УКР РУС

Кадар: Війни між Україною та Росією у футболі не відчувається

21 листопада 2017 Читать на русском

Захисник Динамо Тамаш Кадар – про враження від УПЛ, України та мовний бар'єр.

"Хоча війни між Україною та Росією у футболі не відчувається, але можна помітити, що на матчі ходять не так багато вболівальників, також багато хто дивиться ігри по телевізору. Люди збираються лише на важливі матчі, наприклад, проти Шахтаря – тоді на стадіоні чудова атмосфера. А коли на домашні поєдинки на величезний НСК Олімпійський приходить усього 8-10 тисяч людей, це, звичайно, замало. На жаль, зараз це нормальна ситуація для Києва та України.

Кадар: Відбірковий турнір на ЧС-2018 був слабеньким в нашому виконанні

Мене здивувало, що більшість українців не говорить англійською. Не було з ким поспілкуватися, навіть у команді не так багато партнерів знали англійську. Та після того, як одні повернулися з оренди, інші підписали контракт, англомовних людей у команді стало більше. Але я з подібним зустрічався й раніше, тому впорався.

Чим українці відрізняються від європейців? Я помітив, що тут люди поводяться дуже агресивно на дорогах. Я постійно бачу, як вони сваряться, ображають одне одного під час їзди чи коли сталася ДТП. Був здивований, коли вперше побачив таку реакцію. У Європі подібного немає. Але, власне, до цього можна звикнути.

Що було найважчим після переходу в Динамо? Лише мовний бар’єр, адже, якщо мені було щось потрібно для тренування, я не міг навіть попросити чи запитати. Доводилося з бази за будь-якою дрібницею звертатися до співробітників міжнародного відділу клубу, які працюють на стадіоні Динамо, тож це забирало дуже багато часу. А коли переходиш до нової команди, питань завжди багато: з квартирою, машиною, не кажучи вже про простіші побутові проблеми.

Дещо доводилося робити самому. Причому в той самий час я мав повністю концентруватися на футболі, а зробити це непросто. Але нічного страшного. Потім, на щастя, з’явився Діма – перекладач Мбокані, – який говорить англійською та може все владнати, якщо щось потрібно. Зараз, коли все стабілізувалося, мене ніщо не відволікає, і єдине, що я маю робити, – це грати у футбол", – сказав Кадара в інтерв'ю офіційному сайту Динамо.