УКР РУС

Іспанія зазнала сенсаційної поразки від Шотландії – Мактомінай оформив дубль і вивів "тартанову армію" в лідери групи А

28 березня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Шотландії вавдяки історичному перформансу Скотта Мактоміная розбила Іспанію в битві за перше місце (2:0). Звіт читайте на "Футбол 24".

Збірні Шотландії та Іспанії у першому турі відбору на Євро-2024 здобули впевнені перемоги. "Тартанова армія" з дублем Мактоміная та двома асистами Робертсона розгромила Кіпр, а "Фурія Роха" завдяки дублю 32-річного дебютанта Хоселу дотиснула Норвегію. Їхні конкуренти втратили очки у другому турі, тож особиста зустріч острів'ян з піренейцями на Хемпден Парк приймала характер битви за перше місце.

Стів Кларк вніс невеличкі зміни у склад, наситивши опорну зону й поставивши у старт Мактоміная. Луїс де ла Фуенте, своєю чергою провів масштабну ротацію – у порівнянні з матчем у Малазі в основі залишились три прізвища (Кепа, Родрі й Меріно). Хоселу вийшов з перших хвилин, а от гравців Барси взагалі проігнорували.

Таким чином, обірвалася 30-матчева серія, в якій у складі "Фурії Рохи" виходив бодай один футболіст "блаугранас". Крім того, новий тренер дав збірній нового вікового дебютанта – 29-річний Давід Гарсія став найстарішим захисником, який дебютував за Іспанію після 32-річного Хаві Наварро (це сталося у листопаді 2006-го).

Шотландія розпочала зустріч дуже активно, причому використовуючи короткий пас і комбінуючи на чужій половині. Вже на 2-й хвилині такий футбол вилився у постріл Дайкса з лінії штрафного (його накрили), а на 7-й Хемпден Парк святкував взяття воріт! Гол привіз правий фулбек Порро.

Педро перехопив пас на власну третину й став відходити з м'ячем назад, але несподівано послизнувся – Робертсон же підхопив м'яч і покотив його під удар Мактомінаю. Скотт вистрілив метрів з 16-ти й з рикошетом від Давіда Гарсії влетів у сітку. 1:0!

Це був серйозний ляпас для Іспанії. Останній матч, у якому "Фурія Роха" пропустила до 7-ї хвилини, стався у 2008 році й завершився поразкою.

Цікаво, що навіть шотландські депутати у британському парламенті стежили за ходом матчу. Затятий футбольний уболівальник і лідер Національної партії у британській Палаті Громад – Стівен Флінн – показав на камеру, який зараз рахунок на Хемпден Парк.

Гості деякий час залишались без відповіді, за що ледь не прилетіло покарання. На 15-й хвилині Крісті протягнув м'яч до чужої третини й пробив у правий нижній кут – Кепа не реагував, однак сфера пролетіла у сантиметрах від каркасу! Лише після цього підопічні Педро Порро увімкнулись, створивши серію гострих моментів.

На 20-й хвилині Хоселу замкнув навіс Гайя ударом у голкіпера, а на 23-й він же опинився на замиканні кросу Порро – Шотландію врятувала поперечина! Ще за кілька хвилин Родрі переправив подачу з кутового в дальню дев'ятку, але м'яч торкнувся сітки лишень з верхнього боку. На 29-й же хвилині потужний постріл Порро з дистанції парирував Ганн.

Все це проходило на тлі постійних контратак Шотландії, а також супроводжувались сутичками, поштовхами, скандалами й жорсткою грою. Особливо сильно рубались Робертсон і Порро. Матч було приємно дивитись навіть на 30-х хвилинах, коли моменти практично зникли, хоча на 37-й Макгінн ледь не виконав "сухий лист" з кутового.

У компенсований час Шотландія мала забивати другий внаслідок передачі за спину Давіда Гарсії. Дайкс прийняв її й вийшов віч-на-віч з Кепою, перекинувши голкіпера – втім, Ліндон перекинув і ворота. Зрештою, відпочивати команди відправились за мінімальної переваги "тартанової армії", що неабияк тривожило іспанських фанів.

У 27 останніх офіційних матчах, коли збірна Іспанії грала на виїзді й завершувала перший тайм із відставанням у рахунку, було зафіксовано 20 поразок "Фурїї Рохи" й три нічиї. Саме тому Луїс де ла Фуенте провів у роздягальні подвійну заміну – Карвахаль вийшов замість Порро, а Оярсабаль поступився місцем Вільямсу. Заміни стались і серед арбітрів – замість Сандро Шерера на другий тайм несподівано вийшов Лукас Фендріх.

Відновлення гри було доволі спокійним, однак всього через п'ять хвилин заміни Луїса де ла Фуенте принесли успіх... Шотландії! Тірні легко втік від Карвахаля й виконав крос у штрафний, а м'яч рикошетом від Давіда Гарсії опинився у Мактоміная – Скотт же вистрілив з лінії штрафного з новим рикошетом від Гарсії. Кепа зреагувати не встиг. 2:0!

Таким чином, Мактоміная став першим з 1984 року футболістом "тартанової армії", якому вдалося оформити дубль у матчі з Іспанією. Цікаво, що за два останні матчі у складі збірної він забив у чотири рази більше голів, ніж у попередніх 37-ми.

На 57-й хвилині острів'яни могли і розгром влаштувати, однак потужний постріл Макгінна зі стандарту з дев'ятки дістав Кепа. Луїс де ла Фуете, тим часом, випустив Аспаса замість Меріно, а трохи згодом Іглесіас замінив Хоселу. Ці заміни одразу дали ефект.

Так, на 58-й хвилині Гайя викотив м'яч на лінію воротарського, а Піно й Аспас полетіли на замикання. У підсумку, вони завадили один одному. На 62-й же хвилині ніхто не заважав Аспасу пробивати з прострілу Вільямса, однак з мінімальної відстані той вдарив коліном – вийшов над воротами. Ще за кілька хвилин Борха завершував подачу з кутового, однак влучив у захисника.

Ще до напівмоменту Борхи господарі стали вирівнювати хід зустрічі, а після 70-х хвилин у Іспанії залишилось тільки 65+ відсотків володіння й кілька вривань у штрафний без нормального завершення. Навіть поява Гаві на 79-й хвилині не допомагала. Підопічні Стіва Кларка впевнено сушили гру під шикарні співи на Хемпден Парк.

Зрештою, скотти добилися свого. Фінальний свисток зафіксував перемогу збірної Шотландії з рахунком 2:0. "Тартанова армія" набрала 6 очок і захопила лідерство в групі А. Іспанія з трьома заліковими балами тримається другою, а Норвегія і Грузія з 1 пунктом йдуть слідом. Квартет замикає Кіпр, який залишається без очок і голів.

Позитив для збірної Іспанії

Попри провальний результат, загальний підсумок двох останніх матчів для "Фурії Рохи" можна назвати позитивним. Свої очки іспанці ще доберуть – такі команди пропускають великі турніри тільки раз на 200 років. Навіть на Хемпден Парк було помітно, що це не той випадок.

Структура та основні принципи гри піренейців залишились приблизно такими ж, як і завжди. Луїс де ла Фуенте лишень відмовився від кричущих експериментів на кшталт використання Родрі в ролі центрбека, але зміст від цього не змінився. Той же Родрі все одно допомагає центрбекам при білд-апі.

Ніхто й не очікував від нового тренера революції. Він 9 років працював у системі збірних, а всі збірні Іспанії грають в одному руслі. "Фурія Роха" логічно продовжує шлях Луїса Енріке, але Луїс де ла Фуенте намагається дещо збалансувати його.

"Фурія Роха" залишається вірною схемі 4-3-3 з широкими позиціями фулбеків. Родрі (номер 16) все так же відіграє роль ключового моста між обороною та атакою, однак тепер працює в якості розігруючого опорника. Зберігається асиметрія флангів – як і за часів Луїсі Енріке, зліва більше обіграшів, а праворуч більше ізоляцій. Хоселу опускався до Піно й виконував функції фальш-дев'ятки, що типово для збірної Іспанії.

Головне завдання наставника піренейців у першому турі полягало не в наборі очок. У нього явно простежувалось бажання влаштувати масштабний перегляд. Із заявки на ЧС-2022 залишились тільки 12 футболістів, а у матчах проти Норвегії та Шотландії зіграли аж 23 різних виконавці.

З них тільки 5 представляли Реал і Барсу. Якщо ж забути про всіх делегатів топ-клубів, то назбирається аж 12 прізвищ. За національну команду дебютували Хоселу та Давід Гарсія. Збірна вчилася грати без Бускетса в центрі поля, що також важливо – повністю замінити такого генія не вийде, але Меріно подобається.

Тренерський штаб збірної Іспанії отримав цінну інформацію й посилив конкуренцією. Особливо це стосується флангів оборони, де яскраво проявили себе Гайя, Бальде та Порро, в той час як Карвахаль розчарував. Дуже хорошою опцією виявився Хоселу, який круто працює у повітрі, у штрафному та при обіграшах навколо нього. Натомість, залишились питання щодо нових центрбеків, та і Оярсабаль не зробив чогось крутого за два матчі.

Луїс де ла Фуенте свідомо пожертував якістю ігрових зв'язків та перевіреністю рішень. З такими перестановками у складі проблеми "Фурії Рохи" зовсім не дивували – так і мало бути. Зате новий коуч збірної отримав важливу інформацію.

Птмосфера у збірній освіжилась – зараз очікувань небагато, зате всі говорять про нових футболістів. Гравці, своєю чергою, відчули шанс засвітитись, навіть якщо тобі 32 роки. Круто! А групу Іспанія все одно виграє.

Хорватія обіграла кривдників Петракова й ділить лідерство з Уельсом, чергова поразка Білорусі: Євро-2024, відбір