УКР РУС

КАН-2013. Знайомимося з групою "С"

17 січня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" очікує на голи Брауна Ідейє за Нігерію, а також сподівається, що "мідні кулі" із Замбії підтвердять чемпіонський клас.

Замбія

Прізвисько: Мідні кулі

Рейтинг ФІФА: 39 сходинка

Максимум на КАН: Чемпіон-2012

Головний тренер: Ерве Ренар

Голкіпери: Джошуа Тітіма ("Пауер Дайнамос"), Кеннеді Мвіне ("Фрі-Стейт Старс"), Денні Муньяо ("Ред Ерроуз")

Захисники: Френсіс Касонде (ТП "Мазембе"), Джозеф Мусонда ("Голден Ерроуз"), Хіджані Хімунде (ТП "Мазембе"), Девіс Нкаусу ("Суперспорт Юнайтед"), Стофіра Сунзу (ТП "Мазембе"), Емануель Мбола ("Порту"), Нетан Сінкала (ТП "Мазембе")

Півзахисники: Чісамба Лунга ("Урал"), Айзек Чанса ("Хенань Констракшн"), Фелікс Катонго ("Петру Атлетіко"), Ноа Чівута ("Фрі-Стейт Старс"), Вільям Нджову ("Хапоель" Беер-Шева), Рейнфорд Калаба (ТП "Мазембе"), Джонас Сакуваха ("Аль-Мерейх"), Мукука Муленга ("Пауер Дайнамос")

Форварди: Джейкоб Муленга ("Утрехт"), Коллінз Мбесума ("Орландо Пайретс"), Крістофер Катонго ("Хенань Констракшн"), Джеймс Чаманга ("Ляонін Хувін"), Емануель Маюка ("Саутгемптон")

"Робитимемо те, що зможемо, аби пройти якомога далі, і, звичайно, спробуємо захистити титул", - ось так Ерве Ренар, наставник "куль", висловився про майбутній турнір в своєму інтерв'ю для сайту ФІФА, яке ми публікували нещодавно. Молодий і харизматичний французький фахівець не звик розкидатися гучними фразами, він вважає за потрібне висловлюватися обережно. Зате його команда жалить суперника за межами залу для прес-конференцій.

Минулорічна Замбія - це, насамперед, дуже надійна гра в обороні і ставка на блискавичні контратаки в кілька дотиків, на вістрі яких зазвичай опинялися брати Катонго і Емануель Маюка. Проти такої тактики не змогли встояти навіть головні фаворити КАН-2012 - Гана та Кот-д'Івуар. Однак минулорічна Замбія - це ще й гаряче серце, темперамент і неймовірний, магічний фарт, невидимий бар'єр на лінії воріт. Фарт, як відомо, рано чи пізно вичерпується.

До нового форуму чинні чемпіони підходять в не найкращій формі. У трьох спарингах не вдалося забити жодного м'яча: Танзанія - 0:1, Ангола - 0:2, Марокко - 0:0. Ймовірно, виникнуть проблеми і в Емануеля Маюки - найкращого бомбардира Замбії на КАН-2012. Влітку талановитий парубок змінив швейцарський "Янг-Бойз", де голи забивав ледь не пачками, на англійський "Саутгемптон". Не витримавши конкуренції з Ріккі Ламбертом, Джеєм Родрігесом та Гастоном Раміресом Маюка засів на банку і лише зрідка виходить на заміну. Відповідно, впевненості у власних силах від того не додалося.

Зате за свій захист Ренар може бути спокійний. Тут одразу четверо гравців презентують ТП "Мазембе", один з найтитулованіших клубів Конго, тож розуміються з півслова. А ось у центрі поля цікаво буде постежити за Чісамбою Лунга, який виступає за першоліговий російський "Урал". "Замбія змінилася. Ми подорослішали", - каже тренер, маючи на увазі, насамперед, не вік у паспорті, а розуміння футболу. Ця команда сповнена рішучості боронити титул до останньої "мідної кулі".

Прогноз "Футболу 24": Чвертьфінал

Нігерія

Прізвисько: Суперорли

Рейтинг ФІФА: 52 сходинка

Максимум на КАН: Чемпіони 1980 та 1994 років

Головний тренер: Стівен Кеші

Голкіпери: Вінсент Еніяма ("Маккабі" Тель-Авів), Остін Еджіде ("Хапоель" Беер-Шева), Чігозі Агбім ("Енугу Рейнджерс")

Захисники: Джозеф Йобо ("Фенербахче"), Ува Елдерсон Ечіеджіле ("Брага"), Ефе Амброуз ("Селтік"), Азубуйке Егвуеке ("Варрі Вулвз"), Годфрі Обоабона ("Саншайн Старз"), Джувон Ошаніва ("Ашдод"), Кеннет Омеруо ("Ден Гаг")

Півзахисники: Нванкво Обіора ("Губбіо"), Джон Обі Мікель ("Челсі"), Ройбен Гебріел ("Кано Пілларс"), Фегор Огуде ("Волеренга"), Оджені Оназі ("Лаціо"), Едіке Узоеньї, Санді Мба (обоє - "Енугу Рейнджерс"), Носа Іджебор ("Бетіс")

Форварди: Ахмед Муса (ЦСКА Москва), Браун Ідейє ("Динамо" Київ), Емануель Еменіке ("Спартак" Москва), Віктор Мозес ("Челсі"), Ікечукву Уче ("Вільярреал")

Минулорічний чемпіонат міг би бути значно цікавішим, якби туди потрапила збірна Нігерії. Але "суперорли" шапкозакидальницьки відіграли кваліфікацію, так і не потрапивши у фінальний турнір. Помилки були враховані, тож путівці на КАН-2013 не вдалося прошмигнути повз Йобо і компанію. У першому раунді нігерійці пройшли Руанду (0:0, 2:0), а згодом познущалися над Ліберією (2:2, 6:1). Динамівець Ідейє в той час стабільно "клепав" голи за київський клуб. Відчутний спад форми Брауна наприкінці року не вплинув на рішення Стівена Кеші таки запросити його під зелено-білі прапори. А ось Тайє Тайво та Айїла Юссуф стежитимуть за співвітчизниками лише по телевізору. Як і Одемвінгі, Мартенс та Шола Амеобі.

Якщо брати до уваги гучність імен, збірна Нігерії - один з головних претендентів на титул. Особливо вражає підбір форвардів, де окрім Ідейє - два представники РПЛ, "англієць" Мозес та битий "іспанець" Уче. Тож не факт, що "українець" безапеляційно потраплятиме до стартового складу.

Прогноз "Футболу 24": чвертьфінал

Буркіна-Фасо

Прізвисько: Жеребці

Рейтинг ФІФА: 92 сходинка

Максимум на КАН: Четверте місце у 1998 році

Головний тренер: Пауль Пут

Голкіпери: Абдулай Салама ("Асанте Котоко"), Дауда Діакіте ("Льєрс"), Жермен Сану ("Сент-Етьєн")

Захисники: Сейду Панандегірі ("Антверпен"), Поль Кулібалі ("Динамо" Бухарест), Бакарі Коне ("Ліон"), Анрі Траоре ("Ашанті Голд")

Півзахисники: Мохамед ("Петроджет"), Шарль Каборе ("Марсель"), Джонатан Пітройпа ("Ренн"), Флоран Руамба ("Шериф"), Вілфред Сану ("Кіото Сану"), Бенджамін Баліма ("Шериф"), Абду Разак Траоре (без клубу), Джакаріджа Коне ("Евіан"), Алі Рабо ("Ель-Шорта"), Іссуф Уаттара ("Чорноморець" Бургас), Прежюс Накульма ("Гурнік")

Форварди: Ален Траоре ("Лор'ян"), Мумуні Дагано ("Аль-Салія"), Арістід Бансе ("Аугсбург"), Пан-П'єр Кулібалі, Уге-Вілфред Да (обоє - "Аль-Даїд")

Коли мова заходить про країни з низьким рівнем розвитку, зокрема, футболу, ми маємо звичку згадувати про Буркіна-Фасо. А дарма! У футбол тут вміють грати, тож національна команда втретє поспіль пробилася на найпрестижніший континентальний турнір. Щоправда, у вагон поїзда, який вирушав до Південної Африки, вдалося застрибнути буквально в останню секунду. Річ у тому, що суперник "жеребців" у кваліфікації - збірна Центрально-Африканської Республіки - виявився міцним горішком. На власному полі ЦАР здобула перемогу 1:0, яку боронила у матчі-відповіді до 90+6 хвилини, програючи з "потрібним" рахунком 1:2. Відчайдушний постріл Алена Траоре вмить перевернув усе з ніг на голову - Буркіна-Фасо плаче від щастя, їх суперники ридають від розпачу.

А от під час жеребкування фінального турніру "жеребцям" не зафартило ще більше, ніж минулоріч, коли їм випали Кот-д'Івуар, Ангола та Судан (і яким буркінці "злили" всі матчі). Сумнівно, що Замбія чи Нігерія віддадуть команді бельгійця Пауля Пута бодай пункт.

І все ж тут є хлопці, чиї імена добре знають у Європі. Зокрема, французький квартет Коне-Каборе-Пітройпа-Алан Траоре гіпотетично може створити суперникам чимало проблем. Дивує лише незвично мала кількість захисників, які бере з собою Буркіна-Фасо на чемпіонат. Вочевидь, в оборону будуть змушені відійти деякі хавбеки.

Прогноз "Футболу 24": не вийдуть з групи

Ефіопія

Прізвисько: Антилопи

Рейтинг ФІФА: 110 сходинка

Максимум на КАН: Чемпіони 1962 року

Головний тренер: Севнет Бішав

Голкіпери: Сісей Банча ("Ітіопіан Коффі"), Джемаль Тассев ("Дедебіт"), Зеріхун Таделе ("Дефенс")

Захисники: Дегу Дебебе, Абебав Бутако, Алула Гірма, Біадіглінг Еліас (всі - "Сент-Джордж"), Айналем Хаїлу, Берхану Богале, Сіюм Тестафе (всі - "Дедебіт")

Півзахисники: Яред Зенабу, Шимеліс Бекеле (обоє - "Сент-Джордж"), Асрат Мегерса (ЕЕПКО), Давід Естіфанос ("Ітіопіан Коффі"), Юссуф Сале ("Сюріанска"), Бехаілу Ассела, Аддіс Хінтса, Меньяхель Тешоме (всі - "Дедебіт")

Форварди: Саладін Саїд ("Ваді Дегла"), Гетане Кебеде ("Дедебіт"), Умед Укрі ("Дефенс"), Фуад Ібрахім ("Міннесота Старз"), Адане Гірма ("Сент-Джордж")

Дивовижний приклад збірної, яка зварилася у власному соку. Двадцять футболістів із 23-ох представляють чемпіонат Ефіопії. Відповідно, реальна сила "антилоп" - таємниця з таємниць. До того ж, на великому форумі "червоно-жовто-зелені" востаннє засвітилися ще 21 рік тому. Показна простота ефіопів не всіх вводить в оману - тренер Замбії Ерве Ренар не приховує, що побоюється цієї команди не менше, ніж Нігерії.

На шляху в ПАР "антилопи" вибили в кювет збірні Беніну та Судану. Гору над бенінцями вдалося взяти лише завдяки виїзному голу - 0:0 та 1:1. А от на полі Судану команда Севнета Бішава влаштувала феєричну перестрілку, і хоча програла 3:5, два м'ячі Кебеде та гол Гірми стали вирішальними. У матчі-відповіді Ефіопія без надзусиль здобула перемогу з потрібним рахунком - 2:0.

Що ж, гідна компанія для Кабо-Верде в плані непередбачуваності. Такі команди по-особливому цікаві, тож вже невдовзі гуртом відкриватимемо для себе нові, ще незнані в Європі таланти.

Прогноз "Футболу 24": не вийде з групи

Раніше ми вже писали про групи "А" та "В".

Далі буде

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87