УКР РУС

"Карпати": закрити проблемні позиції

21 січня 2015
Автор: Тарас Жеребецький

Ігор Йовічевіч ще з початку сезону демонстрував, що довіряє молодим виконавцям. Клуб не звик витрачати великі гроші на трансферному ринку.

Академія - саме те, що потрібно для такого клубу.

Мабуть, Йовічевіч саме той тренер, адже з його приходом в команді з'явилось багато молоді. На перші збори з командою до Туреччини полетіли близько десятка молодих гравців. Проте, й це не межа, адже в Туреччину також полетіли дублери та молодіжна команда "левів" тому на 2 зборах ми можемо побачити ще кількох вихованців.

 

Сьогодні ми розглянемо детальніше кожного з молодих гравців, які отримали шанс довести свою профпридатність та проаналізуємо їхні перспективи у клубі.

ВОРОТАР

Після втрати Ільющенкова у "Карпат" залишилось лише 2 воротарі. Проте, цю прогалину легко закрити, адже на збори поїхав молодий 18-річний Олег Мозіль.

Дебютував Олег у структурі "Карпат" ще в сезоні 2012/2013 коли вийшов на заміну в Чемпіонаті України серед юнаків до 19 років. Однак, тоді 16-річний голкіпер провів на полі лише 2 хвилини.

Вже у наступному сезоні він провів 14 матчів за команду Ю-19 та 3 матчі від свистка до свистка за Ю-21.

Цього року доробок не настільки великий: по три матчі за кожну з молодіжних команд. Однак, через відсутність третього голкіпера він цілком реальний претендент на заявковий лист УПЛ.

 

Перспектива: ці збори - аванс для голкіпера, однак великого часу на "розкачку" немає, адже провівши 2 чудових збори можна переконати тренера довірити йому місце, хоча б в 18 в заявці.

Конкуренція в "Карпат" на цій позиції велика, однак наполегливо працюючи можна отримати ігрові хвилини ще в цьому розіграші УПЛ.

ЗАХИСНИК

Позиція захисника це, перш за все, грамотна тактична гра і холоднокровність. Цього частенько не вистачає молодим гравцям, які губляться серед досвідченіших партнерів по команді. Однак, можливо серед молоді росте другий Костевич чи Мірошниченко, які вже застовпили за собою право грати з перших хвилин.

На ці збори поїхали одразу декілька гравців молодіжного складу: Іван Лобай, Василь Кравець, Артур Новотрясов, Володимир Сениця.

Цього сезону він вже двічі виходив на поле у "зелено-білих". Молодий Іван Лобай отримав на початку сезону кредит довіри від тренера через відсутність основного захисника Дениса Мірошниченка. Однак, після 2 проведених турів він перестав потрапляти, навіть, у заявку на матч і повернувся у склад молодіжної команди, за яку виступає перший сезон, адже ще минулого року грав за команду до 19 років.

Перспектива: Іван поки не може дорівнятись до гравця основи Мірошниченка, тому задовольняється грою в чемпіонаті до 21 року. Якщо він хоче грати, то потрібно йти в оренду в команду УПЛ. Якщо ж хоче довести потрібність "левам" то працювати треба ще немало.

Ще неповнолітній Василь Кравець лише цього року почав грати за команду до 19 років, але вже взимку вирушив на збори з головною командою. І як каже нам сайт "Карпат" почувається він там досить впевнено. В цьому чемпіонаті він забив 2 голи: постраждали ворота стрийської "Скали" та луцької "Волині".

Перспектива: молодий захисник може закріпитись в головній команді, адже після відходу Балажіца забивний захисник зможе позмагатись, навіть, за місце в основі з Гітченком.

 Артур Новотрясов ще в 19 років дебютував в кубку України за "Кримтеплицю". Потім був ще один матч за "Буковину", а тепер захисник грає в складі "левів". Артур їде на збори з головною командою, які можуть стати останнім його шансом знайти себе в складі "галичан".

Перспектива: якщо ці збори не допоможуть заграти в УПЛ, то найкращий варіант для Артура - оренда чи навіть перехід в команду Першої Ліги. Треба мати ігрову практику.

Володимир Сениця заграв за команду  до 19 років ще минулого року  в 16. В цьому сезоні він також почав в цій команді, але потім перейшов в склад "Карпат" до 21 року.

Всі ігри цього року центральний захисник відіграв повністю.

Перспектива: збори дадуть шанс відчути на смак великий футбол. Цей сезон ще точно закінчить у складі команди до 21, бо конкуренція на позицію ЦЗ у "галичан" присутня.

 

ПІВЗАХИСНИК

 Мабуть, найбільш потрібна позиція для підсилення в будь-якому клубі. Схеми та тактики щороку змінюються, а з ними і потреби в певних футболістах. На цих зборах Ігор Йовічевіч бачить потребу в молоді:  Ілля Михайловський, Дмитро Кльоц,  Мар’ян Швед і Олексій Гуцуляк поїхали на збори.
 

Ілля Михайловський перейшов у "Карпати" в 2013 з зниклого "Кривбасу".

У Львові перший рік грав за юнаків до 19, а цього сезону уже за молодіжну команду до 21 року. На зборах Ілля доводитиме, що криворізькі селекціонери колись недарма запросили його в структуру клубу.
Перспектива:  центральний півзахисник може отримати ігрові хвилини, адже після відходу з клубу Михайла Кополовця позиція потребує підсилення. "Не вічний" також і Ігор Худоб'як, тому "вперед і з піснею".
 
Дмитро Кльоц де б не грав, завжди стає гравцем основи. Серед 32 ігор проведених за молодіжні команди 18-річний півзахисник 28 разів виходив в основі.
Перспектива: шанси Дмитра заграти ще більші, адже на відміну від попереднього виконавця він має більше ігор позаду а також фізичні дані дозволяються сподіватися на швидкість та технічність.
 
З команди до 19 років на збір відправились два креативних півзахисники, яких сайт УПЛ виставляє як нападників.
 
Гуцуляк Олексій не демонструє надзвичайної результативності і, зважаючи на фізичні дані більше тяжіє до командної роботи ніж до того, щоб "тягнути ковдру на себе". Проте, командна робота це саме те, чим зараз виділяються "леви".
Перспектива:  ще немає жодного матчу, навіть, за команду до 21 року, тому це - лише перевірка Олексія на профпридатність і не більше. Удачі йому в подальшому розвитку і сподіваємось побачити його колись на фланзі "галичан".
 
Останній серед гравців, кого взяв тренер на збори - Швед Мар'ян. Цього сезону він забив уже 5 м'ячів, що досить непогано. Невеликий за зростом півзахисник цілком може стати конкурентом Олегу Голодюку, який схоже більше не прогресує.
Перспектива:   перш за все, заграти в команді до 21 року та набратись досвіду. Наступного року вже може претендувати на заявковий лист в УПЛ.
 
Це була лише моя суб'єктивна думка, а вибір нехай належить Ігору Йовічевічу.
Сподіваємось на великі звершення талантів в майбутньому.
 
Незабаром чекайте розповідей про молоді таланти з інших команд УПЛ!