УКР РУС

Італія – Уельс: два учасники плей-офф Євро-2020 і вражаюча серія команди Манчіні, яка може зіграти з Україною вже в 1/8

20 червня 2021 Читать на русском

Італія та Уельс зустрічалися в третьому турі чемпіонату Європи-2020 (1:0). Читайте звіт про матч на "Футбол 24".

Турнірні розклади і несподівана масштабна ротація Манчіні

Завдяки перемогам над Туреччиною і Швейцарією Італія гарантувала собі путівку в 1/8 фіналу, але для того, щоб посісти першу сходинку групи А, "Скуадра Адзурра" повинна була не програти Уельсу. Валлійцям мирова забезпечувала другу позицію. Команда Роберта Пейджа могла навіть програти, але за умови втрати очок Швейцарією в паралельному матчі з Туреччиною (у випадку звитяги "наті" і поразки валлійців доводилося рахувати різницю голів). Зауважимо, що переможець квартету А у 1/8 фіналу зустрінеться з другою команду групи С – нею може стати Україна, якщо 21 червня не програє Австрії.

Італія – Уельс: онлайн-трансляція матчу Євро-2020

Востаннє Італія та Уельс зустрічалися майже 18 років тому – у вересні 2003-го. Тоді єдиний хет-трик Філіппо Індзагі у футболці національної команди приніс "Скуадрі" перемогу 4:0 .

Роберто Манчіні провів одразу 8 змін у складі порівняно з поєдинком проти Швейцарії. Звісно, від тренера чекали ротації, але такої кількості нових футболістів мало хто очікував. Толої, Бастоні, Емерсон, Верратті, Пессіна, К'єза, Бернардескі, Белотті – ніхто з них не розпочав минулий матч із перших хвилин. Своє місце у стартовому складі зберегли лише Доннарумма, Жоржінью і Бонуччі.

Домінування Італії в першому таймі попри непереконливий початок

Резервісти Італії не змогли влаштувати акцентовану стартову навалу на ворота суперника. Нічого, крім володіння м'ячем, команда Манчіні в стартовий відрізок гри не демонструвала. Перший більш-менш гострий момент виник на 11-й хвилині. Бастоні навісив на Белотті, але нападник Торіно все ж не дістався м'яча. Емерсон Пальмієрі з відчаю приклався з-за меж штрафного – в руки Денні Ворду.

А от команда Пейджа традиційно для нинішнього Євро відмовилася від позиційних атак, зосередившись на захисті власних воріт. Абсолютно не видно було Гарета Бейла, який у попередньому турі став справжнім жахом захисту збірної Туреччини. На екваторі першого тайму валлійці нарешті доставили м'яч у штрафний майданчик Доннарумми, але атака завершилася фолом Джо Аллена.

Італія – Уельс – відео гола

Відповідь Італії була гострішою – Белотті після пасу К'єзи не влучив у дальній кут. Уельс і надалі відсиджувався в обороні, але ледь не забив на 27-й хвилині. Після удару Кріса Гантера головою м'яч просвистів поруч з дев'яткою. Стандарт міг принести успіх валлійцям – пощастило Італії. Тим часом прийшли новини з Баку, де Швейцарія ще до 30-ї хвилини двічі забила Туреччині.

Вбивчий момент був у К'єзи, але форвард Ювентуса з гострого кута пробив паралельно лінії воріт. Забракло техніки Федеріко – 56-річний Роберто Манчіні буквально тут же продемонстрував майстер-клас підопічному, розкішно обробивши м'яч в одному з епізодів.

Емерсон впав у штрафному майданчику Уельсу – комедія, а не пенальті. Шапаренко за таке отримав жовту в матчі з Північною Македонією, а от захиснику Італії пощастило.

І все ж Італія забила ще до перерви. Маттео Пессіна переправив м'яч у сітку після подачі Верратті зі штрафного. 1:0 на 39-й хвилині. Третій гол 24-річного Пессіни в сьомому матчі за національну команду! Тут же Маттео міг оформити дубль, але трохи не дотягнувся до м'яча – тільки кутовий. Після дещо невиразного старту Італія все ж захопила ініціативу і заслужено пішла на перерву з перевагою в рахунку. Уельс свій єдиний шанс змарнував, але такий стан справ все ще залишав британців на другій позиції завдяки кращій різниці голів, ніж у Швейцарії.

Продовження експериментів від Манчіні після перерви – Уельс залишився в меншості

З перших секунд другого тайму замість Бонуччі вийшов Франческо Ачербі. Таким чином, лінія захисту "Скуадри Адзурри" стала повністю резервною. Пізніше на полі з'явилися ще й Распадорі та Крістанте, а вже на останніх секундах гри замість Доннарумми вийшов і резервний кіпер Сальваторе Сірігу. Це, зрештою, ніяк не вплинуло на хід гри – Італія продовжувала атакувати і заробила право на небезпечний штрафний. Хитрий розіграш завершився ударом Бернардескі – стійка!

Уельс нарешті створив бодай щось із гри, проте Ремзі, перебуваючи на куті воротарського, надто довго приймав рішення і все завершилося неточним пасом хавбека Ювентуса. На 55-й хвилині валлійці залишилися в меншості – Ампаду в центрі поля чомусь вирішив наступити на ногу Бернардескі і отримав пряму червону картку від румуна Овідіу Хацегана. Уельс опинився перед вибором – втримувати мінімальну поразку від Італії та сподіватися на те, що Швейцарія не заб'є туркам ще двічі, або ж спробувати зрівняти рахунок вдесятьох.

Драма для Уельсу в паралельному матчі Швейцарії з Туреччиною і дивовижний промах Бейла

Італія продовжувала атакувати – Ворд врятував Уельс після удару Белотті, а Ачербі не влучив у ворота, замикаючи подачу з кутового. Але головні новини для валлійців прийшли з Баку – Туреччина забила Швейцарії! Тепер команда Пейджа випереджала швейцарців на 3 м'ячі, але це тривало буквально 6 хвилин, адже "наті" забили втретє. Уельс ходив по тонкому льоду – схоже, головні сподівання Бейл, Ремзі і Ко поклали саме на турків.

Але як це часто буває, Уельс ні з чого створив момент. Бейл опинився сам у штрафному майданчику і пробив у дотик після розіграшу штрафного – неймовірно, але вище. Супершанс змарнував головна зірка британців.

Італія йде без втрат та чекає Україну/Австрію, щасливий кінець для "драконів"

Зрештою, гол Пессіни став єдиним цього вечора на римському Олімпіко. 1:0 – Італія здобула 11-ту перемогу поспіль без пропущених голів (різниця – 32:0) та довела безпрограшну серію до рекордних для "Скуадри" 30-ти поєдинків. Це повторення досягнення знаменитої чемпіонської команди Вітторіо Поццо 30-х років минулого сторіччя.

Команда Роберто Манчіні впевнено обіграла всіх трьох опонентів у групі та фінішувала першою, а 26 червня у Лондоні зіграє з другою командою групи С – нею стане Австрія або Україна. Нічия, нагадаємо, влаштовує саме нашу збірну. Цікаво, що Італія виграла всі матчі групового турніру Євро вперше з 2000 року – тоді "Скуадра" під керівництвом Діно Дзоффа дійшла до фіналу, поступившись Франції в екстра-таймі.

Уельс фінішував другим. Швейцарія перемогла Туреччину, але саме валлійці вийшли у 1/8 фіналу з другого місця завдяки кращій різниці голів. Суперником Бейла і Ко у Амстердамі стане друга команда групи В.

Швейцарія впевнено перестріляла Туреччину завдяки перформансу Шакірі та Цубера – альпійці посіли третю позицію у групі А