УКР РУС

Барселона вийшла на матч проти Сельти без власних вихованців – чому "Ла Масія" переживає велику кризу?

19 квітня 2018 Читать на русском

У стартовому складі Барселони на матч проти Сельти не знайшлось місця жодному вихованцеві клубної академії "Ла Масії". Куди поділись таланти каталонського гранда, з'ясовує "Футбол 24".

Що сталося?

У столиці Каталонії б'ють на сполох. Невже академія Барси, яка завжди славилась "виробництвом" талановитих гравців, дала збій? Вперше за 16 років каталонський гранд вийшов на матч Прімери без жодного випускника "Ла Масії".

Востаннє так неприємно дивував фанів Барселони екс-тренер команди Карлес Решак 6 квітня 2002 року у матчі проти Атлетіка, не випустивши жодного доморощеного футболіста. Тоді стартову "одинадцятку" формували: Бонано, Райцигер, Крістанваль, Абелардо, Коко, Коку, Рошембак, Луїс Енріке, Рівалдо, Овермарс та Савіола.

На фото: Команда Решака без жодного представника Ла Масії

Склад тієї команди Решака дуже довго намагались забути, адже він символізував зраду традицій та багаторічної ідеології "більше ніж клубу". Однак тогочасна Барселона переживали смутні часи в економічному, соціальному та спортивному аспектах, тож відсутність власних вихованців можна було списати на всюдисущі проблеми.

25 листопада 2012 року "кулес" вже мали привід для неймовірної гордості власною академією. Тіто Віланова випустив на матч проти Леванте 11 футболістів, які були випускниками "Ла Масії": Вальдес, Монтоя, Піке, Пуйоль, Альба, Хаві, Бускетс, Сеск, Педро, Мессі та Іньєста.

На фото: Барселона-2012 vs Барселона-2018

І ось 6 років потому Ернесто Вальверде, здійснюючи ротацію складу у Віго, не випускає жодного вихованця Ла Масії на Балаїдосі. Бускетс, Піке та Іньєста взагалі не потрапили в заявку на гру, а Мессі, Альба і Серхі Роберто залишились у запасі. Однак усі перелічені виконавці відносяться ще до старої генерації "Ла Масії", що зовсім не виправдовує відсутність доморощених футболістів у старті.

Куди поділись таланти "Ла Масії"

Кризу видатної академії Барселони в Іспанії пояснюють двома чинниками: економічним та спортивним. Каталонський гранд принципово відмовляється платити 16-річним та 17-річним гравцям, якими б зірками у цьому віці вони не вважались, 1 млн євро. І саме цим вміло користуються європейські клуби, які не шкодують грошей, щоб переманювати вихованців "Ла Масії". Таким чином Манчестер Сіті підписав одне з найбільших дарувань академії Барси Еріка Гарсію, Монако "викрав" у каталонців перспективного форварда Жорді Мбула, а дортмундська Борусія – одного з найкращих гравців молодіжного ЧС-2017 U-17 Серхі Гомеса.

17-річний Серхіо Гомес дебютував за Борусію Д і відразу ж вразив та встановив рекорд

На фото: Серхі Гомес обрав Борусію

Однак юні таланти Барси вирушають у солідні європейські клуби не лише за грошима, але й за ігровою практикою. Борусія, для прикладу, гарантувала 17-річному Серхі Гомесу місце у першій команді вже у сезоні 2017/18. Аналогічно зробив й Монако у випадку з Жорді Мбула. Залишившись в Барселоні, ці футболісти ще б роками виступали за різні молодіжні команди та дубль каталонського гранда, і навіть після цього далеко не факт, що вони опинились би у першій команді.

Деякі вихованці Барселони просто не вірять, що зможуть пробитись у стартовий склад, коли клуб викладає за Коутінью та Дембеле по 150 млн євро. Керівництво Барси має зробити правильні висновки, адже у команді вже давненько не з'являлись нові Мессі, Іньєста чи Хаві. Бартомеу та Ко нарешті слід обрати – гаманець чи кантера?