УКР РУС

Італія – ФРН на ЧС-1970. Триллер на "Ацтеці", названий Матчем ХХ сторіччя

17 червня 2017 Читать на русском
Автор: Іван Вербицький

47 років тому, 17 червня 1970 року, в Мехіко відбувся один із найвизначніших поєдинків в історії Гри. "Футбол 24" згадує драматичні перипетії півфіналу мексиканського мундіалю.

Цей матч варто переглянути бодай для того, щоб бодай на дві з невеликим години вибратися з туману красивих зачісок, аеродинамічних м’ячів, різнокольорових бутсів, в яких грають ніжинки з вразливими душевними субстанціями. Такі матчі треба дивитися, щоб не забувати, яким буває справжній чоловічий футбол. Звісно, буде неправильно категорично іменувати цю гру "Матчем сторіччя". Однак одним із найвеличніших двобоїв в історії футболу протистояння Італії й Західної Німеччини на мундіалі-1970 стало напевне.

Склади й тактика

Кадровими рішеннями здивував лише наставник німців Гельмут Шьон. Він залишив у резерві відразу двох основних оборонців – Горста-Дітера Гьоттґеса й Клауса Фіхтеля, а випустив замість них Віллі Шульца і Бернда Патцке. Свіжих виконавців тренер наділив чіткими функціями – персонально опікати Анджело Доменґіні та Луїджі Ріву. Ще один стоппер Берті Фоґтс відповідав за іншу італійську зірку Роберто Бонінсенью. 31-річний Карл-Гайнц Шнеллінґер діяв на позиції ліберо.

Наставник італійців Ферруччо Валькареджі в свою чергу наситив центральну вісь оборони числом. Над ліберо П’єрлуїджі Черою розташувалися два стоппери – Роберто Розато і Маріо Бертіні.

Також напередодні матчу очікувалася поява в основі найкращого футболіста Європи 1969 року Джанні Рівери, який підійшов до мундіалю не в найліпшій формі, але в попередньому матчі проти мексиканців, з’явившись на полі з лави запасних, видав дві гольових передачі на Луїджі Ріву, забив сам і кинув у прорив, який завершився призначенням пенальті, Бонінсенью. Італія виграла поєдинок 4:1 і питання, хто створив цю перемогу виглядало риторичним. Проте Валькареджі залишив Ріверу в резерві знову. Після матчу тренер скаже, що вихід Джанні після перерви він запланував відразу, побоюючись, що весь матч той не витримає.

Італійський заспів

В дебютному відрізку суперники діяли вкрай обережно, однак хід подальших подій визначив швидкий гол. Забив його, обігравшись у стінку, ударом метрів з 20-ти точно в нижній кут Бонінсенья.

Відкривши рахунок, "Скуадра адзурра" закрилася на власній половині і розраховувала на контратаки. Німці почали схиляти перевагу на свою користь лише в другій половині першого тайму. Вів гру "Бундес-маншафту" Вофґанґ Оверат. Він розганяв атаки, дирегував діями команди з допомогою витончених передач. Також вельми активним був 33-річний капітан Уве Зеєлер. А забивати могли нападники. Спершу Ґерд Мюллер пробив трохи неточно з розвороту, а трохи згодом м’яч після удару Юрґена Ґрабовскі ковзнув по голові когось з оброрнців і полетів під поперечину. Енріко Альбертозі зреагував і перевів кулю над поперечиною в останню мить.

Німецьке соло

Після перерви Валькареджі випустив замість Сандро Маццоли Ріверу. Втім, своє слово Джанні скаже аж в екстра-таймі. А в другій 45-хвилинці на полі була одна команда. Правда, забий Ріва ударом у падінні головою після навісу Доменґіні на самому початку другої половини, розвиток подій міг бути іншим. Однак Зепп Майєр команду врятував, а надалі німці виробляли з суперниками що хотіли.

Двічі міг забивати Зеєлер (на фото) та перший його удар піймав Альбертозі, а після пострілу ножицями м’яч пройшов поруч зі стійкою. Невдовзі трохи неточно метрів з 17-ти вдарив Оверат. Неймовірно підсилив гру команди, замінивши Геннеса Льора, правий крайні Лібуда. Стен, розхитавши на фланзі Джачінто Факкетті, міг забивати сам, проте на його удар з кута карної зони Альбертозі з великими труднощами зреагував. Активний Мюллер під опікою Розато довгий час моментів не мав, але своєю активністю створював шанси для партнерів за командою. Спершу з передачі Ґерда міг забивати Ґрабовскі, невдовзі "Ведмедик з Нердлінґена" зробив Юрґенові скидку, а той викотив м’яч під удар Оверату. Вольфґанґ бив метрів з 12-ти напевне, але влучив у поперечину. В іншій ситуації Оверат уже навіть вдарив повз Альбертозі, однак зі стрічки м’яч у стрибку вибив Розато. На добиванні першим був Мюллер. Але й удар Ґерда виявився трохи неточним.

У заключних 15 хвилин Ґрабовскі, Мюллер (на фото) та Оверат втратили ще по одній нагоді. В ситуації, коли м’яч у ворота відверто не ліз, неприємностей на власну голову ледь не видумав Альбертозі. Вибиваючи м’яч з рук, голкіпер влучив у спину Ґрабовскі. М’яч поволі полетів у напрямку воріт, однак в останню мить, коли довершити справу збирався Мюллер, Енріко зіграв у підкаті.

В заключні хвилини команда Шьона атакувала повним складом, за участю всіх оборонців. Врешті, за лічені секунди до свистка Італія не встояла. Зіґі Гельд вкинув м’яча з аута на Ґрабовскі, Юрґен навісив, а ліберо Шнеллінґер, опинившись на місці центрфорварда, забив єдиний у 14-річній кар’єрі за збірну гол.

Драма

З поновленням гри ситуація на полі не змінилася. Навіть за умови, що Бекенбауер грав з вивихом плеча. Замін уже не було й щоб полегшити страждання Франца, лікарі примотали йому праву руку до тіла.

Валькареджі намагався стабілізувати гру в обороні заміною, випустивши замість вимученого боротьбою з Мюллером Розато Фабріціо Полетті. Але наслідки були плачевними. Після подачі кутового Фабріціо замість зіграти просто й надійно, почав перед ворітьми приймати м’яч. Вийшло настільки незграбно, що м’яч від грудей оборонця полетів у напрямку воріт. Опинившись у своїй стихії, Мюллер суперників не пробачив – 1:2.

За таких умов Італія виглядала приреченою. Майже півтора тайми команда безвилазно сиділа на власних воротах. Однак те, що сталося на 98-й хвилині, якоюсь мірою можна вважати щасливим випадком. Бо Гельд, перериваючи накидання Рівери зі штрафного, зіграв надто легковажно. Він просто викотив м’яч під удар оборонцеві Тарчізіо Бурньїчу, а той з району одинадцятиметрової позначки не промахнувся – 2:2.

А перед самим завершенням першої 15-хвилинки "Скуадрі адзуррі" вдалася контратака. Відібравши м’яч у Лібуди, Джанкарло Де Сісті й Рівера розігнали контратаку. Промчавши лівим краєм, Джанкарло віддав у центр на Ріву, той обіграв Шнеллінґера і акуратно поклав м’яч метрів з 14-ти в нижній кут – 2:3.

То був відчутний ляпас. Але німці оговталися й на цей раз. Відігратися їм вдалося після подачі кутового. Уве Зеєлер виграв повітря і скинув м’яч у район карної зони, а Мюллер вставив свою голову швидше, ніж оборонці суперника встигли зметикувати – 3:3!

Але в тому матчі розслаблятися чи втрачати пильність не мав права ніхто. Німці, забивши втретє, вочевидь не встигли зайняти свої позиції. І пропустили мить, коли настала роз’язка. Італійці розіграли м’яч у центрі поля. Факкетті віддав вліво на Бонінсенью, а той, обвівши Шульца, віддав у центр карної зони на Ріверу. Джанні, вперше в матчі опинившись без найменшої піки, пробачати не збирався – 4:3.

"Бундес-маншафт" і радий би відігратися ще раз, однак вже ні сил не залишалося, ні суперники шансу не давали. Італійці стелилися під кожен м’яч, не шкодуючи здоров’я. Бертіні на заключних секундах, боляче отримавши під дих, у напівсвідомому стані піднявся, ликнув водички і побіг битися далі…

ПРОТОКОЛ

1/2 фіналу чемпіонату світу-1970

Італія – ФРН – 4:3

Голи: 1:0 – Бонінсенья (8). 1:1 – Шнеллінґер (90). 1:2 – Ґерд Мюллер (94). 2:2 – Бурньїч (98). 3:2 – Ріва (104). 3:3 – Ґерд Мюллер (110). 4:3 – Джанні Рівера (111)

Італія: Альбертозі – Чера – Бурньїч, Розато (Полетті, 91), Бертіні, Факкетті (к) – Доменґіні, Маццола (Джанні Рівера, 46), Де Сісті – Ріва, Бонінсенья. Тренер – Ферруччо Валькареджі

ФРН: Зепп Майєр – Шнеллінґер – Фоґтс, Віллі Шульц, Патцке (Гельд, 66) – Бекенбауер – Оверат, Зеєлер (к), Льор (Лібуда, 53) – Ґрабовскі, Ґерд Мюллер. Тренер – Гельмут Шьон

Судді: Ямасакі (Мексика) – Гормасабаль Діас (Чилі), Ґільєрмо Веласкес (Колумбія)

Попередження: Ґерд Мюллер, Розато (72), Альбертозі (73), Де Сісті (104), Доменґіні (119) – Оверат (66)

17 червня 1970-го. Мехіко. Стадіон "Ацтека". 102 444 глядачі

Бельгія – СССР на ЧС-1986. Матч, після якого Лобановського ледве відкачали