УКР РУС

КАН-2013. Знайомимося з групою "D"

18 січня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає про "групу смерті", де, ймовірно, причаївся перед стрибком майбутній чемпіон.

Кот-д'Івуар

Прізвисько: Слони

Рейтинг ФІФА: 14 сходинка

Максимум на КАН: Чемпіони-1992

Головний тренер: Сабрі Лямуші

Голкіпери: Бубакар Баррі ("Локерен"), Даніель Єбоа ("Діжон"), Бадра Аль-Сангаре ("Севе Спортс")

Захисники: Артур Бока ("Штутгарт"), Коло Туре ("Ман Сіті"), Ісмаель Траоре ("Брест"), Сол Бамба ("Трабзонспор"), Ігор Лоло ("Кубань"), Емануель Ебуе ("Галатасарай")

Півзахисники: Дідьє Зокора ("Трабзонспор"), Шейк Тіоте ("Ньюкасл"), Ромарік ("Сарагоса"), Сіака Тьєне (ПСЖ), Абдул Разак, Яя Туре (обоє - "Ман Сіті")

Форварди: Аруна Коне ("Віган"), Вілфред Боні ("Вітесс"), Соломон Калу ("Лілль"), Жервіньо ("Арсенал" Лондон), Дідьє Дрогба ("Шанхай Шеньхуа"), Ласіна Траоре ("Анжи"), Макс Градель ("Сент-Етьєн"), Дідьє Конан Я ("Ганновер")

Вони під усіма вітрилами мчали до чемпіонського титулу ще минулоріч, але магія збірної Замбії виявилася у фінальному матчі сильнішою. Тепер "слони" мають рішучий намір розтоптати всіх суперників і таки довести, що є найсильнішою збірною континенту. Власне, це зрозуміло навіть із рейтингу ФІФА, де івуарійці розташувалися у першій топ-двадцятці, а за підбором кадрів вони затьмарять будь-якого іншого учасника КАН-2013. Що не гравець - то окрема, багата на події біографія.

Єдине, що насторожує прихильників "слонів" - це відсутність тренерського досвіду в молодого наставника Сабрі Лямуші. Закінчивши кар'єру гравця, цей французький хавбек, якого знаємо за виступами "Монако", "Марселі", "Пармі", "Інтері", кілька років придивлявся до специфіки тренерського ремесла, а минулоріч стартував на новому поприщі одразу ж із головної команди Берега Слонової Кістки. В "групі смерті", де не менші амбіції є в Алжиру і Тунісу, і навіть Того на щось сподівається, недосвідченість Лямуші може гучно "аукнутися".

Щоправда, поки що наставник "слонів" не дав підстав у собі сумніватися. У кваліфікації до КАН-2013 івуарійці вибили зовсім неслабкий Сенегал - 4:2 і 2:0. Розлючена грою в одні ворота сенегальська торсида зірвала кінцівку матчу-відповіді, закидавши поле піротехнікою, що стало для Дрогба і Ко святковим салютом на честь виходу у фінальну частину Кубка Африки. З того часу Кот-д'Івуар лише додав обертів, обігравши у спарингах Австрію (3:0) та Єгипет (4:2).

Українці матимуть свій інтерес до ігор цієї збірної, адже Яя Туре та Ігор Лоло свого часу спробували на смак УПЛ. У першому турі "слони" розімнуться з Того, а вже згодом подарують два мегаматчі з Тунісом та Алжиром. Буде спекотно, це ж Африка!

Прогноз "Футболу 24": стануть чемпіонами

Туніс

Прізвисько: Орли Карфагену

Рейтинг ФІФА: 53 сходинка

Максимум на КАН: Чемпіони-2004

Головний тренер: Самі Трабелсі

Голкіпери: Аймен Матлуті ("Етуаль Дю Сахель"), Моез Бен Чіріфіа ("Есперанс"), Фарук Бен Мустафа ("Бізертін")

Захисники: Анніс Бусаїді ("Таврія"), Аймен Абденнур ("Тулуза"), Білял Іфа ("Клуб Афрікен"), Каліл Чаммам, Валід Хічрі (обоє - "Есперанс"), Фата Габрі ("Сфаксен"), Рамі Бедуї, Чамседін Дауді (обоє - "Етуаль Дю Сахель")

Півзахисники: Усама Дарагі ("Сьон"), Мейді Трауї, Калед Муелхі (обоє - "Есперанс"), Віссем Бен Яхія ("Мерсін Ідманюрду"), Чаді Хаммамі ("Аль-Кувейт"), Юссеф Мсакні ("Лехвія"), Хаттен Баратлі ("Клуб Афрікен"), Абделькадер Уеслаті ("Атлетіко"), Вахбі Казрі ("Бастія")

Форварди: Ісаам Джемаа ("Аль-Кувейт"), Зух'єр Дауді, Сабір Келіфа (обоє - "Евіан"), Хамді Харбауї ("Локерен"), Факредін Бен Юссеф ("Сфаксен")

Самі Трабелсі - не менш відомий у минулому футболіст, ніж Сабрі Лямуші. Проте тренерського стажу в нього все ж побільше. Перш ніж очолити "Орлів Карфагену", Трабелсі набрався досвіду, працюючи асистентом головного тренера. Результати спарингів, які передували старту КАН-2013, не надто переконливі: Туніс розписав нічиї з Габоном (1:1) та Ефіопією (1:1), а також поступився Гані (2:4). Однак це лише спаринги - справжнє обличчя команди Трабелсі побачимо вже в поєдинках "групи смерті".

Туніс - достатньо прагматична збірна, яка вміє вичікувати свій шанс, а потім грати "на результат". Так, зокрема, було у відбірковому раунді до Кубка Африки, де "орли" розписали бойову нічию 2:2 на полі Сьєрра-Леоне, а вдома спокійно втримали потрібну нулівку. За втримання потрібного рахунку несиме відповідальність і один "українець". Вболівальники "Таврії" триматимуть кулаки за Анніса Бусаїді.

"Карфаген повинен бути зруйнований", - повторюватимуть один за одним, наче мантру, всі суперники Тунісу в групі "D". Однак історичний досвід засвідчує, що древнє місто-держава впало далеко не з першого разу.

Прогноз "Футболу 24": не вийдуть з групи

Алжир

Прізвисько: Лисиці пустелі

Рейтинг ФІФА: 22 сходинка

Максимум на КАН: Чемпіони-1990

Головний тренер: Вахід Халілходжич

Голкіпери: Азеддін Духа (УСМ "Ель-Харраш"), Седрік Сі-Мохамед (ЖСМ "Беджая"), Раїс М'Болі ("Крилья Совєтов")

Захисники: Ліассін Кадамуро Бентаїба ("Реал Сосьєдад"), Ессаїд Белькалем ("Кабілія"), Рафік Халліш ("Академіка"), Джамель Мезбах ("Мілан"), Карл Меджані ("Аяччо"), Фаузі Гулам (Сент-Етьєн"), Алі Ріаль ("Кабілія")

Півзахисники: Мехді Мостефа ("Аяччо"), Ріад Будебуз ("Сошо"), Мехді Ласен ("Хетафе"), Софіан Фегулі ("Валенсія"), Хамер Буазза ("Расінг" Сантандер), Фуед Кадір ("Марсель"), Адлен Гудіура ("Ноттінгем Форест"), Халед Леммушіа ("Клуб Афрікен"), Ясін Беззаз ("Константін"), Саад Теджар (УСМ "Алжир")

Форварди: Іслам Слімані ("Белуїздад"), Мохамед Амін Аудіа ("Сетіф"), Ель-Арбі Хіллель Судані ("Гімарайнш")

Попри пристойний підбір виконавців, головна зірка алжирської команди - це її тренер. Вахід Халілходжич зайвих рекомендацій не потребує - упродовж 20-річної тренерської кар'єри він неодноразово доводив трофеями своє знання специфіки європейського та африканського футболу. Алжир на "ура" подолав два раунди відбіркового турніру до КАН-2013, впоравшись з Гамбією (2:1, 4:1) та Лівією (1:0, 2:0). Зважаючи на голод за великими форумами (востаннє "лисиці" грали на КАН ще три роки тому), можна передбачити, що вони з апетитом візьмуться за турнірну боротьбу.

Підкорювати Південну Африку Халілходжич їде без цілого ряду "зірок", яких він відсіяв принциповим і дещо незрозумілим рішенням. Бомбардир пірейського "Олімпіакоса" Рафік Джеббур, Хасан Єбда з "Гранади", Карім Матмур з "Айнтрахта", екс-капітан "Марселя" Карім Зіані та ще кілька відомих персон стежитимуть за грою Алжиру в кращому випадку з трибун. Проте тренера не критикують за експерименти - тут довіряють його інтуїції.

Прогноз "Футболу 24": Півфінал

Того

Прізвисько: Яструби

Рейтинг ФІФА: 77 сходинка

Максимум на КАН: Груповий етап на шести турнірах

Головний тренер: Дідьє Сікс

Голкіпери: Мавугбе Атсу ("Мараната"), Косі Агасса ("Реймс"), Баба Тчагуні ("Діжон")

Захисники: Даре Нібомбе ("Буссю Дур"), Серж Акакпо ("Жиліна"), Абдул-Гафа Мама ("Дачія"), Джене Даконам ("Котон Спорт"), Вінсент Боссу ("Біньзионг"), Садат Оуро-Акоріко ("Фрі Стейт Старс")

Півзахисники: Дове Воме ("Фрі Стейт Старс"), Мустафа Саліфу (без клубу), Флойд Еіте ("Реймс"), Прінс Сегбефіа ("Осер"), Алексіс Рома ("Лор'ян"), Сапол Мані ("Батна"), Вальтер Бреннер (без клубу), Коджо Аметепе ("Мараната")

Форварди: Емануель Адебайор ("Тоттенхем"), Комлан Амеву ("Нім"), Мохамед Алассані ("Козенца"), Кален Дамессі ("Лілль"), Абдул-Разак Букарі ("Вулверхемптон"), Серж Гакпе ("Нант")

Тоголезці жодного разу у своїй історії не пробивалися у плей-офф Кубка Африки, хоча зробили шість спроб. Схоже, що й усьоме "яструби" не долетять до заповітної висоти - суперники не дозволять. Навіть путівка на цей турнір далася Того ціною надзусиль. Команда Дідьє Сікса двічі перебувала на межі вильоту: спершу лише завдяки виїзному голу пройшла Кенію (1:2, 1:0), а згодом таки впоралася з Габоном (1:1, 2:1).

Дещо підняла "яструбам" бойовий дух звістка, що Адебайор, головна надія та ударна сила команди, після тривалих вагань таки вирішив взяти курс у табір збірної - він це робить не завжди. Багатьом вітчизняним вболівальникам відомий не лише Емануель (хто ж його не знає?), а й захисник Даре Нібомбе. Свого часу цей гігант стіною стояв біля воріт румунської "Тімішоари", яка вибила донецький "Шахтар" з кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Вочевидь, непереливки доведеться і його майбутнім суперникам з Алжиру, Кот-д'Івуару та Тунісу.

Ну і персону головного тренера Того теж не вдасться оминути манівцями - це ж сам Дідьє Сікс! У 1970-80-х він був лідером атак "Марселя", "Астон Вілли", "Штутгарта", "Галатасарая" ну і збірної Франції, зрозуміло ж. Тренерська кар'єра, щоправда, видалася значно скромнішою. У 1986-му Сікс попрацював зі "Страсбуром" і зник з арени на довгих 25 років, повернувшись у футбол лише тоді, коли прийняв пропозицію тоголезької федерації. Можливо, все у мсьє Сікса ще попереду. Проте "група смерті" - не надто комфортна злітна смуга.

Прогноз "Футболу 24": не вийдуть з групи

У попередні дні ми вже писали про групи "А", "В" та "С".

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87