УКР РУС

КАН-2015. Знайомимося з групою "А"

9 січня 2015 Читать на русском

"Блискавки" з Екваторіальної Гвінеї і "червоні дияволи" з Конго. Трохи більше, ніж через тиждень вони відкриють ювілейний розіграш Кубка Африки. "Футбол 24" оглядає ці команди, а також двох їх суперників у непередбачуваному квартеті "А".

Тридцятий розіграш Кубка африканських націй народжувався в муках. Чотири роки Марокко планомірно готувалося до прийому фінальної частини турніру-2015, одначе спалах лихоманки Ебола у Західній Африці не на жарт перелякав організаторів. Марокканці дали задній хід. Одинадцятого листопада Африканська конфедерація офіційно оголосила, що найпрестижніший турнір континенту відбудеться в іншій країні. Ходили чутки про ПАР, Гану, проте зрештою почесним правом приймати шістнадцять найкращих команд Африки нагородили Екваторіальну Гвінею, яка три роки тому вже проводила КАН, щоправда, напару з Габоном. Тепер – сольний номер, і гвінейці повинні б впоратися із місією – інфраструктура ще не застаріла, та й досвід 2012-го не забувся.

Національна збірна Екваторіальної Гвінеї таким чином отримала вагомий привілей, жеребкуючись із першого кошика. Відповідно, суперники їй випали достатньо рівні по силі, що робить групу «А» доволі загадковою.

Екваторіальна Гвінея

Прізвисько: Національна блискавка

Рейтинг ФІФА: 118 місце

Топ-досягнення на КАН: ¼ фіналу (2012)

Тренер: Естебан Бекер

Капітан: Еміліо Нсуе

«Блискавки» - типовий світовий середняк, біля керма якого, до того ж, стоїть тренер-новачок. П’ятдесятирічний аргентинець Естебан Бекер був малопомітним в часи ігрової кар’єри – зенітом його виступів на позиції півзахисника стали чотири роки у «Кільмесі». В якості тренера Бекер працював із п’ятьма заштатними клубами Аргентини та Іспанії, а  у 2012-му зненацька очолив жіночу збірну Екваторіальної Гвінеї. Потім була посада технічного директора у чоловічій команді, а тепер, врешті, крісло головного тренера. Важко зробити хоча б якісь висновки із його талантів, тим паче, екваторіальні гвінейці не грали матчів кваліфікаційного раунду, а сам Бекер очолює збірну буквально один тиждень. Із його попередником – Андоні Гойкоечеа – федерація відмовилася продовжувати контракт, не дійшовши згоди щодо квоти представників іспанських ліг у заявці команди. Диваки!

Тим не менше, Естебан Бекер швидко зорієнтувався у ситуації і запросив під стяг збірної таких футболістів…

Голкіпери: Феліпе Овоно («Депортіво», Екв. Гвінея), Карлос Мосібе («Атлетіко», Екв. Гвінея), Айтор Ембела («Малага», Іспанія)

Захисники: Сіпо (АЕК, Кіпр), Руй («Хайберніанс», Мальта), Дані Евуй («П’яст», Польща), Діосдадо Мбеле («Леонес Вегетеріанос», Екв. Гвінея), Мігель Анхель («Аконангі», Екв. Гвінея), Ігор («Тропезон», Іспанія)

Півзахисники: Ювеналь («Санта-Колома», Андорра), Ренді («Іракліс», Греція), Іван Сарандона («Біу Чун Рейнджерс», Гонконг), Хав’єр Бальбоа («Ешторіл», Португалія), Вієра Еллонг («Пантерс», Екваторіальна Гвінея), Еміліо Нсуе («Мідлсбро»), Рубен Беліма («Реал Мадрид Кастілья», Іспанія), Чарлі («Коледж Європа», Гібралтар), Пабло Жане («Сан-Себастьян де лос Рейєс», Іспанія)

Нападники: Іван Боладо («Пуне Сіті», Індія), Рауль Фабіані («Олімпік», Іспанія), Рубен Даріо («Леонес Вегетаріанос», Екв. Гвінея), Кіке («Мальорка» В, Іспанія), Ібан («Валенсія Месталья», Іспанія)

Як бачите, публіка абсолютно різношерста. Від перевірених бійців чемпіонату Гібралтару, Гонконгу, Андорри і Мальти до молодих надій «Малаги» та «Мідлсбро». Новому тренеру належить вгадати із оптимальним складом, тому що часу на перевірку можливостей кожного гравця у нього немає. Безперечно, як і кожним господарям великих форумів, гвінейцям у тих чи інших моментах сприятимуть арбітри. Та навіть за таких умов у їх кваліфікацію в плей-офф віриться мало. Прогноз «Футболу 24»: четверте місце у групі.

Буркіна-Фасо

Прізвисько: Жеребці

Рейтинг ФІФА: 64 місце

Топ-досягнення на КАН: друге місце (2013)

Тренер: Пауль Пут

Капітан: Шарль Каборе

Чинним віце-чемпіонам континенту було зовсім неважко пробитися у фінальну частину. Напару із сусіднім Габоном «жеребці» досить швидко пішли у відрив, залишивши далеко позаду своїх суперників із Анголи та Лесото. Фінішну пряму Буркіна-Фасо перетнули із відставанням від габонців в одне очко, та це не відігравало принципового значення. Своїми успіхами команда Пауля Пута зобов’язана Джонатану Пітроіпі, який забивав практично в кожному матчі, ставши найкращим бомбардиром групового етапу кваліфікації.

Буркіна-Фасо – Лесото – 2:0 (Пітроіпа, Ален Траоре)

Ангола – Буркіна-Фасо – 0:3 (Бансе, Пітроіпа-2)

Габон – Буркіна-Фасо – 2:0 (Обамеянг-2)

Буркіна-Фасо – Габон – 1:1 (Пітроіпа – Евона)

Лесото – Буркіна-Фасо – 0:1 (Пітроіпа)

Буркіна-Фасо – Ангола – 1:1 (Пітроіпа – Джалма)

Підсумок: Габон – 12, Буркіна-Фасо-11, Ангола – 6, Лесото – 2

Пітроіпа у хорошому здоров’ї підходить до турніру, як і інші лідери Буркіна-Фасо – Шарль Каборе, Бакарі Коне, Арістід Бансе, Ален Траоре та інші. Вселяє впевненість і фігура наставника. Бельгієць Пауль Пут має чималий тренерський досвід, діяльність розпочав ще наприкінці 80-х, тренував «Локерен», «Льєрс» і «Мускрон», а в африканському футболі «вариться» з 2008-го, коли очолив Гамбію. Саме дякуючи його статегічним затіям «жеребці» здобули «срібло» попередньої першості. Вони й зараз не проти замахнутися на повторення того успіху. Для початку потрібно вийти в ¼ фіналу, на що у команди Пута – дуже хороші шанси. З таким підбором кадрів Буркіна-Фасо готове до тривалих бойових дій.

Голкіпери: Адбулає Сулама («Хартс оф Оук», Гана), Джерман Сану (Beauvais, Франція), Мусса Фофана («Кадіого», Буркіна-Фасо)

Захисники: Бакарі Коне («Ліон», Франція), Поль Кулібалі («Гороя», Гвінея), Мохаммед Коффі («Замалек», Єгипет), Вілфред Баліма («Шериф», Молдова), Стів Яго («Тулуза», Франція), Нарсіс Бамбара («Універсітатя Клуж», Румунія), Ісса («Калум Стар», Гвінея)

Півзахисники: Шарль Каборе («Кубань», Росія), Флоран Руамба («Бастія», Франція), Джакаріджа Коне («Евіан», Франція), Абду Траоре («Карабюкспор», Туреччина), Прежюс Накулма («Мерсін», Туреччина), Бертран Траоре («Вітесс», Голландія), Джонатан Зонго («Альмерія», Іспанія), Мусса Єдан («Аль-Ахлі», Єгипет), Адама Гіра («Сеннерюск», Данія)

Форварди: Джонатан Пітроіпа («Аль-Джазіра», ОАЕ), Арістід Бансе (ХІК, Фінляндія), Ален Траоре («Лор’ян», Франція), Ісіака Уедраого («Адміра Ваккер», Австрія), Бану Діавара («Бобо», Буркіна-Фасо)

Габон

Прізвисько: Пантери

Рейтинг ФІФА: 62 місце

Топ-досягнення на КАН: ¼ фіналу (1996 і 2012 роки)

Тренер: Жорже Кошта

Капітан: П’єр-Емерік Обамеянг

За іронією долі Габон, який у відбірковому циклі грав в одній групі із Буркіна-Фасо і обійшов віце-чемпіонів у підсумковій турнірній таблиці, знову потрапив із «жеребцями» в спільний квартет. Восени габонці достатньо впевнено розібралися із буркінійцями – перемога вдома, нічия на виїзді, тому з добрим гумором підходять до нового протистояння. Фаворити групи зіграють між собою вже у першому турі і від результату залежить чимало, щоправда, не все.

Ось так «пантери» підкрадалися до путівки в Екваторіальну Гвінею:

Габон – Ангола – 1:0 (Мбінгі)

Лесото – Габон – 1:1 (Леханя – Мадінда)

Габон – Буркіна-Фасо – 2:0 (Обамеянг-2)

Буркіна-Фасо – Габон – 1:1 (Пітроіпа – Евона)

Ангола – Габон – 0:0

Габон – Лесото – 4:2 (Мадінда, Евона-2, Об’янг – Сетурумане-2)

Згуртовану команду вже по традиції веде за собою прудконогий форвард Обамеянг із дортмундської «Борусії». У П’єра-Емеріка перша частина сезону видалася не надто переконливою, як і гра його клубу, проте Кубок Африки дарує можливість переламати хід подій, проявивши себе у всій красі. Енергію Обамеянга і його товаришів у правильне русло спрямовуватиме Жорже Кошта – знаменитий у недалекому минулому центрбек «Порту» і збірної Португалії. Закінчивши ігрову кар’єру у 2006-му, Кошта одразу увійшов у тренерський штаб «Браги», а вже через рік сольно керував клубом. У його послужному списку робота з такими командами як «Ольяненсе», «Академіка», «ЧФР Клуж», АЕЛ, «Анортосіс» і «Пасуш». Із збірною Габону Кошта працює лише півроку, але за цей час вже встиг показати себе у відбірковому циклі, про який ми згадували вище. Надзвичайно цікава команда молодого і амбітного тренера претендує на те, щоб вибороти одну з двох путівок у чвертьфінал. Боротимуться «пантери» у такому складі…

Голкіпери: Дідьє Овоно («Остенде», Бельгія), Ювес Бітсекі («Бітам», Габон), Ентоні Мфа Мецуї («Метц», Франція)

Захисники: Бруно Манга («Кардіфф», Уельс), Ллойд Палюн («Ніцца»), Аарон Апінданге («Монана», Габон), Генрі Ндонг («Осер», Франція), Юронду Мусаву-Кінг («Кан», Франція), Бенджамін Зе Ондо («Сетіф», Алжир), Йоан Об’янг («Шатору», Франція), Рендал Ото’О («Брага», Португалія)

Півзахисники: Андре Бійого Поко («Бордо», Франція), Леві Мадінда («Сельта», Іспанія), Самсон Мдінгі («Ель Еульма», Алжир), Гелор Канга («Ростов», Росія), Дідьє Ндонг («Лор’ян», Франція), Бонавентуре Сокамбі («Члеф», Алжир), Александер Ндумбу («Марсель», Франція)

Форварди: П’єр-Емерік Обамеянг («Борусія Д», Німеччина), Ромарік («Леопардс», Конго), Малік Евона («Відад Касабланка», Марокко), Йоан Ленгоалама («Діфаа Ель Жадіді», Марокко), Фредерік Булот («Чарльтон», Англія)

Конго

Прізвисько: Червоні дияволи (хоча на емблемі – гривастий потужний лев)

Рейтинг ФІФА: 61 місце

Топ-досягнення на КАН: чемпіон 1972 року

Тренер: Клод Ле Руа

Капітан: Франсіс Нганга

Француз Клод Ле Руа - головний ідеолог збірної Конго

З усього добірного товариства групи А збірна Конго має найбільш глибокі футбольні традиції. Сімдесяті роки минулого століття стали для «дияволів» золотою епохою, адже вдалося здобути чемпіонські медалі, та й упродовж тривалого часу протриматися на видноті. Щоправда, вісімдесяті роки – суцільне тупцювання на рівні кваліфікації. Невеличкий спалах на зорі 90-х – і знову депресія. Востаннє у фінальній частині Кубка Африки конголезці були помічені у 2000-му. Тож можете собі уявити, який ажіотаж спричинив вихід «дияволів» (чи «левів») на КАН-2015. І їм варто віддати належне – позаду залишився чинний чемпіон континенту, зіркова збірна Нігерії. Нігерійцям, щоправда, зараз не до футболу, якщо зважити на звірства, які в країні чинять головорізи із «Боко Харам»…

Нігерія – Конго – 2:3 (Емброуз, Саламі – Оньянге, Біфума-2)

Конго – Судан – 2:0 (Доре, Оньянге)

Конго – ПАР – 0:2 (Ндулула, Рантьє)

ПАР – Конго – 0:0

Конго – Нігерія – 0:2 (Уче, Оланаре)

Судан – Конго – 0:1 (Нганга)

Левову частину своїх очок команда Конго здобула на виїзді, тож гра в оточенні ворожих гвінейських стін не повинна б негативно повпливати на підопічних Клода Ле Руа. До речі, головний тренер – це тема для окремої розповіді, адже фігура француза вже до певної міри легендарна. Саме він очолював збірну Камеруну на ЧС-98. У своїй 35-річній тренерській біографії Ле Руа лише лічені рази працював із клубами, спеціалізуючись на збірних – Сенегал, Малайзія, Сирія, Оман, Гана… Досвід метра, помножений на працездатність його підопічних може спричинитися до того, що Конго стане головним відкриттям турніру. Принаймні своїм суперникам – Габону і Буркіна-Фасо – «дияволи» здатні опонувати на рівних.

Голкіпери: Чансел Масса («Леопардс», Конго), Крістофер Мафумбі («Ле Понте», Франція), Павел Нджіла («Етуаль ду Конго», Конго)

Захисники: Франсіс Нганга («Шарлеруа», Бельгія), Боріс Мубгібо («Леопардс»), Ігор Нганга («Арау», Швейцарія), Дімітрі Біссікі («Леопардс»), Марвін Баудрі («Ам’єн», Франція), Арнольд Бука Муту («Анжер», Франція), Атоні Мавунгу (АСНФФ, Конго)

Півзахисники: Делвін Ндінга («Олімпіакос», Греція), Прінс Оньянге («Реймс», Франція), Цесар Гандже («Леопардс»), Кріс Малонга («Лозанна», Швейцарія), Харді Бінгвіла («Діаблес», Конго), Сагессі Бабеле («Леопардс»)

Нападники: Ладіслас Дуньяма («Генгам», Франція), Фабріс Нгуесі («Відад Касабланка», Марокко), Фереборі Доре («ЧФР Клуж», Румунія), Тьєві Біфума («Альмерія», Іспанія), Франсіс Літсінгі («Тепліце», Чехія), Сільвер Ганвула («Раджа Касабланка», Марокко), Домінік Малонга («Хайберніан», Шотландія)

Календар матчів групи «А»:

17 січня: Екваторіальна Гвінея – Конго, Буркіна-Фасо – Габон

21 січня: Екваторіальна Гвінея – Буркіна-Фасо, Габон – Конго

25 січня: Габон – Екваторіальна Гвінея, Конго – Буркіна-Фасо

Перші п’ять поєдинків пройдуть на «Естадіо де Бата» (35,700 глядачів). І лише Конго та Буркіна-Фасо будуть змушені вдовольнитися 5-тисячним «Нуево Естадіо де Ебеб’їн». «Футбол 24» ризикне спрогнозувати, що у наступний етап проб’ються запеклі сусіди – Буркіна-Фасо і Габон.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter