УКР РУС

Історія емблеми футбольного клубу Шахтар

12 квітня 2013
Автор: Макс Попов

.

Шахтар уже чемпіон......ніхто і ніщо не зможе змінити ситуацію на цей сезон! Хотілось би розповісти про клубну символіку Чемпіона країни.

Історія емблеми

Першу свою емблему «гірники» одержали в травні 1936 року. Шестикутник блакитного кольору із червоною окантовкою, у центрі якого літеру «С» перетинає відбійний молоток. У 1946 році, коли спортивне товариство й команда були перейменовані зі «Стахановця» в «Шахтар», на емблемі клубу з'явилися напис ДСТ «Шахтар», а також зображення терикона й копра.

У середині 60-х на емблемі в центрі розташовувалися два перехрещені молоти, а по колу було нанесено напис «Шахтар» Донецьк. Приблизно в цей же час емблема з'явилася на футболці й з тих пір постійно перебуває на ній за винятком декількох сезонів на початку 90-х.

У 1989 році у зв'язку з реорганізацією клубу й створенням госпрозрахункової організації художник Віктор Савілов запропонував ескіз нової емблеми. Уперше на емблемі з'явилися футбольний м'яч і елемент футбольного поля.

1997 року емблемі надали більш сучасний вигляд, наситили її колірною гамою й довгих десять років вона прикрашала ігрові майки футболістів «Шахтаря».

5 грудня 2007 року ФК «Шахтар» представив футбольній громадськості свій новий логотип, що був розроблений відомою італійською компанією «Інтербренд».

Гімн

Слова: К. Арсенева
Музыка: И. Крутого

Славься, родной «Шахтер»!
Никогда не изменит тебе
Небо футбольных звезд,
Где горит, как Млечный путь,
Свет твоих надежд.

Припев (2 раза):
Для тебя, «Шахтер», зеленые поля,
Для тебя, «Шахтер», навсегда судьба моя,
Для тебя, «Шахтер», любви моей медаль.
Пусть тебе в чужих сияет городах
И хранит от поражений навсегда
Яркая футбольная звезда!