УКР РУС

"Камбек "Барселони" після 0:4 – нереальний". Чому Мессі і Ко зганьбилися у Парижі і хто замінить Луїса Енріке

16 лютого 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Коментатор телеканалів "Футбол 1/2" Роберто Моралес проаналізував для "Футбол 24" причини та наслідки нищівного фіаско "Барселони" в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

Зважаючи на останні матчі "Барселони", я не очікував навіть на поразку команди, не кажучи вже про розгром. Чому так сталося?

Фактор №1 – ключовий – команда виявилася фізично неготовою до цього поєдинку. Тут питання до тренерського штабу – як і чому це трапилося. Команда, яка грала проти "Атлетіко", виглядала зовсім інакше, ніж у Парижі. Як мінімум, двоє футболістів вийшли після травми – Бускетс та Іньєста. Було помітно, що вони фізично не тягнуть – особливо Іньєста. Андрес абсолютно не біг.

Щодо глобальних проблем, то команда, яку прийняв Луїс Енріке і одразу виграв з нею чемпіонат, Кубок та Лігу чемпіонів, змінюється в гірший бік. У тренера немає резерву. Нові футболісти, звісно ж, з’явилися – Умтіті, Дінь, але їх інтеграція затягується. Андре Гомеш не розуміє футбол, у який йому потрібно грати. Алькасер – хороший форвард, але не рівня "Барселони".

Якщо фізична форма – претензія до Енріке, то трансфери – до керівництва клубу. Головний тренер просив шістьох конкретних футболістів – йому не купили жодного. Тож зараз немає резерву, немає адекватної заміни Алейшу Відалю на позиції правого захисника. Звідси претензії до людей, які придбали гравців, що не мають таланту для гри під "Барселону". Вони купують те, що популярне, але не дивляться, чи воно підійде.

Андре Гомеш замість Ракітіча та ще 3 причини, чому Луїс Енріке розчарував лідерів "Барселони"

Додатковий плюс для ПСЖ – знання ігор проти "Барселони", які має Унаї Емері. Хоча цей фактор – не вирішальний. Парижани справді дуже добре підготувалися і практично всі футболісти зіграли дуже добре – особливо Рабйо, Ді Марія, Дракслер. У ПСЖ був незрівнянно кращий тонус. Одна команда бігла, інша – не бігла взагалі.

Всі очікували, що Мессі створить чергове диво. Але дива не можна ставити на конвеєр. Для Ліонеля цей вечір видався невдалим. Не грав ані він, ані Суарес. З атакувального тріо працював хіба що Неймар. Тут проблема ще й в тому, що до них м’яч практично не доставляли.

Після 0:4 камбек "Барселони" – нереальний. Тим паче, зважаючи на теперішній тонус команди. Забити, як мінімум, чотири, не пропустити жодного – і це в тій ситуації, коли суперник має за що триматися. Я не вірю в те, що ця "Барселона" зможе відігратися.

У Ла Лізі ситуація для "Барселони" складніша. Каталонцям потрібно брати своє і очікувати на помилки "Реала". У "Мадриду" є ще два поєдинки у запасі, але це ускладнює календар. З "Валенсією" є де грати, а от із "Сельтою" поки незрозуміло. Якщо галісійці пройдуть "Шахтар", то питання вирішуватиметься наприкінці квітня. У травні це вже робити не можна, бо всі мають перебувати у рівних умовах – з однаковою кількістю поєдинків. Тож ці матчі – реальний головний біль мадридської команди.

Рамос: Поразка "Барселони" мене повеселила

"Барселона" неспроможна виграти цей чемпіонат лише власними зусиллями. Каталонці можуть сподіватися лише на втому "Реала", який гратиме більше. Тим паче, якщо "Барса" зараз вилетить із Ліги чемпіонів, то буде мати ще більше часу для відпочинку. Шанс здобути чемпіонство для "Каталонії" наразі реальний.

Відставка Луїса Енріке у будь-якому разі трапиться. Але проблема не лише в тренері. Це проблема бачення клубу того, що робити далі. Не секрет, що й у сезоні, коли "Барселона" вигравала чемпіонство, були конфлікти між Мессі та Енріке, бразильську діаспору можна згадати в цьому контексті. Тренер не мав достатньої підтримки керівництва.

Хто може замінити Енріке? Складне запитання. В Іспанії говорять про Вальверде. Але він – це 100-відсотково не той футбол, у який грає "Барселона". Специфіка каталонського гранда в тому, що більшість хороших тренерів йому не підійде. Справа у манері гри, під яку вибудувана вся структура клубу. Є Сампаолі, але не факт, що його відпустить "Севілья". До того ж бачення гри цим тренером відрізняється від канонічної "Барселони". А от Беріссо, який працює із "Сельтою", замінив Луїса Енріке у Віго не просто так. Там підбирали тренера, який би продовжив те, що робив попередник. Розглядають також Рональда Кумана, як людину, зовсім не чужу "Барселоні".

Так чи інакше, на клуб очікують серйозні зміни. Наявність неймовірного тріо форвардів – це ще не гарантія успіху. Потрібно підтягувати й інші позиції. Бо наразі керівництво клубу загралося у футбольний менеджер.

Сторінка автора у Facebook

5 головних причин розгромної поразки "Барселони" від ПСЖ