УКР РУС

Історії великих футболістів. Super Pippo Inzaghi

7 лютого 2014 Читать на русском

Народжений в офсайді, шахрай, який не вміє грати у футбол - орденоносець і природжений "забивала". Сьогодні "Футбол24" пригадує кар'єру легендарного італійського нападника Філіппо Індзагі.

Хто тільки не списував Індзагі з рахунків протягом його довгої кар'єри, але він відповідав всім критикам тим, що вміє робити на цьому світі - забитими голами.

Філіппо грав у футбол з раннього дитинства, як і більшість інших зірок. Божеволів від футболу наш герой разом з братом Сімоне, хоча і науці час приділяв (зокрема, отримав диплом бухгалтера, на всякий випадок). З братом і сім'єю Філіппо завжди був дуже близький і до цих пір носить кільце з іменами всіх родичів (батько - підприємець Джанкарло, мама - домогосподарка Маріанна, брат - нападник Сімоне Індзагі).

По-справжньому Філіппо запам’ятався нашим уболівальникам навесні 98-го року, коли саме його хет-трик розтоптав мрію киян. У тому повторному чвертьфінальному поєдинку ЛЧ Індзагі прорвало, а нашим захисникам не вдалося встежити за цим хижим звіром, що живе в штрафній. Динамівці тоді були більш сконцентровані на партнерах Піппо - Зідані і Дель П'єро.

Нашого героя практично всю кар'єру недооцінювали. Більшість аналітиків сходилося на думці, що Філіппо не володіє ні якимось особливим дриблінгом, ні приголомшливим ударом - все це давало привід людям вважати італійця "такою собі фігурою"на зоряному небосхилі Європи. Однак, у Індзагі було те, чого бракує багатьом блискучим технарям і майстрам гарматного удару. Індзагі чув голи серцем.

"П’яченца", "Верона", "Парма", "Аталанта", "Ювентус", "Мілан" - ось такий футбольний шлях у Серії А пройшов Філіппо Індзагі. Талант Індзагі помітили Невіо Скала і Емільяно Мондоніко, причому в останнього все вийшло відмінно - в "Аталанті" футболіст став найкращим бомбардиром чемпіонату. Потім Філіппо перейшов в "Ювентус", з яким вийшов у фінал Ліги Чемпіонів і став чемпіоном Італії.

З "Ювентуса" футболіст пішов після того, як керівництво офіційно оголосило, що збирається зробити ставку на молодого Давіда Трезеге. Піппо зібрав валізи і поїхав туди, де його давно чекали. У "Мілані" він став частиною одного з найкращих у світі дуетів форвардів - разом з Шевченком. Індзагі ще три рази виходив у фінал Ліги Чемпіонів, з яких "Мілан" виграв два, і всі три стали знаменними для Піппо. У 2003 році він став найкращим бомбардиром турніру, а у фіналі зустрівся зі своїми друзями з "Ювентуса". У 2005 році він не грав, "Мілан" зазнав принизливої ​​поразки, а сам Індзагі зізнався, що його трясло від злості.

Але він дочекався свого шансу - в 2007 році саме його дубль у ворота "Ліверпуля" приніс "Мілану" сьомий Кубок чемпіонів і надовго закрив рот своїм критикам. Це був один з найкращих днів у кар'єрі Індзагі.

Цікавими є висловлювання різних товаришів про Філіппо.

Йоханн Кройф: "Подивіться на нього, насправді він взагалі не може грати у футбол. Він просто завжди знаходиться в потрібному місці".

Паоло Россі: "Індзагі - нападник, який найбільше схожий на мене. Іноді ви можете не бачити його протягом усього матчу, але потім він може вирішити результат зустрічі. Він завжди зосереджений, і навіть якщо він не найсильніший нападник, він знає, як знайти потрібне місце в штрафній".

Яп Стам у своїй біографії назвав братів Індзагі "шахраями - нирцями". Доля потім звела Япа і Філіппо в одній команді, але нападник напевно його біографію не читав, а голландець втратив привід скаржитися на дайверські здатності Індзагі.

А ось сер Алекс Фергюсон в одну команду з Індзагі не потрапив, але теж з приводу Філіппо висловився. "Індзагі народився в офсайді", - так сказав тренер МЮ і трактувати його слова також можна по-різному.

Карло Анчелотті: "У житті Піппо робота завжди грала найважливішу роль. Можливо, куди більш важливу, ніж для всіх інших футболістів. Саме ця любов до справи стала тією пружиною, яка дозволила Піппо показувати блискучі результати у свої найкращі сезони. Та й у не найвдаліші теж. Він дійсно шалено любить футбол".

Прізвисько у Філіппо Індзагі з'явилося неспроста - Суперпіппо в Італії називають діснеївського персонажа, у нас відомого під ім'ям Гуффі. Іноді, в пориві пристрасті Філіппо називали повніше - Superpippo Inzagol.

15 березня 2009 року "Мілан" розгромив на виїзді "Сієну" з рахунком 5:1. Дубль на свій рахунок записав Філіппо Індзагі. Його другий м'яч у ворота тосканців став 300-им у професійній кар'єрі. Таким чином він став четвертим членом елітарного "клубу 300", в якому перші три рядки займають Сільвіо Піола (364 м'ячі), Джузеппе Меацца (338) і Роберто Баджо (318).

Заслуги Філіппо Індзагі були відзначені країною. Форвард є кавалером ордена "за заслуги перед італійською республікою".

Андрій Бешлей, Футбол24