УКР РУС

Іспанський вектор львівської якості. Карпати перед сезоном-2017/18

4 липня 2017 Читать на русском
Автор: Іван Вербицький

"Футбол 24" аналізує стан готовності "зелено-білих" до сезону-2017/2018.

Наша пісня гарна й нова, починаєм її знову… Ні, після літа 2013-го, коли на трансфері опинилося 19 основних гравців та торішнього тренерґейту, коли впродовж міжсезоння на чолі Карпат побувало відразу 4 нових наставники, нинішній антракт можна назвати буденним. Олега Дулуба відставили точно так само, як у 2014-му звільнили Олександра Севідова. Хіба-що підстав попрощатися з білоруським спеціалістом було трохи більше.

17 тренерів за 16 років. Від Маркевича до Дулуба, або Чому в Карпатах прижився тільки Кононов

Але загалом тенденція залишається сталою: кожен наступний наставник львів’ян не може похизуватися навіть натяком на зважену роботу з прицілом на перспективу. Часи ідуть, а жодних змін на краще в лоні "зелено-білих" не простежується. Парадокс лишень у тому, що навіть із таким станом речей в середині клубного господарства Карпати у світлі наступного сезону є якщо не претендентами на зону єврокубків, то дуже близькі до цього.

Як грали в сезоні-2016/2017

У минулому чемпіонаті далеко не найгіршим чином вкомплектовані Карпати не понизилися в класі лише тому, що зовсім відреклися від фінансування своїх клубів і погашення старих боргів власники Дніпра й Волині. Осінню частину команда провалила через те, що тренер Сергій Зайцев приступив до роботи лише за два тижні до завершення міжсезоння і відповідно ні підготувати підопічних з тактичної й функціональної точок зору, ні належно вкомплектувати колектив змоги не мав.

У розпорядженні Олега Дулуба була ціла зима, однак виглядає, що можливості тренера, якого привів на цю посаду генеральний директор клубу Юрій Дячук-Ставицький, не відповідали рівню клубних амбіцій. Єдиний видимий позитив у роботі білоруського тренера – у Карпат з’явився перший за останніх шість років представник у національній збірній України. Однак не треба забувати, що такій вдачі сприяли кілька чинників, як то дискваліфікація Едуарда Соболя на матч проти хорватів і впроваджений тренером Андрієм Шевченком тотальний процес омолодження національної команди.

Тенденції

В останніх три роки сталий прогрес спостерігається лише в однієї людини зі львівського табору – молодого й талановитого тренера Михайла Дячука-Ставицького. Попрацювавши асистентом в юнацькій і молодіжній командах, Михайло Юрійович з нового сезону буде допомагати Серхіо Наварро в основних Карпатах. За стрімкими темпами професійного зросту Дячук-Ставицький-молодший відчутно випереджає навіть свого знаменитого батька.

Михайло Юрійович Дячук-Ставицький

В решті ж львів’яни вірні собі. Після річної перерви Карпати знову вперлися рогом у питанні цінової політики і вирішили повернутися з "Арени Львів" на стару добру "Україну". З відомих лише керівництву клубу причин Карпати вочевидь попрощаються із цілою когортою виконавців, які формували обличчя команди весняного зразка. І якщо у випадку з Матвієнком і Олександром Гладким мова йде про неможливість продовжити оренду, то досвідчених воротаря Євгена Боровика, оборонців Євгена Зубейка і Олексія Дитятьєва відправили безпосередньо зі зборів, начебто за рішенням тренера. Втім, справжня причина набагато простіша: клуб не бажає приставати на матеріальні запити виконавців, які зіграли далеко не так надійно, як від них того очікували.

Пішли: Микола Матвієнко (Ворскла), Крістіан Пас (Тамперлей, Аргентина), Артем Філімонов, Євген Зубейко, Євген Боровик, Олексій Дитятьєв, Олександр Гладкий, Віктор Хомченко*

Прийшли: Федеріко Перейра (Зірка), Роман Дебелко (Сталь), Юрій Ткачук (Атлетіко В, Іспанія), Маріо Аркес (Алькояно, Іспанія)

* - курсивом виділені ті трансфери, які ще офіційно не відбулися

37-річний іспанський спеціаліст Серхіо Наварро, який удома працював з юнацькою командою Кастельону, впродовж трьох останніх років був директором клубу Вільярреал, а між цими роботами два сезони відпрацював у російському Рубіні, вочевидь збирається змінювати Карпати в бік комбінаційного стилю, тобто, стилю, який впродовж 2014-2015 років сповідував хорватський тренер Ігор Йовічевіч.

Вже зараз помітно, тренерський штаб намагається розставатися з не надто витонченими з технічної точки зору футболістами (виняток – Матвієнко, якого клуб втримати не зумів), а запрошує на їх місце гравців, які вміють поводитися з м’ячем. Винятком слугує лише Роман Дебелко, однак з точки зору техніки він своєму попереднику на позиції центрфорварда Гладкому майже не поступається.

Разом з тим, очевидно, що більшість з восьми виконавців, які вже залишили чи майже напевне залишать Карпати, помітно досвідченіша в порівнянні з новачками. Хоча Федеріко Перейра здатен стати лідером нового колективу.

Орієнтовний склад: Мисак – Ксьонз (Д. Мірошниченко), Андрій Нестеров, Федеріко Перейра, Д. Мірошниченко (можливий новачок) – Кльоц, Голодюк – Гуцуляк, Худоб’як, М. Грисьо (Ксьонз) – Дебелко

Після не зовсім виправданої ставки попереднього наставника Дулуба на Боровика і Зубейка на позиціях, які здатні з не меншим успіхом займати вихованці клубної академії, Карпати вочевидь знову повернуться до конкуренції між Романами Мисаком та Підківкою у воротах, а також Денисом Мірошниченком чи Павлом Ксьонзом на правому фланзі оборони. А ось зліва в контрольних зустрічах діє виконавець, прізвища котрого львів’яни наразі не розголошують. В центрі захисту ключовою фігурою має стати Перейра. За інше ж місце в основі боротимуться Андрій Нестеров та Іван Лобай.

Осінь 2016-го. Нинішній карпатівець Федеріко Перейра допомагає вже не карпатівцеві Густаво Бланко Лещуку

В опорній зоні конкуренція традиційно гостра. Тут є як мінімум п’ять виконавців з непоганими задатками, досвідчений Голодюк і помітно молодші, хоча вже доволі зрілі з футбольної точки зору Амбросій Чачуа, Дмитро Кльоц, Тарас Завійський і Назар Вербний.

Серед атакувальних хавів не видно наразі альтернативи лідерові команди Ігореві Худоб’яку. На інших дві позиції претендують Ксьонз, Олексій Гуцуляк, Максим Грисьо і Юрій Ткачук. Попереду, якщо не повернеться в команду Гладкий, на безальтернативній основі гратиме Дебелко.

Чого бракує

Карпати знову вочевидь декларуватимуть бажання потрапити у Лігу Європи. Але команді, і то дуже помітно, бракує класу. Є Худоб’як, підкошений останнім часом травмами Голодюк, нестабільний Ксьонз. З натяжкою в один ряд із цими виконавцями можна ввести Перейру. Теоретично ключовим гравцем команди може стати Чачуа. Але в тому разі, якщо Амбросій відчуватиме тренерську довіру. Але це наразі все. Справді якісних виконавців назбирується максимум на півскладу. Як для виконання серйозних завдань трохи замало.

На що претендуватимуть

З нинішнім підбором виконавців і відштовхуючись від клубних реалій, львів’яни здатні боротися за п’яте-шосте місця з Олімпіком, Ворсклою та Чорноморцем. Однак на відміну від Карпат, їхні суперники перед уже традиційною загрозою зняття турнірних очок не стоять.

Роман Зуб: Маркевич з Дячуком-Ставицьким завжди обіцяли, але ніколи не виконували