УКР РУС

Каштру покидає Шахтар: остання прес-конференція – про невдачі і здобутки, своє майбутнє та любов до України

9 травня 2021 Читать на русском

Луїш Каштру після матчу 26-го туру УПЛ проти Інгульця (1:0) востаннє поспілкувався з журналістами у статусі головного тренера Шахтаря.

"Щоб оцінити сезон, його потрібно уявити і обдумати повністю. Давати будь-які бали у вигляді оцінки сезону, не пояснюючи, чому так, не було б сенсу. Залежно від всього того, що з нами сталося... Минулого року ми грали з Пятовим, Ісмаїлі, Тайсоном, Мораєсом, Марлосом, Коваленком, Степаненком. Якщо сказати про те, що в цьому році ми залишимося без багатьох гравців, з величезною кількістю позитивних випадків коронавірусу, я б дав, напевно, вісім. А минулий рік оцінив би в десять: дуже хороший сезон, з півфіналом Ліги Європи.

Каштру попрощався з Шахтарем

Що в Україні запам'яталося найбільше? Я дуже ціную вашу культуру. Дуже цікаво, як я жив тут день у день, і мені багато чого вашого подобається. Для мене ці два аспекти були дуже приємні – те, як українці в принципі живуть, і те, як шанобливо до нас ставляться. Навіть у найскладніші моменти.

Це була моя остання гра. Зізнаюся вам: іноді під час прощання ми залишаємося з якимось присмаком, що можна було б зробити щось іще. Нічого такого не залишилося, принаймні у мене. Моя робота, і я завжди віддавав собі в цьому звіт, будується не тільки на результатах. Попри те, що світ футболу звик дивитися тільки на цифри, на результати, я знав, що є й інші цілі, до яких потрібно йти. Я розумів, що в один день я можу заплатити дуже дорогий рахунок за результатами, але мені потрібно було йти цим шляхом.

Прощальна перемога Каштру у відеоогляді матчу Шахтар – Інгулець

Нестачі підтримки я не відчував. Я був щирий з вами, коли назвав базовий склад в минулому сезоні і в цьому. Вони дуже відрізняються. Зараз не потрібно нічого вигадувати – я завжди відчував велику підтримку Даріо Срни, Сергія Палкіна, президента. Найчастіше в футболі, коли щось відбувається, ми намагаємося копатися: а що ж не так сталося, чому так і сяк? Ні, це футбол. Одне йде зі мною в житті завжди – правда. Очі в очі. Я кажу вам очі в очі: у мене була вся підтримка. Якщо хтось помилився, оступився, то це був я. Навколо мене ніхто не оступався, більше не помилявся.

Я вам сьогодні скажу наступне. Я дуже емоційно, з великою честю представляв Шахтар ці два роки, тому що знаю, що Донецьк – місто, яке страждає. Це місто, яке, на жаль, в політичному світі почали розтягувати. Багатьом корінним донеччанам довелося їхати з Донецька в різні точки країни і світу. Коли ми перемагаємо або проводимо успішний перформанс на полі, ми даруємо якусь радість людям, які перебувають, в першу чергу, там.

Шахтар обіграв Інгулець завдяки знущальному голу Тете – завершення сезону для "гірників" і останній матч Каштру

Мої плани – це працювати. Я працюю з 18 років. Вже говорив вам, що в 17 років пішов з дому і ніколи не повертався, не просив грошей у батьків. Буду продовжувати працювати. Життя має будуватися навколо роботи. Мені подобається працювати, я приділяю цьому величезну кількість часу. Є деякі можливості. Я оціню їх і зрозумію: це те, що мені потрібно, чи ні. Тільки зараз почну про це думати. Якщо зрозумію, що це хороша можливість для мене і мого тренерського штабу, ми схопили за одну з них. Якщо зрозуміємо, що це не зовсім те, чого ми хочемо, почекайте ще трохи.

На завершення я хотів би сказати всім спасибі за те, як шанобливо ви завжди до мене ставилися. Всім вам і вашим родинам удачі, щастя і здоров'я. Було дуже приємно бути з вами, розділяти багато моментів з вами. Було дуже багато складних, але все ж таки було дуже багато хороших, щасливих моментів. Думаю, дві перемоги над Реалом – пам'ятний факт. Рекордний відрив у чемпіонаті від другого місця в 23 очки теж запам'ятається. Як і півфінал Ліги Європи. Мені було дуже приємно. З великою честю представляв Шахтар. І було дуже приємно бути з вами, відчувати вас біля себе. Дякую. Всім удачі!" – цитує Каштру офіційний сайт Шахтаря.

Шевченко у Шахтарі – як відповідь Динамо та Луческу: несподіваний варіант і ще 5 тренерів на заміну Каштру