не отримує. Все, на що спромігся Калінінград, це п'ять готелів, два з яких, скоріш за все, не добудують. Сумно! Місцеві жителі завдяки ЧС-2018 вигадали свої схеми і планують здавати в оренду свої квартири за 300-400 євро за ніч.

Калінінградський готель без зірок завищив ціни на проживання під час ЧС-2018 на 5283%

У місті є лише один клуб, на який ходять вболівальники. Балтика, яка грає у другому дивізіоні, у середньому збирає на домашні зустрічі 4,5 тис вболівальників. Перспективним виглядає можливий вихід команди у Прем'єр-лігу, однак грошей на таке у клубу немає. Тому сама Балтика не прагне підвищення у класі.

Скільки це коштує?

Весною 2018 року вартість стадіону зросла до 17,3 млрд рублів. Влада вже давно визнала, що таку суму повернути вже не можна буде. І ще щорічно треба витрачати 200 млн рублів на утримання споруди. Продати назву арени – не варіант. 150 млн рублів не зможе заплатити хтось з представників регіонального бізнесу. Відірваність області від основної частини Росії унеможливлює створення тут концертної площадки для відомих виконавців.

Будувати щось на острові навряд чи будуть. На такому ґрунті будівництво виходить надто дорогим. Це у свою чергу робить вартість квадратного метра недоступною для місцевих жителів.