УКР РУС

КАН-2013. Знайомимося з групою "В"

15 січня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" впевнений, що ймовірні сюрпризи від збірних Нігера та ДР Конго не стануть на заваді виходу Гани і Малі у чвертьфінал.

Гана

Прізвисько: Чорні зірки

Рейтинг ФІФА: 30 сходинка

Максимум на КАН: Чотириразові чемпіони (востаннє - у 1982 році)

Головний тренер: Квезі Аппіа

Голкіпери: Адам Кварасі ("Стремгодсед"), Фатау Дауда ("Ашанті Голд"), Деніел Аджей ("Ліберті")

Захисники: Джон Пейнтсіл ("Хапоель" Тель-Авів), Айзек Ворса ("Зальцбург"), Гарісон Аффул ("Есперанс"), Джонатан Менса ("Евіан"), Джон Бойє ("Ренн"), Джеррі Акамінко ("Ескішехірспор"), Мохамед Аваль ("Маріцбург Юнайтед"), Річард Боатенг ("Берекум Челсі")

Півзахисники: Ентоні Аннан ("Осасуна"), Квадво Асамоа ("Ювентус"), Дерек Боатенг ("Дніпро"), Емануель Агеманг-Баду ("Удінезе"), Крістіан Атсу ("Порту"), Альберт Адома ("Брістоль"), Соломон Асанте ("Берекум Челсі"), Мубарак Вакасо ("Еспаньйол"), Мохамед Рабіу ("Евіан")

Форварди: Асамоа Г'ян ("Аль-Айн"), Емануель Клотті ("Есперанс"), Річмонд Боак'є ("Сассуоло")

У ПАР "чорні зірки" їдуть без двох своїх перлин - братів Айю. Молодший Джордан не зумів цього разу переконати Квезі Аппіа в своїй профпридатності. Переконав старший - Андре, форвард "Марселя". Проте дивне небажання футболіста прибути в табір збірної заздалегідь, щоб обговорити серйозність таємничої травми, розлютила головного тренера Гани. Аппіа вольовим рішенням викреслив Айю-старшого із заявки, через що атакувальна лінія "зірок" прибрала дещо скромний вигляд. За себе і за того хлопця може зіграти Асамоа Г'ян, якого пам'ятаємо по результативній грі в "Сандерленді". А ось що за птиці Клотті та Боак'є - велика загадка.

Тим не менше, у складі збірної Гани вистачає виконавців, які повинні виводити цю команду в плей-офф без зайвих питань. Два товариські матчі, які "чорні зірки" провели напередодні старту континентального турніру, засвідчили їх неймовірну потужність - Єгипет розгромлений (3:0), Туніс декласований (4:2). Хто зупинить дніпропетровського Боатенга і Ко? До слова, Самюеля Інкума, як і Саллі Мунтарі, ми на КАН не побачимо...

Цікаво, що зі своїм основним конкурентом по групі - збірною Малі "зірки" перетиналися минулого року. Гана тоді відсвяткувала перемогу 2:0 і вийшла у чвертьфінал з першої сходинки, зупинившись лише у півфіналі. Малійці посіли другу "прохідну" сходинку, і, як їх кривдники, також дійшли до півфіналу. Є всі шанси на дежавю.

Прогноз "Футболу 24": дійдуть до фіналу.

Малі

Прізвисько: Орли

Рейтинг ФІФА: 25 сходинка

Максимум на КАН: Віце-чемпіони-1972

Головний тренер: Патріс Картерон

Голкіпери: Сумбеїла Діакіте ("Стад Мальєн"), Мамаду Самасса ("Генгам"), Алі Їранго ("Джоліба")

Захисники: Адама Тамбура ("Рандерс"), Адама Кулібалі ("Осер"), Фуссені Діавара ("Аяччо"), Мамаду Н'Діай ("Гімарайнш"), Усман Кулібалі ("Брест"), Ідрісса Кулібалі ("Лехвія"), Саліф Кулібалі ("Джоліба"), Молла Ваге ("Кан")

Півзахисники: Сейду Кейта ("Далянь Аербін"), Мохамед Сіссоко (ПСЖ), Мааман Траоре ("Мец"), Самба Соу ("Ланс"), Мохамед Калілу Траоре ("Сошо"), Сігамарі Діарра ("Аяччо"), Самба Діакіте (КПР), Самбу Ятабаре ("Бастія")

Форварди: Модібо Маїга ("Вест Хем"), Шейк Діабате ("Бордо"), Мамаду Самасса ("К'єво"), Шейк Фантамані Діарра ("Ренн")

Рік тому збірна Малі, сповідуючи принцип "тихіше їдеш - далі будеш", ледь не стала головною сенсацією Кубка Африки. "Орли" не грали в потужну атлетичну атаку, як Гана, не володіли сузір'ям зірок першої величини, як Кот-д'Івуар, але виступили не гірше. Тоді вся команда гуртувалася довкола півзахисника "Барселони" Сейду Кейта. Нічого не зміниться і цьогоріч за винятком того, що капітан проміняв гранатово-синю футболку на біло-синю. Тепер Кейта - одна з головних зірок чемпіонату Китаю загалом і клубу "Далянь Аербін" зокрема.

У кожній лінії Малі - свої лідери. Місце у воротах, вочевидь, займе Діакіте, який достатньо непогано відіграв минулоріч. Захист готові зцементувати одразу чотири Кулібалі - Адама, Усман, Ідрісса та Саліф. У центрі поля виділятимуться бійці англійського-французького фронту - Сіссоко та Діакіте (той, що Самба). Ну а в нападі має намір пошаманити Модібо Маїга, гол якого у ворота "Челсі" ще досі стоїть перед очима.

Путівку на КАН-2013 малійці вибороли у двох матчах проти Ботсвани - 3:0 і 4:1. Вважайте, це були тренувальні матчі підвищеної відповідальності. В Південній Африці халява вже не пройде. "Орли" змушені нагострити кігті і сфокусувати увагу на суперниках. Щоб повторити минулорічне досягнення, потрібно докласти максимум зусиль.

Прогноз "Футболу 24": Чвертьфінал

Нігер

Прізвисько: Сахарські газелі

Рейтинг ФІФА: 105 сходинка

Максимум на КАН: Груповий етап-2012

Головний тренер: Гернот Рор

Голкіпери: Кассалі Дауда ("Чіппа Юнайтед"), Саміну Рабо ("Сахель"), Мусса Альзума (АС ГНН)

Захисники: Мохамед Шікото ("Марса"), Коффі Данкова ("Есперанс"), Амаду Кадер ("Олімпік Ніамей"), Ісмаель Алассан ("Аль-Сахель"), Мохамед Сумаіла ("Олімпік Ніамей"), Мохамед Башар ("Дуан"), Фурума Фатугома ("Аль-Хосейма"), Лакі Джеймс ("Дуан")

Півзахисники: Ласіна Абдул Карім ("Котон Спорт"), Ідрісса Лауалі (АСФАН), Вільямс Нгуну ("Лімхамн"), Іссуфу Бубакар Гарба ("Хаммам-Ліф"), Сулейман Саку ("Мангаспорт"), Бубакар Талату (АС ГНН), Іссіака Кудізе (АС ГНН), Амаду Мунтарі ("Ле Ман В")

Форварди: Дауда Камілу ("Саура"), Альхассан Іссуфу ("Відад"), Мусса Маазу ("Етуаль дю Сахель"), Модібо Сідібе ("Акокона")

Якщо не трапиться чогось екстраординарного, збірна Нігеру буде звичайним постачальником очок для Малі та Гани. Місце в другій сотні рейтингу ФІФА, а також кадри, зібрані з переважно посередніх африканських клубів, не залишають прихильникам цієї команди жодних ілюзій. Попри те, "сахарські газелі" вдруге у своїй історії (до того ж - поспіль) пробилися на найпрестижніший африканський форум, що може вважатися беззаперечним успіхом. Минулоріч жереб закинув Нігер у групу смерті, де зчепилися Туніс, Марокко та господарі турніру - Габон, тож аутсайдерам не вдалося набрати жодного очка. Але історичний гол нігерці все ж забили - він в активі Вільямса Нгуну.

На шляху в Південну Африку "газелі" добряче хвицнули копитом збірну Гвінеї і особисто екс-динамівця Ісмаеля Бангуру. У першому матчі гвінейці відсвяткували на власному полі мінімальну перемогу, проте Нігер таки зумів перехилити шальки терезів на свою користь. Два "сухі" голи - і в Нігері народні гуляння.

Пишучи про скромний підбір виконавців, я свідомо притримав на десерт Муссу Маазу. Цього форварда чудово знають у Європі і, зокрема, в Україні та Росії. У московському ЦСКА йому заграти не вдалося, а ось за бельгійський "Локерен" він забивав достатньо часто. Крім Ліги Жюпіле спробував сили ще й у "Монако", "Бордо" та "Ле Мані". Зараз Маазу виступає в чемпіонаті Тунісу і чудово усвідомлює, що прихильники "газелей" моляться насамперед на його талант.

Прогноз "Футболу 24": Не вийде з групи

Демократична Республіка Конго

Прізвисько: Леопарди

Рейтинг ФІФА: 107 сходинка

Максимум на КАН: Чемпіони 1968 та 1974 років

Головний тренер: Клод Ле Руа

Голкіпери: Мутеба Кадіаба (ТП "Мазембе"), Парфе Манданда ("Шарлеруа"), Ланду Бакала ("Етаншеїте")

Захисники: Мпеко Іссама ("Віта Клуб"), Кілічо Касусула (ТП "Мазембе"), Седрік Монгонгу ("Евіан"), Ларріс Маб'яла ("Карабюкспор"), Ландрі Мюлемо ("Кортрійк"), Шансель Мбемба-Мангулу ("Андерлехт"), Габріель Закуані ("Пітерборо")

Півзахисники: Зола Матумона ("Монс"), Седрік Макіаді ("Фрайбург"), Ів Діба-Ілунга ("Аль-Раїд"), Юссуф Мулумбу ("Вест Бромвіч"), Макунтіма Кісомбе ("Мотема Пембе")

Форварди: Трезор Мпуту (ТП "Мазембе"), Ломана ЛуаЛуа ("Карабюкспор"), Діоко Калуїтука ("Аль-Хараітіят"), Дьємерсі Мбокані ("Андерлехт"), Део Канда (ТП "Мазембе"), Мулота Кабангу (ТП "Мазембе"), Будж Манзіа ("Шарк"), Нзінга Лувумбу ("Рожолу Лукаку")

Збірна ДР Конго - яскравий приклад африканської команди, якій широка європейська діаспора не приносить відчутної користі. Тож у рейтингу ФІФА "леопарди" розташувалися поруч зі своїми суперниками - збірною Нігеру. З нею конголезці, вочевидь, поборються за почесне третє місце в групі "В".

Їх шлях у Південну Африку був встелений пелюстками троянд, якщо висловлюватися фігурально. У першому раунді "леопарди" смачно пообідали однією з найслабших команд Африки - Сейшелами (4:0 і 3:0). Екваторіальну Гвінею залишили на вечерю, розтрощивши суперника на своєму полі (4:0). Виїзна поразка 1:2 вже не мала жодного значення.

І все ж, ви вслухайтеся в ці імена: Мулумбу, Мбокані, ЛуаЛуа! Перший - незамінний хавбек "Вест Брома", який у цьому сезоні грав "від дзвінка до дзвінка". Другий - не перший рік бомбардує ворота суперників "Стандарда" і "Андерлехта". Третій - славнозвісний форвард "Ньюкасла" часів Боббі Робсона і дуелей з київським "Динамо". Ех!

Прогноз "Футболу 24": Не вийде з групи

Про групу "А" ми писали вчора.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87