УКР РУС

Камбек великого тріо, нахабний дебютант, тріумф екс-динамівця, український слід: особливі учасники нового сезону в ЛЧ

31 травня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ
Автор: Любомир Кузьмяк

Поки Ліга чемпіонів 2022/2023 чекає на свою розв’язку, визначилася левова частка учасників наступного розіграшу. Серед майбутніх бійців ЛЧ вистачає гучних повернень, несподіванок та інтриг.

Футбол 24 спільно з партнером HLIBNY DAR аналізує десятку найцікавіших учасників наступного турніру, який стартує вже 27 червня 2023-го. Саме тоді розпочнеться кваліфікація Ліги чемпіонів.

Ньюкасл

Країна: Англія

Позиція у чемпіонаті: 4

Останній виступ в ЛЧ: 2003/2004

Стадія початку: груповий етап

Одне з головних повернень єврокубкового сезону. Едді Хау та його хлопцям вдалося вивести Ньюкасл у Лігу чемпіонів 20 років потому. А на груповому етапі "сороки" грали узагалі ще в сезоні 2002/2003. Тоді Алан Ширер та компанія потрапили у квартет з київським Динамо, фінішували другими та пробилися у другий груповий етап. Ньюкасл нинішнього зразка пропустив Манчестер Юнайтед уперед, але все одно завершив сезон АПЛ на лігочемпіонівській позиції.

Ланс

Країна: Франція

Позиція у чемпіонаті: 2

Останній виступ в ЛЧ: 2002/2003

Стадія початку: груповий етап

Французька копія Ньюкасла. Ланс востаннє грав на груповому етапі у тому ж розіграші, що й "сороки" – понад два десятиліття тому. Детально про другу команду Франції ми вже розповідали. Її цьогорічний успіх зовсім не випадковий.

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Реал Сосьєдад

Країна: Іспанія

Позиція у чемпіонаті: 4

Останній виступ в ЛЧ: 2013/2014

Стадія початку: груповий етап

Своє велике повернення має й Іспанія. Як і у випадку з Ньюкаслом та Лансом, Реал Сосьєдад також лише двічі в історії виступав у групі ЛЧ (із синхронними паузами у десятиліття). І знову не обійшлося без українського сліду. У сезоні 2013/2014 баски потрапили у групу з Шахтарем, МЮ та Байєром, де видали катастрофічні шість поразок у шести матчах з різницею голів 1-10. До цього баски дебютували в ЛЧ у 2003-му з Хабі Алонсо, Ніхатом Кахведжі та Дарко Ковачевічем.

Уніон Берлін

Країна: Німеччина

Позиція у чемпіонаті: 4

Останній виступ в ЛЧ: дебют

Стадія початку: груповий етап

Абсолютний новачок Ліги чемпіонів. Клуб, який було засновано у 1906-му році, лише протягом останніх років піднявся на топ-рівень у Німеччині. Після виходу в Бундеслігу у 2019-му Уніон щороку завершує чемпіонат все вище у турнірній таблиці: 11, 7, 5, 4. Відповідно ростуть і європейські турніри. Якщо спершу була Ліга конференцій, у минулому сезоні Ліга Європи, то тепер столична команда стартує в ЛЧ.

Ракув

Країна: Польща

Позиція у чемпіонаті: 1

Останній виступ в ЛЧ: дебют

Стадія початку: Перший кваліфікаційний раунд

Схожий прогрес властивий новоспеченому чемпіону Польщі. Після двох поспіль срібних нагород Ракув вперше в історії виграв Екстраклясу. Приємно, що до історичного досягнення долучився Владислав Кочергін своїми 8 голами та 3 передачами. Щоправда, напередодні епохального старту у Лізі чемпіонів Ракув залишився без головного тренера. Творець сенсації Марек Папшун вирішив покинути клуб з Ченстохови після завершення сезону.

Фарул

Країна: Румунія

Позиція у чемпіонаті: 1

Останній виступ в ЛЧ: дебют

Стадія початку: Перший кваліфікаційний раунд

У ще одному сусідньому чемпіонаті минулий сезон подарував нового чемпіона. Фарул, що базується у портовій Констанці, вперше в історії став найсильнішою командою Румунії. У 2021-му два провідні клуби портового міста Віторул та Фарул об'єдналися, а очолив команду Георге Хаджі (президентом Фарула є інша зірка – Георге Попеску). Хаджі у 2017-му вже приводив Віторул до чемпіонства. Не зайвим буде нагадати, що одним із лідерів сучасного Фарула є Тудор Белуце (6 голів, 5 асистів). Румунський хавбек у 2020-му виступав за київське Динамо (ну як виступав – зіграв в УПЛ один матч, вийшовши на заміну на 90-й хвилині).

ТСЦ Бачка-Топола

Країна: Сербія

Позиція у чемпіонаті: 1

Останній виступ в ЛЧ: дебют

Стадія початку: Третій кваліфікаційний раунд

Особливий представник у ЛЧ буде від Сербії. Topolyai Sport Club у містечку Бачка-Топола заснували у 1913-му, однак ніколи він не вистрибував так високо – на другу сходинку сербської Суперліги (чемпіоном прогнозовано стала Црвена Звезда, Партизан – лише четвертий). Майже 60% населення Бачки Тополи становлять угорці, а місто розташоване неподалік угорського кордону. Зате у складі ТСЦ немає жодного футболіста з Угорщини, а тотальну більшість становлять серби.

Серветт

Країна: Швейцарія

Позиція у чемпіонаті: 2

Останній виступ в ЛЧ: 1999/2000

Стадія початку: Другий кваліфікаційний раунд

Срібні нагороди у Швейцарії здобув Серветт. У березні клубу виповнилося 133 роки, та востаннє чемпіоном "гранатові" ставали ще у 1999-му. Тоді й Серветт востаннє грав у Лізі чемпіонів. А перша спроба була датована 1994-м. Обидва рази швейцарський чемпіон кваліфікацію не подолав. Творцем розквіту сучасного Серветта є Алан Гайгер, який тренував команду протягом п’яти останніх сезонів і вивів її з другого дивізіону (у 80-х як гравець вигравав із Серветтом чемпіонат та Кубок). Проте в ЛЧ колишня легенда збірної Швейцарії не зіграє – Гайгер вже попрощався з гранатовим клубом. До речі, одним із лідерів Серветта є 37-річний Гаель Кліши, який забиває ось такі голи.

Гекен

Країна: Швеція

Позиція у чемпіонаті: 1

Останній виступ в ЛЧ: дебют

Стадія початку: Перший кваліфікаційний раунд

У серпні клуб з Гетеборга святкуватиме свій 83-й день народження, та ніколи раніше Гекен не вигравав титул чемпіона. Найвищим досягненням було срібло 2012-го. Наставник Гекена 63-річний Пер-Матіас Хьогмо свого часу тренував жіночу збірну Норвегії та вигравав із нею золото Олімпіади у Сіднеї. А ще за Гекен виступає Оскар Удденес, який за останні три роки виграв три головні шведські дивізіони: третю (Еттан) та другу (Супереттан) лігу з Вернамо, а потім Аллсвенскан (еліту) з Гекеном. Це за умови, що Удденесу тільки 20 років.

Аріс Лімасол

Країна: Кіпр

Позиція у чемпіонаті: 1

Останній виступ в ЛЧ: дебют

Стадія початку: Другий кваліфікаційний раунд

Ще одного дебютанта ЛЧ подарував Кіпр. За 93 роки існування Аріс із Лімасола у сезоні 2022/2023 вперше зіграв у єврокубках (кваліфікація Ліги конференцій). У лютому 2022-го команду очолив білорус Олексій Шпілевський, якого публіка може пам'ятати завдяки роботі у брестському Динамо та супутньому конфлікті з Артемом Мілевським ("Він не поважав ні мене, ні команду", – казав тренер про зірку). 35-річний Шпілевський вигравав чемпіонат Казахстану з Кайратом (у 2020-му), а тепер додав титул на Кіпрі.

І поки вболівальники чекають на чемпіонські розв’язки у Бельгії, Болгарії та Вірменії (а в УПЛ за історичний вихід в ЛЧ б'ються Дніпро-1 та Зоря), у якості бонусу відзначимо несподіваних тріумфаторів у крихітних чемпіонатах. Найсильнішою командою Латвії у 2022-му вперше у своїй історії стала Валмієра (з тріо українців у складі: Романом Якубою, Іваном Желізком та Артуром Мурзою). Клуб з однойменного міста засновано лише у 1996-му.

Українські прапори присутні на святкуванні чемпіонства Валмієри

Ще коротша історія у Струги, новоспеченого чемпіона Північної Македонії, яку заснували у 2015-му. Найкращим бомбардиром команди (і ліги загалом) з 18 голами став 36-річний Бесарт Ібраїмі, який понад десятиліття тому виступав за Севастополь, Таврію та запорізький Металург.

Чемпіонат Люксембургу виграв Свіфт з Есперанжа, який у 1990-му виступав у Кубку володарів кубків, у 2021-му стартував у Лізі конференцій, а тепер дебютує у Лізі чемпіонів. Деілька матчів за Свіфт провів 27-річний португалець Жоау Тейшейра. Про те, що такий футболіст грав кілька років тому за Олександрію, мабуть, забули й самі вболівальники нашого клубу.