УКР РУС

Кардаш: У "Металісті" психологічно не стійкі футболісти

19 грудня 2013 Читать на русском

У минулому сезоні вперше за багато років харківський "Металіст" потіснив київське "Динамо" на п’єдесталі і посів друге місце.

Після дискваліфікації команди за минулі гріхи в Лізі чемпіонів, її уболівальники почали вірити, що в наступному сезоні підопічні Мирона Маркевича повернуться в найпрестижніший клубний турнір Європи. Але останні події, пов’язані із "Металістом" вселяють сумніви в те, що харків’яни знову будуть другими, не говорячи про перше місце.

Мирон Маркевич звинувачує деяких футболістів у байдужості до справ команди і бажанні перейти в інший клуб. Самого ж коуча "жовто-синіх" за чутками можуть звільнити. А наразі винним у невдачах було визнано віце-президента Костянтина Півоварова. Додайте ще спад в грі "Металіста" і у вас з’являться скептицизм по відношенню до його амбіцій.  

Відомий у минулому футболіст Василь Кардаш в інтерв’ю "Футбол 24" поділився враженнями від виступу харківського "Металіста" в осінній частині чемпіонату.

- Загалом, не найгірші результати "Металіст" показував восени, - каже Василь Ярославович. – Команда і далі претендує на найвищі місця в нашому чемпіонаті. Безперечно, кінцівка осінньої частини чемпіонату для харків’ян була невдалою. "Металіст" мав відрив від переслідувачів, був  першим. А потім був провал, багато чого не вдавалося, тренер висловлював невдоволеність результатами. Сам Маркевич каже, що на гравців могла вплинути дискваліфікація в єврокубках. Тим не менш, перед весняною частиною чемпіонату у харків’ян непогані позиції і можливість реально поборотися за найвищі місця.

- Як виключення із єврокубків могло вплинути на футболістів? Вони ж зацікавлені у тому, аби повернутися в Лігу чемпіонів, а для цього потрібно посісти 1-2 місця в чемпіонаті…

- У "Металісті" багато іноземців. Чимало з них погодилися перейти в харківський клуб через те, що він постійно представлений в єврокубках. І ця дискваліфікація їх могла підкосити. Важко робити точні висновки, не перебуваючи в команді, але як на мене, це могло бути однією із причин. Якби у "Металісті" було більше доморощених гравців, то була би інша ситуація.

- Тож, у "Металісті" нездорова атмосфера, тим паче, що і Маркевич говорив про бажання декого із підопічних змінити прописку…

- Повторюю, зі сторони важко говорити про такі речі. Якщо ж пробувати аналізувати ситуацію, то виходить, що у "Металісті" не достатньо психологічно стійкі футболісти. Хтось не задоволений, когось кличуть в іншу команду, а його не пускають. Можна припустити, що розбаланс присутній. У "Металісті" багато латиноамериканців, вони спілкуються між собою, власний поганий настрій передають партнерам по команді. Тому і атмосфера, можливо, не зовсім здорова, напружена. Але це погляд зі сторони.  Зрештою, керівництво клубу говорить про те, що нікого тримати не буде, якщо Соса хоче в іншу команду, в якій він був би ближче до тренера національної збірної, його відпустять. Помітно, що в деяких гравців присутній "чемоданний" настрій, а він передається іншим. Це не добре.

- Керівництво може і готове відпустити тих, хто хоче піти, але за того ж Сосу може заправити 40 мільйонів євро і його ніхто не купить. Не здається, що ситуація не така вже і проста?   

- Якщо клуб хоче мати здоровий колектив, то завжди можна домовитися і вийти на адекватну ціну. Оскільки тренер вже говорить про те, що дехто хоче піти, значить така проблема є реальною.

- Зараз чотири команди претендують на найвищі місця в турнірній таблиці. У кого найбільше шансів на 1-2 місця?

- Дуже важке питання. Зараз почалася зимова пауза. Хтось із 4-х команд може суттєво підсилитися. Зараз усе що завгодно можна уявити і намалювати. А усе буде залежати від роботи клубу та, зокрема, команди взимку. Хто краще попрацює в міжсезоння, той і буде кращі результати показувати. Важливо швидко ввійти навесні в ігровий ритм. Побачимо, як воно буде, а щось зараз загадувати – справа не вдячна.

Розмовляв Гліб Ваколюк