УКР РУС

Joma. Що це за фірма, і якою може бути нова форма збірної України

8 лютого 2017 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" розповідає про нового технічного спонсора збірної України.

Історія

Joma – іспанський виробник спортивного одягу та екіпірування. Компанію було засновано у 1965 році. Її штаб-квартира знаходиться у Портільйо-де-Толедо, у 60-ти кілометрах від Мадрида.

З самого початку на фабриці працювало лише 8 людей, а вже у 1980 Joma відкрила другу фабрику. Тоді зросла і кількість робітників – до 70-ти. Ще через 8 років було відкриту третю фабрику. А вже у 1992-му компанія стала найбільшим виробником футбольного взуття в Іспанії. За кілька років Joma вийшла ще й в лідери по продажу екіпірування (взуття, одяг) для футзалу.

У 2000 році перший завод було реконструйовано та розширено до потужного підприємства з площею у 70 тисяч м². Загалом зараз Joma стала транснаціональною компанією, фабрики якої, окрім Іспанії, знаходяться також у Китаї та Мексиці.

Футбольні форми

У Joma не такий великий і серйозний перелік клубів, як у Nike чи Adidas, які грають у формі від них. Проте спробуємо структурувати і назвати команди і збірні, які віддали перевагу іспанській фірмі.

Серед топ-5 чемпіонатів Joma одягає команди в Англії, Іспанії, Італії та Франції.

В Іспанії – "Вільяреал", "Хетафе", "Еспаньйол", "Леганес" і "Гранада."

В Італії – "Палермо", "Сампдорія", "Емполі".

В Англії – "Суонсі".

У Франції – "Тулуза".

В цілому у компанії є, як стандартні варіанти, так і екслюзивні для різних клубів. Наприклад, так скромно і мінімалістично виглядають комплекти "Емполі".

Справжнім фурором на тлі цього є два комплекти форм "Тулузи".

Не можна не відмітити і цікаве рішення з другою формою "Суонсі".

Трапляються і оригінальні форми від Joma, які зазвичай є 2-м або 3-м комплектом форми. Так виглядають запасні форми "Вільяреала".

А так – "Гранади" і "Еспаньйола".

Друга форма "Сампдорії" ніби доволі мінімалістична, але з неординарним рішенням.

Перша форма тієї ж "Сампдорії" та друга – іспанського "Леганеса" зроблені за дещо схожим шаблоном з горизонтальними смугами.

А такою була форма "Валенсії" від Joma у сезоні 2012/13.

У 2009-му бренд з'явився і в Україні. Першою українською командою, яку одягнула Joma, стали "Карпати".

Зараз, крім львів'ян, в УПЛ у формі від іспанського бренду виступають "Олімпік", "Зірка", "Волинь" і "Сталь".

Серед збірних слід згадати Румунію і Болгарію, які були єдиними командами, що вдягали форму Joma серед європейських збірних. Кілька місяців тому представили форму збірної Болгарії 2016/17.

Тому цілком ймовірно, що можна очікувати один з таких комплектів у якості нової основної форми збірної України. А, можливо, на нас очікує якийсь ексклюзивний варіант.

15 моментів, завдяки яким ми запам'ятаємо футбольний 2016 рік