УКР РУС

Італія – Україна: анонс товариського матчу

10 жовтня 2018 Читать на русском

Збірна Італії у товариській зустрічі перед матчами Ліги націй приймає Україну. Анонс та прогноз поєдинку читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Італія – Україна

10 жовтня, 21:45, Генуя, стадіон Луїджі Ферраріс

Головний арбітр: Раде Обреновіч (Словенія)

Телетрансляція на телеканалі "Футбол 1" та ТРК "Україна", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Збірна України досить швидко повернулася до офіційних матчів у Лізі націй, але перед ними вона розкатає товариську зустріч зі збірною Італії. До неї наша команда підходить чи не у найкращому стані за весь період роботи Андрія Шевченка – нарешті з'явилася поставлена гра, усі лідери на ходу, а кадрові негаразди компенсуються більш-менш рівним резервом. Збірні Чехії та Словаччини вже відчули міць нових "жовто-синіх", хоча останній поєдинок вказав і на деякі проблеми в центрі оборони (там у нас завжди нестабільно) та на стадії завершення атак, де безжалісно фейлив Яремчук.

Італія – Україна: передматчева прес-конференція Андрія Шевченка

Роман Яремчук у минулому матчі втратив кілька непоганих шансів відзначитись

Товариський матч проти такої статусної команди, як "Скуадра Адзурра", дозволить виправити старі недоліки, вчасно помітити нові та відновити підзабуті ігрові зв'язки – ну а результат на табло для нас не у пріоритеті. Україна готується до тріумфу у власній групі Ліги націй і має поставитися до контрольного поєдинку зі всією відповідальністю, але без фанатизму. Травми та втома перед грою проти непоступливих чехів нам абсолютно не потрібні.

Шевченко: Я намагаюся йти в ногу з сучасним футболом

Для кого дійсно важлива ця зустріч, так це для італійців – а особливо для Роберто Манчіні, який за п'ять матчів на чолі збірної здобув лише одну перемогу над Саудівською Аравією. В усіх інших поєдинках апеннінці або програвали, або брали нічию – і в обох випадках вони не забивали більше одного гола. Звісно, це можна списати на статус їх суперників (Франція, Нідерланди, Португалія, Польща), але, по-перше, вони здебільшого виступали у ненайсильніших складах, а по-друге – сама Італія грала як типовий середняк з європейського болота. Ну, і по-третє – Роберто Манчіні керував, як типовий фізрук з УПЛ.

Він підкорив АПЛ та провалився в Росії – все, що треба знати про Роберто Манчіні, який протистоятиме Україні

Збірна Італії під керівництвом Роберто Манчіні переживає кризу

Так, в програшному поєдинку у Лісабоні італійці через схему 4-4-2 повністю програли центр поля, однак вона не змінювалася впродовж усіх 90 хвилин. К'єза та Ладзарі взаємодіяли дуже хаотично, Чіро Іммобіле особливої гостроти не створював, а всі заміни не змінювали загальну модель неефективної гри. Гігантські розриви між лініями, нераціональне використання виконавців, а також загальний низький клас італійського футбольного покоління – саме це являє собою "Скуадра Адзурра" у 2018 році. І саме тому італійцям важливо перемогти, адже більше ганьбитися вони не мають права.

Криза італійців або Завдяки чому Україна може перемогти "Скуадру Адзурру"

Статистика протистояння та цікаві факти

1. Україна має жахливу історію протистоянь зі збірною Італії: сім матчів, шість поразок та одна-єдина нічия у товариській зустрічі в 2006 році.

2. Загальний рахунок протистояння між збірними Італії та України – 14:2. Єдині наші голи у ворота апеннінців забивали Андрій Полунін (1995 рік) та Андрій Шевченко (2007 рік).

3. Найбільша перемога збірної Італії над Україною була зафіксована у 2006 році, коли підопічні Марчелло Ліппі розгромили нас у чвертьфіналі ЧС-2006 – 3:0.

4. Найбільш результативний матч в історії протистояння був зіграний у Барі в 1995 році. Італія переграла нашу збірну з рахунком 3:1.

5. Збірна Італії за останній календарний рік здобула аж дві перемоги в десяти матчах при чотирьох поразках. Крім перемоги над Саудівською Аравією у травні, "Скуадра Адзурра" 9 жовтня 2017 року перемогла Албанію.

6. Збірна України за останній рік не програла жодного із семи поєдинків, вигравши п'ять. Востаннє "жовто-сині" програвали збірній Хорватії у відборі до ЧС-2018.

Шевченко: Це буде особливий матч як для Італії, так і для України

Кадрова ситуація

Збірна Італії перед матчами проти України та Польщі зазнала феєричних втрат. В першу чергу, мова йде про травму форварда Торіно Сімоне Дзадзи, замість якого з Удінезе довелося викликати Кевіна Лазанью. Крім того, Роберто Манчіні не допоможуть міланці Патрік Кутроне та Алессіо Романьйолі, а також захисник Інтера Даніло Д'Амброзіо – втім, якщо перших вже замінили Лоренцо Тонеллі та Крістіано Піччіні, то характер травми "інтеріста" залишається невідомим. У збірній Італії також знайшлося місце дебютанту – у заявку потрапив нападник Сампдорії Джанлука Капрарі.

Андрій Ярмоленко пропустить матч проти збірної Італії

У складі збірної України також не без втрат. Проти італійців не зможе зіграти Андрій Ярмоленко, який отримав мікротравму – втім, до матчу з чехами він має бути готовим. Також пошкодження отримав Артем Бєсєдін, замість якого викликали Артема Кравця – і це рішення, з огляду на нульову результативність нападника у Туреччині, є найбільш суперечливим. Крім того, Андрію Шевченку не зможе допомогти Віталій Буяльський, який пропустить не тільки товарняк з Італією, але і поєдинок проти Чехії. Без дебютантів не обійшлося: до лав національної команди приїхав вже другий гравець бельгійського Гента – центральний захисник Ігор Пластун. Крім того, досі не дебютував Василь Кравець, який залишається у заявці.

Орієнтовні склади на матч Італія – Україна

Італія: Доннарума – Флоренці, Ачербі, Тонеллі, Крішіто – Верратті, Жоржінью – К'єза, Бонавентура – Капрарі, Іммобіле

Україна: Пятов – Караваєв, Кривцов, Ракицький, Матвієнко – Сидорчук, Степаненко – Циганков, Марлос, Коноплянка – Яремчук

Прогноз "Футбол 24" – 1:2

Збірна Італії завжди звучить сильно і круто в незалежності від рівня власної гри. Україна жодного разу не перемагала "Скуадра Адзурру", однак, як каже Богдан Бутко, "кожна серія завжди колись закінчується" – і сьогодні наступив найкращий момент, щоб зламати сумну традицію. Нинішнє покоління італійських футболістів самими італійцями вважається чи не найслабшим за всю історію: так, у матчі з проблемною Польшею вийшов наймолодший склад збірної за 42 роки – і він лише завдяки пенальті зумів вирвати нічию. Попереднє покоління вже явно відіграло своє – провал відбору на ЧС-2018 є найяскравішим підтвердженням цього висновку.

Без світла в кінці тунелю: старт Ліги націй – найгірший період в історії збірної Італії

Італія виграла лише два з десяти останніх матчів, програвши чотири

Так, за іменами збірна досі виглядає непогано, однак кожній з ланок катастрофічно не вистачає харизматичних гравців. Все це погіршується неефективною тактикою тренерського штабу Роберто Манчіні та катастрофічно низькою результативністю – Італія забила лише п'ять голів у п'яти останніх матчах. Звісно, італійці залишаються італійцями, а рівень Серії А все одно вищий за рівень УПЛ, але проти такої "Скуадри Адзурри" гріх не грати на перемогу. Такою слабкою вона більше ніколи не буде.

Бурда: На збірну України не буде тиснути результат в матчі з Італією

Питання лише в тому, чи потрібна нам ця перемога? Головним завданням для наших футболістів залишається підготовка до Чехії – потрібно відновлювати ігрові зв'язки, відточувати тактичні новинки та перевіряти резерв, а не залишати всі сили заради звитяг у товарняку. Тим не менш, на перемогу можна сподіватись, адже збірна зараз на ходу – її футбол швидкий та агресивний, а її лідери-легіонери зараз є основними футболістами своїх клубів. Практично у кожній з ланок, крім оборони, "жовто-сині" виглядають досить конкурентно, тому матч має принести позитивні емоції для наших вболівальників. Як мінімум, Україна його не повинна програвати, а при можливості цілком можна оформити першу перемогу над Італією.

Михайло Юхименко, Футбол 24