УКР РУС

Історії великих футболістів. Олівер Кан

26 лютого 2014 Читать на русском

В його жилах тече справжня арійська кров, яка вирувала і не заспокоювалась на футбольному полі, допоки він не добивався свого. Сьогодні "Футбол24" пригадує кар'єру живої легенди мюнхенської "Баварії" та збірної Німеччини.

Народився наш герой 15 червня 1969 року в невеликому містечку Карлсруе, який знаходиться на березі оспіваної багатьма письменниками і поетами річки Рейн, на кордоні з Францією.

Перші кроки у професійному спорті в Кана були просто жахливими. Через травму основного голкіпера "Карлслруе", Олі отримав шанс продемонструвати всього себе. Та от дев'ять пропущених голів у стартових трьох поєдинках на три роки міцно посадили Кана на лаву запасних. У 1990 році головний тренер "Карлсруе" Вінфред Шефер дав Кану другий шанс. Олівер став одним з ключових гравців команди, разом з якою дійшов до півфіналу Кубка УЄФА 1993/94.

Він продовжував працювати, не покладаючи сил, зарекомендувавши себе одним з найперспективніших воротарів Німеччини. Звісно, ця слава дійшла і до “Баварії”, яка у 1994 році підписала майбутню легенду “Альянц Арени” за рекордні на ті часи для голкіпера 2,5 мільйона євро.

У збірній Кан дебютував 23 червня 1995 року в товариському матчі проти Швейцарії. Проте, основним стражем національної команди він став не відразу. На чемпіонаті Європи 1996 року і Мундіалі у Франції Олівер був запасним, і лише коли перший номер збірної Німеччини Андреас Кепке оголосив про свій відхід, Олі став головним.

Фіаско на "Камп Ноу"

Кінцівка сезону 1998/99 вийшла невдалою для Кана. У фіналі Ліги чемпіонів "Баварія", в якій він став капітаном, в доданий арбітром час поступилася "Манчестер Юнайтед". Не було підстав у голкіпера пишатися і виступом на чемпіонаті Європи- 2000. Збірна Німеччини набрала лише одне очко в трьох матчах на груповому етапі і вибула з подальшої боротьби .

Згодом у кар'єрі Олівера настала світла смуга. У сезоні 2000/01 "Баварія" зробила дубль - клуб став чемпіоном Німеччини і виграв Лігу чемпіонів, обігравши у фіналі "Валенсію" по пенальті.

Зворушлива історія

16 травня 2001 у фіналі Ліги чемпіонів зустрілися "Валенсія" і "Баварія". Наприкінці першого тайму воротареві "Валенсії" Сантьяго Канісаресу повідомили про смерть матері. Він опустився на землю і заплакав...

Побачивши це, Кан підійшов до нього і сказав: "Санті, не плач, твоя мама дивиться на тебе зараз, і вона дійсно пишається тим, що дала життя легендарному воротареві". Ці слова допомогли Канісаресу піднятися на ноги і продовжити гру.

Безжальний Роналдо

На ЧС- 2002 збірна Німеччини посіла друге місце, програвши бразильцям. За весь турнір Кан пропустив лише три м'ячі - два у фіналі від Роналдо.

Ця перемога зробила бразильців пентакампеонами, а Кана – головним антигероєм фіналу.

Через травми і особисті проблеми гра Кана в сезоні-2003/04 була вельми незадовільною. В 1/8 фіналу Ліги чемпіонів з вини голкіпера мюнхенський клуб пропустив вирішальний гол від "Реала" і вибув з розіграшу. У Бундеслізі "Баварія" фінішувала лише другою, на 6 очок відставши від "Вердера".

Олівер залишався першим воротарем збірної, але на Євро-2004 його команду знову спіткала невдача. Німеччина не змогла вийти з групи, посівши третє місце.

У квітні 2006 року Клінсманн офіційно оголосив, що основним воротарем на домашньому чемпіонаті світу буде Леманн. Останній раз у складі збірної Німеччини Кан зіграв у матчі за 3-е місце на цьому турнірі. Німці обіграли Португалію з рахунком 3:1. Всього за національну команду Олівер провів 86 матчів, в 49-ти з яких був капітаном .

Після Мундіалю Олі ще два роки відслужив мюнхенській “Баварії” і у 2008 році вирішив піти. У прощальному матчі проти збірної Німеччини Кан відстояв за “Баварію” 75 хвилин. А далі заміна. Після гучних скандувань 69-ти тисяч уболівальників матч було достроково припинено. У роздягальні він ридав, як дитина.


Знаменитому воротареві належить одразу кілька рекордів у першості Німеччини, які ще нескоро будуть побиті . На рахунку Олівера  190 "сухих" поєдинків, йому також належить серія з 736 хвилин, протягом яких він не пропустив жодного м'яча.

15 квітня 2006 Кан відіграв свій 500-й матч у Бундеслізі. А в серпні цього ж року відсвяткував ще один ювілей - 400 матчів за "Баварію". 2 вересня 2007-го Олівер вийшов на перше місце серед голкіперів за кількістю проведених матчів – 535.

Андрій Бешлей, Футбол24