УКР РУС

Камбек від "Сум", "геліоське прокляття" та школа життя від Євтушенка. Перша ліга сезону 2014/15

19 липня 2015
Автор: Дмитро Гончар

"Футбол 24" продовжує підбивати підсумки серед команд Першої ліги. До вашої уваги один із заключних матеріалів, присвячений Першій лізі сезону 2014/15.

"Суми". По-тернопільски - лише навпаки

Якщо глянути на фінальну таблицю чемпіонату, то маємо право сказати, що підопічні Ярошенка нічого особливого не показали. Проте промовивши такі слова, ми доволі сильно помилимось, адже сум'яни цього року пройшли доволі важкий і витривалий шлях до свого цілком заслуженого місця у середняках.

Вс е розпочалось - гірше не придумаєш: у стартових шести поєдинках сумська команда зазнала чотири поразки, що автоматично опустило її на самісіньке дно чемпіонату. Звичайно, що такий невдалий старт став справжнім жахом для колективу, який,  до слова, грає на найрозкішнішому стадіоні в Першій лізі. 
 
Проте на першу перемогу в сезоні довелось чекати не так вже і довго. Вона трапилась одразу після нічиєї з "Нафтовиком", що потрапив у доволі схожу ситуацію, що й "містяни". Набравши декілька залікових пунктів, сум'яни відчули впевненість у своїх силах і до кінця року зуміли закріпитись неподалік середини таблиці. Після старту це здавалось лише мрією, яка стала реальністю завдяки злагодженій роботі тренерського штабу і гравців. 
 
Проте попереду залишилось невідоме, а невідомість ще й як вміє зачарувати людину. Зачарували уболівальників у другій половині сезону й "Суми", що стали одним із відкриттів цього року. Звичайно, що такий вплив на результати команди мала чудова трансферна кампанія, яка запам'яталась чіткими точковими трансферами по позиціях, а не підписанням гравців, як би то мовити - пачками.
 
Безумовно, що багато матчів сумчан були далекими від ідеалу - десь щастило, десь ні. Проте один матч яскраво виділяється з ряду інших, а саме поєдинок проти "Тернополя", який завершився розгромною перемогою команди Ярошенка і це при тому, що тернополяни вели у рахунку.
 
Проте все приємне колись закінчується. Якраз на такій мажорній ноті, коли "Суми" вийшли на пік своєї форми, закінчився і чемпіонат. Проте жодним чином не варто засмучуватись, адже, як показала весна, - "Суми" здатні будь-кому роздати на горіхи, тому у наступному році цю команду не варто скидувати з рахунків.
 
Оптимальний склад команди
 
 
Прийшли: Олексій Пінчук ("Сталь" Д), Олексій Фатьянов ("Іллічівець"), Олександр Голіков
 
На перегляді: Олег Яременко ("Локомотив-Джорджія" Київ), Олександр Томенко ("Ворскла"), Олег Ніколайчук ("Локомотив-Джорджія" Київ)
 
Пішли: Артур Западня ("Олімпік" Донецьк), В'ячеслав Піднебенний ("Дачія" Молдова), Роман Травкін ("Інгулець" Петрово), Дмитро Швець (Вільний агент), Віктор Коровіков ("Барса" Суми), Віталій Бугайов (Вільний агент)
 
"Геліос". Без фарту - нікуди
 
Харків'яни не мають права звинувачувати у тому, що їхні результати по ходу сезону й близько не відповідають амбіціям клубу - нікого, окрім себе. Адже в цього колективу є все, аби боротись за першу п'ятірку, проте "геліосцям" вчергове забракло, як це не смішно звучить, удачі... Так-так, саме фарт в безлічі моментах був просто-напросто у харківської команди відсутній. Коли здавалось, що кількість гольових моментів, які створювали "сонячні", має врешті-решт перетворитись на забиті м'ячі, то все ставалось зовсім навпаки, щоправда гол все-таки зачасту був забитий, але у ворота "Геліоса", і це при умові, що останні володіли повною домінацією над суперником. 
 
Гаразд, якби так не щастило в одному матчі - у всіх бувають погані дні, проте таке відбувалось тур за туром. Звичайно, що такий результат не міг задовольнити тодішнього головного тренера харків'ян Сергія Єсіна і той подав у відставку. І це при тому, що харків'яни демонстрували далеко не найгіршу гру в чемпіонаті, однак з набором очок в них виникли справжні проблеми. Що у сумі й вплинуло на такий хід подій - достойний вчинок людини, якій не байдужа подальша доля команди.
 
Надалі місце на тренерському містку зайняв Сергій Сізіхін, що вніс своє бачення в гру, яке дозволило вже незабаром почати здобувати надважливі очки для команди, яку здавалось прокляли. Справжнім апогеєм роботи нового тренера стала кінцівка чемпіонату, де "сонячні" сповна зуміли показати свою міць - поділивши шосту сходинку із київським "Динамо-2". Проте такого результату для амбітних харків'ян виявилось замало. Такий висновок можна зробити із слів Сізіхіна, який заявив, що його команда в наступному сезоні намагатиметься демонструвати якнайкращу гру в кожному своєму поєдинку.
 
Оптимальний склад команди
 
 
Прийшли: Ігор Чередніченко (Вільний агент)
 
На перегляді: Микола Агапов ("Десна" Чернігів), Олексій Годін ("Металург" З), Артур Денчук ("Металіст" Харків)
 
Пішли: Сергій Литовченко ("Олімпік" Донецьк), Олександр Олійник (Вільний агент), Андрій Ковальов ("Миколаїв"), Вадим Шаврін (Вільний агент), Володимир Романенко ("Миколаїв"), Ігор Сікорський ("Оболонь-Бровар"), Тарас Пінчук ("Оболонь-Бровар")
 
"Динамо-2". Бійцівська школа
 
Саме так Вадим Євтушенко, який прийняв київську команду по ходу сезону, назвав Першу лігу. Лігу, що змушує зіткнутись хлопчиків із справжнім дорослим футболом, адже тут команди, на відміну від тих же киян, які омолоджують склад, посилюються тими гравцями, котрим не вистачило місця Прем'єр-ліги. 
 
Незважаючи на те, що кияни не мали стабільного стартового складу - серед "динамівців" було безліч збірників своїх країн (а ще цей сезон не минув для киян без травм) - підопічні Євтушенка провели його на високому рівну. Звичайно, що в деяких епізодах бракувало стабільності і майстерності, проте чого в київської молоді не бракує - то це бажання грати. Саме останній пункт і велика праця здатна відділити хорошого від великого і це стосується не лише футболу, а й всього у житті. Проте це все лірика і потрібно повертатись до підсумків.
 
Гра київської команди у цьому сезоні зуміла в собі поєднати швидкість, характер, наполегливість і на додачу тактичну грамотність в атаці і захисті. Що стосується останнього, то "динамівці" зуміли зацементувати свої оборонні редути настільки, що аж у дванадцятьох поєдинках спромоглися залишити свої ворота сухими, а це практично половина матчів чемпіонату!
 
Звичайно, що цього року друга команда киян вистрілила, тому швидше за все у наступному сезоні ми вже не побачимо "динамівців" у такому складі, адже так звана "орендна динамівський політика" не дрімає. 
 
Проте ми матимемо змогу слідкувати за цими хлопцями вже у Прем'єр-лізі. Але питання в тому, чи оренди по аутсайдерах, навіть найвищого дивізіону, підуть на користь молодим киянам?... І чи воно взагалі варто того?... Дізнаємось вже незабаром.
 
Оптимальний склад команди
 
 
Прийшли:   Віталійс Ягодинскіс, Сергій Люлька, Віталий Каверін, Вячеслав Лухтанов - усі "Говерла"
 
На перегляді:  Зураб Очігава ("Іллічівець" U-21), Микита Карташов ("Динамо" U-19), Максим Нестеренко ( "Динамо" U-21)
 
Пішли:   Артем Полярус, Евген Морозенко - обоє "Олександрія"; Олексій Савченко, Віталій Гемега, Олексій Хобленко - усі "Говерла"