УКР РУС

Із збірної України – у другу лігу Катару: «зірки» УПЛ за кордоном

3 лютого 2015
Автор: Andriy Sokolovskiy

Протягом минулого року Україну залишив не один висококваліфікований гравець.Порозмовляємо про відомих «емігрантів» у нашому блозі.

Перераховувати всіх футболістів, які у 2014 році після виступів за клуби УПЛ підписали контракт із закордонним роботодавцем можна дуже довго. Тому ми вибрали з не надто радісного списку сімох найяскравіших (сподіваємося наші смаки співпадуть з нашими) гравців та з’ясували як розвивалася їхня кар’єра після зміни країни і чемпіонату.

 

Хосе Ернесто Соса (19.06.1985)

Шлях з України: «Металіст» – «Атлетико», оренда (01.01.2014-30.06.2014), «Бешикташ», оренда та згодом повноцінний трансфер (з 01.09.2014 у Туреччині);

Контракт з «Бешикташем» до: 30.06.2015.

У перший день нового 2014 року Хосе вирушив на Піренеї. Гравця можна було зрозуміти: чемпіонат світу виднівся не за горами, а у топ-команді Ла Ліги Соса перебував би у полі зору Алехандро Сабельї. Однак до Бразилії Ернесто не потрапив. Не потрапляв він, як правило, і до основи «матрацників», що не завадило йому виграти «золото» Прімери та зіграти у Суперкубку УЄФА.

Влітку 2014-ого «Металіст» віддав Сосу до Стамбулу, а у жовтні того самого року турки вирішили придбати аргентинця. За чутками, екс-партнер Мессі по збірній обійшовся «біло-чорним» у чотири мільйони євро.

Свій трансфер Ернесто прокоментував так: « «Бешикташ» зробив мені найбільш вигідну пропозицію (ага, від якої неможливо відмовитися – заява у стилі сицилійської Коза Ностри, – авт.). Я радий грати разом з такими майстрами як Демба Ба. Перед нами поставлено задачу пробитися у груповий етап Ліги чемпіонів. Мушу визнати, що турецький чемпіонат – один з найбільш жорстких у Європі!».

У Суперлізі за «чорних орлів» центральний півзахисник (кілька разів зіграв і правого вінгера) провів тринадцять матчів, відбігав п’ять ігор у КУЄФА і три поєдинки в Кубку Туреччини. Вже під час другого свого матчу, що припав проти «Бурсаспора», Соса зробив результативний асист (загалом у нього п’ять точних пасів у чемпіонаті, плюс один у Кубку Туреччини) на Шахана. Ту виїзну гру «Бешикташ» виграв – 1:0. 21 грудня минулого року аргентинець вразив ворота «Акхісар Беледієспора». Відзначився Ернесто і у наступному турі проти «Коньяспору». Чи варто говорити, що у тих двох зустрічах «орли» здобули шість балів? В місцевому чемпіонаті «Бешикташ» із Сосою програвав тричі, у тому числі головним конкурентам «Фенербахче», «Галатасараю». На сьогодні «Бешикташ» посідає  другу сходинку в Суперлізі, відстаючи від «Фенера» на один пункт. У КУЄФА команда Славена Біліча вийшла до плей-офу з першого місця та готується до ліверпульського турне.

                                       

Джуліано Віктор де Паула (31.05.1990)

Шлях з України: «Дніпро» – «Греміо» (01.06.2014);

Контракт з «Греміо»: 30.06.2017.

Свого часу найобдарованіший виконавець «Дніпра». Вже чую категоричні заперечення прихильників і прихильниць Коноплянки :). Найперша гра бразильця в УПЛ припала на домашню нічию з «Таврією» (03.03.2011), а остання – на перемогу з донецьким «Металургом» (18.05.2014). Причому у тому матчі Джуліано зробив дубль.

Власник «Дніпра» відпустив Джуліано на батьківщину за шість чи сім мільйонів євро. Замість відчутного підсилення клуб із Порту-Алегрі отримав головну біль. Зігравши одинадцять матчів за «триколірних» і провівши один м’яч (у ворота «Фігейренсе»), Джуліано пропустив чотири поєдинки поспіль бразильської Серії «А». Далі колишній «дніпрянин» то повертався на поле, то знову «вилітав». Причина: болі у паху. Через це бразилець може взагалі завершити кар’єру! Незабаром стартує новий чемпіонат Бразилії. І невідомо чи побачимо ми у ньому Джуліано. Дав би Бог, щоби він радував вболівальників своєю майстерністю ще не один рік.

Марко Девіч (27.10.1983)

Шлях з України: «Металіст» – «Рубін» (27.02.2014) – «Аль-Райан », оренда (24.01.2015);

Кінець оренди у «Аль-Райані»: 30.06.2015.

Як пам’ятаємо, одного разу серб (чи все-таки українець?) вже залишав Харків, але не зумів стати своїм хлопцем у Донецьку. Не став він таким і у Казані. Якщо вірити відомим спортивним сайтам, за Девіча «Рубін» виклав сім мільйонів євро. У столиці Татарстану Марко розчарував. Якось його навіть не взяли на турецький збір головної команди. Мусив бідолашний тренуватися з дублем. Також варто зауважити, що не заграв у Казані і хорватський форвард Марко Лівайя. За «Рубін» Марко, наш Марко, з’являвся у чотирнадцяти матчах російського чемпіонату, забив три м’ячі: «Волзі», «Спартаку», «Крильям Совєтов».

Рінат Білялетдінов, головний тренер команди: «У Девіча своє бачення тренувального процесу. Я йому сказав, що він тут не прима, і ніяких поблажок не буде. Девіч навіть у дублі нічим особливим не виділяється».

Нещодавно повідомляли про інтерес до Марко зі сторони «ПАОКа». Греки прагнули взяти нападника в оренду з можливістю згодом викупити його за два мільйони євро, а також зобов’язались платити тому зарплату. Запропоновані умови не влаштували казанців, які за мільйон євро віддали Девіча у піврічну оренду до шейхів. Тепер «Аль-Райан» платить новачку  800 тисяч євровалюти, і при бажанні зможе викупити натуралізованого серба за п’ять мільйонів. Не російських рублів, звісно. Мабуть керівництво і тренери «Рубіну» щодня просять Аллаха, аби араби не пошкодували нафтодоларів за повноцінний трансфер.

«Новий клуб є для мене великим випробовуванням. Буду робити усе можливе, аби допомогти «Аль-Райану» », – заявив Девіч. Тренує клуб з Катарської ліги (щось на кшталт нашої першої) іспанець Маноло Хіменес («Севілья», «Реал Сарагоса»). Бігатиме Марко пліч-о-пліч з аргентинцем Лучо Гонсалесом.

Михайло Фоменко пообіцяв слідкувати за катарськими матчами серба. А ви вважаєте, що Девіч ще коли-небудь одягне футболку національної збірної? Я от дуже сумніваюся, особливо щодо офіційних поєдинків «жовто-синіх»…

Яннік Болі (13.01.1988)

Шлях з України: «Зоря» – «Анжи» (29.08.2014);

Контракт з «Анжи» до: 30.06.2018.

Результативний нападник «Зорі» змінив УПЛ на першість російської Футбольної Національної Ліги. Залишити луганську команду африканця змусила скрутна ситуація з українським футболом, військові дії на сході держави, ну і звісно фінансове забезпечення у даному переліку знаходиться далеко не на останньому місці. Окрім Болі «Зорю» покинув захисник Тоні Шуніч, переїхавши до «Кубані». Ех, як же не вистачало івуарійця Юрію Вернидубу у єврокубкових протистояннях…

«Я чув про «Анжи» завдяки трансферам Ето'о, Роберто Карлоса. Клуб створив собі ім'я, і чимало би хто прагнув грати у Махачкалі (ще б пак! За такі зарплати, – авт.)», – зізнаватиметься африканець після переїзду до Росії.

Опинившись у «Анжи», Болі не розучився забивати. У його активі дев'ять голів за дванадцять чемпіонатівських ігор, і один влучний постріл у Кубку Росії. Схоже на те, що команда Сергія Ташуєва після закінчення сезону вийде до Прем’єр-ліги. Думається, такий вправний парубок як Яннік, і там відзначиться не один раз.

Браун Аїде Ідейє (10.10.1988)

Шлях з України: «Динамо» – «ВБА» (18.07.2014);

Контракт з «ВБА» до: 30.06.2017.

Влітку ряд «динамівських» легіонерів підписало контракти з іншими клубами: Адмір Мехмеді («Фрайбург»), Бенуа Тремулінас («Севілья»), Марко Рубен («Тігрес», Мексика), Горан Попов («Вардар», Македонія), у оренду відправилися Огнєн Вукоєвіч («»), Факундо Бертольо («Тігре», Аргентина), Ніко Кранчар («КПР»).

Залишив Київ і форвард Браун Ідейє. «Вест Бромвіч» якраз позбувся нападників Матея Видру, Моргана Амальфітіано та немолодого Ніколя Анелька, заміну яким шукав британський клуб. Відпустивши захисника Горана Попова, «дрозди» знову закинули вудки до столиці України. Контракт з нігерійцем терміном на три роки обійшовся «ВБА» у рекордні десять мільйони фунтів. За словами Сергія Реброва, африканець сам виявив бажання залишити «Динамо».

Затрачені «Вест Бромвічем» кошти африканець не виправдав, забивши всього один гол у тринадцяти іграх АПЛ. До слова, той м’яч не завадив «дроздам» програти «МанСіті» – 1:3. Зате точний удар Брауна подарував перемогу команді Тоні Пюліса у Кубку Ліги над «Халлом», але у наступному раунді КЛ Ідейє нічого не вдіяв проти «Борнмута». Про проведені Брауном дев'ять хвилин у Кубку Англії та повний матч за юнаків «ВБА» не знаю чи слід згадувати… Не дивно, що з такими «результативними» показниками нігерієць часто не потрапляв до заявки на гру, або ж протирав шорти на лаві для запасних.

Останніми годинами у всесвітній мережі поширюється чутка, що Ідейє перейшов до катарської «Аль-Гарафи», де виступає відомий форвард Лісандро Лопес. Про те саме повідомляє і англомовна «Вікіпедія». Однак подібної інформації на офіційному сайті британської команди  немає. Найближчим часом ми остаточно дізнаємося про долю нападника.

P.S. Матеріал писав у понеділок ввечері. На сьогоднішній ранок відомо, що нігерієць залишився в таборі «Вест Брому».

                                      

Себастьян Марсело Бланко (15.03.1988)

Шлях з України: «Металіст» – «ВБА» (30.08.2014), «ВБА» – «Сан-Лоренсо», оренда (з 20.05.2015 до 30.06.2015);

Контакт з «ВБА» до: 30.06.2016.

Ще один легіонер, що залишив яскравий слід в УПЛ, опинився у гнізді «дроздів». Виклали британці за аргентинського «птаха» два мільйони фунтів. Нагадаємо, влітку Себа заявив про небажання повертатися до неспокійної України. Подібний бойкот тоді оголосили Крістальдо та Алехандро Гомес, на відміну від Торреса, Вільягри.

На Туманному Альбіоні Бланко відбігав всього шість поєдинків: три у АПЛ (загалом 36 хвилин), два у Кубку Ліги, один за «молодіжку».

Розпочавши кар’єру у пригороді Буенос-Айреса («Ланусі»), Себастьян повертається до аргентинської столиці. Нещодавно улюблений клуб Папи Римського орендував Бланко. Якщо Себастьян сподобається своєю грою тренерам і керівництву «СЛ», ті зможуть викупити півзахисника за 2,8 мільйони євро.

                  

Вілліан Гомес ді Сікейра (19.11.1986)

Шлях з України: «Металіст» – «Крузейро», оренда (18.07.2013-30.06.2014. З 26.07.2014 повноцінний контракт);

Контракт з «Крузейро» до: 30.06.2017.

Ще одна південноамериканська втрата харків’ян. До «Металіста» тезка вінгера «Челсі» перебрався з «Крузейро».

У нашому чемпіонаті технічний нападник взяв участь у 25-ти матчах, відзначившись чотири рази. «Лисиці», орендувавши земляка півтори роки тому, згодом надумали викупити його контракт. За новачка чемпіон Бразилії зобов’язався виплачувати частинами 3,5 мільйони євро. Останній сезон Серії «А» Вілліан працював у нападі з колишнім донецьким «гірником» Марсело Морено.

У бразильському чемпіонаті за свою стару-нову команду Вілліан відмітився дев'ять разів і віддав п'ятнадцять результативних асистів (в 53-ьох зустрічах). Ще одним м’ячем він розписався у «рамці» чилійського «Універсидаду де Чилі» під час розіграшу Кубка Лібертадорес. Виб’є «Крузейро» з престижного турніру «Сан-Лоренцо», між іншим. За останніми даними, до Белу-Орізонті пакує речі знайомий Вілліану Клейтон Хав'єр.