УКР РУС

Історія Денніса Бергкампа, який вмів літати, але не любив

10 травня 2017 Читать на русском
Автор: Руслан Меженський

Кілька фактів з життя і кар'єри "Нелетючого Голландця" Денніса Бергкампа.

Футбольне ім'я

Стати футболістом Деннісу Бергкампу на роду було написано. У його родині вся чоловіча частина (батько і старші брати) фанатіла від "гри мільйонів". Благо, якраз в той час, голландські клуби (спочатку "Фейеноорд", а потім "Аякс") панували в Європі, і чотири роки поспіль (1970-1973) не віддавали нікому Кубок європейських чемпіонів. "Помаранчева" збірна з Йоханом Кройффом на чолі теж була на підході. Власне, Денніса і назвали на честь футболіста! Через це навіть розігралася сімейна сцена. Бергкамп-старший був фанатом "Манчестер Юнайтед" і побажав назвати сина на честь зірки англійського клубу, володаря "Золотого м'яча" -1964 шотландця Деніса Лоу. Але категорично проти була мама:

Ти хочеш дитині все життя зіпсувати, назвавши хлопчика жіночим ім'ям?!

Дійсно, чоловіче ім'я Denis нідерландською мовою звучить абсолютно так само, як і жіноче Denise (Деніза). Компроміс знайшли: для "мужності" додали ще одну "н". Вийшло Dennis.

Нелетючий голландець

В історію футболу Денніс Бергкамп увійшов саме під цим прізвищем. Вся справа в його авіафобії. В юні роки він пережив особисту трагедію, коли дізнався, що в авіакатастрофі загинули кілька його друзів амстердамської футбольної академії "Тумкост". Всі вони були футболістами суринамського походження і летіли на історичну батьківщину, щоб зіграти товариський матч.

Денніс дуже болісно сприйняв те, що трапилося, відмовившись від авіаперельотів. Не те, щоб відмовився від польотів зовсім. Коли збірній Нідерландів необхідно було подолати океан, щоб потрапити на чемпіонат світу 1994 року в США, Бергкампа накачали заспокійливим і посадили в крісло. Але, якщо була можливість уникнути польоту, Бергкамп нею завжди користувався. По Європі подорожував автомобілем, а далекі вояжі і зовсім ігнорував. На жаль, через це Бергкамп так жодного разу і не відвідав Україну. У 1998 і 2003 роках "Арсенал" без голландця в складі був битий в Києві динамівцями в рамках групового турніру Ліги Європи (1:3 і 1:2 відповідно). У 2001-му "каноніри" були розгромлені в Донецьку "Шахтарем" – 0:3. І якщо матч в Донецьку не був особливо важливим ("Арсенал" достроково вийшов з групи і привіз в Україну другий склад), то матчі в Києві були дуже навіть важливі в плані результату для лондонців. Ось і оцініть роль Бергкампа в тій команді!

Всупереч законам гравітації

Зате він умів літати на полі! А ще контролювати м'яч, як ніхто інший! На стадіоні "Емірейтс" у Лондоні встановлено пам'ятник зірці "Арсенала", в якому він зображений в мить одного з найяскравіших моментів своєї кар'єри. Діло було в грі проти "Ньюкасла", коли Денніс зумів приборкати м'яч, який, здавалося б, не можна прийняти так, щоб він не відскочив на пару-трійку метрів в сторону! Голландець зміг зробити все бездоганно. Вища майстерність? Ні, Мистецтво! Він і дещо крутіше міг зробити!

Я у футболі настільки давно, що завжди точно знаю: де і як опиниться м'яч через секунду або дві. Це дуже полегшує мені життя.

Так говорив про свій талант сам Денніс Бергкамп.

Втім, там же ж цілу галерею пам'ятників можна було відкрити. Те, що вмів Бергкамп робити з м'ячем, часом не піддавалося осмисленню. Дивіться самі.

Незаслужено ображений

Три титули чемпіона Англії, чотири перемоги в Кубку Англії, чемпіонство Нідерландів, один Кубів Кубків (з "Аяксом") і два Кубка УЄФА (з "Аяксом" і італійським "Інтером"). От і все. Мало? Не так вже й мало. Але Кубок чемпіонів Великому (без перебільшень) футболісту так і не дався. І зі збірною Голландії він не виграв нічого. І "Золотий м'яч" ніколи не отримував, через що незмінно входить в список зірок, несправедливо скривджених долею. Тих, хто визнання своєю грою цілком заслуговував, але завжди, щоразу, знаходився хтось ще кращий саме на той момент.

Зате досягнув визнання публіки і партнерів.

Він – ідеальный нападник!

Партнер по "Арсеналу" француз Тьєррі Анрі.

Втім, Денніс Бергкамп не скаржиться. У нього є хороший будинок.

У нього є хороша сім'я.

У нього є хороша робота (Бергкамп – асистент головного тренера в "Аяксі").

Що ще потрібно, щоб спокійно зустріти старість?

Втім, щось нам підказує, він ще (хоча б і в ранзі тренера) "політає". Хоч і не любить цього.

Хаві, Бекхем та ще 9 великих гравців, які так і не отримали "Золотий м'яч"