УКР РУС

Іспанія розгромила Норвегію у першому матчі після відходу Енріке – 32-річний дебютант оформив історичний дубль

25 березня 2023 Читать на русском

Результативні дії новачків принесли збірній Іспанії ефектну перемогу над Норвегією (3:0). Звіт читайте на "Футбол 24".

Збірна Іспанії після сенсаційного вильоту з ЧС-2022 та відходу Луїса Енріке суттєво оновилася в кадровому плані. Національну команду очолив Луїс Де Ла Фуенте, який залишив із катарської заявки тільки 12 футболістів. На домашній матч проти Норвегії коуч взяв таких футболістів, як Рая, Субіменді, Хоселу, Меріно, Бальде – останні два потрапили в основу "Фурїі Рохи".

Скандинави зазнали надзвичайно важкої втрати перед виїздом у Малагу. Їм не міг допомогти Холанд – нападник Манчестер Сіті ще під час матчу проти Бернлі відчув дискомфорт у паху, а після приїзду в збірну Норвегії травма підтвердилась. "Тягнути" команду на собі мали Едегор (капітан) та кремезний Сьорлот (форвард Сосьєдада).

Луїс де ла Фуенте 9 років працював у системі молодіжних збірних Іспанії, а вони всі працюють в одному стилі. Саме тому від нового тренера "Фурії Рохи" не очікували нічого кардинально нового в тактичному плані. Експерти не прогадали – іспанці грали у звичній манері.

Із відмінностей з Луїсом Енріке можна відзначити відмову від ідеї використання Родрі в ролі центрального захисника. Крім того, в очі впадали дуже глибокі опускання нового капітана – Морати. Середня позиція Альваро була навіть нижчою за позиції опорників. В усьому іншому Іспанія намагалася триматись традиційних цінностей, тримаючи м'яч 65% ігрового часу, розтягуючи оборону суперника через фланги та створення ізоляцій.

Такий футбол приніс господарям швидкий гол. Вже на 13-й хвилині Бальде залишився без опіки на лівому фланзі й отримав передачу, після чого прострілив на лінію воротарського. Ольмо в дотик перевів м'яч у ворота – 1:0!

Цікаво, що за останні 17 років Бальде став лише третім футболістом у віці до 20-ти років, якому вдалося асистувати за Іспанію у офіційному матчі. Алехандро увійшов у компанію Фабрегаса й Педрі. Ольмо, своєю чергою, став залученим до 11-го голу "Фурії Рохи" з моменту свого дебюту в 2019-му – лише Мората і Ферран Торрес мали більше результативних дій.

Іспанія за останні 23 роки ніколи не програвала домашку, якщо відкривала рахунок. Здавалося, що зараз підопічні Луїса де ла Фуенте влаштують розгром.

Втім, Норвегія аж ніяк не "попливла". Всього за хвилину після пропущеного гола гості могли зрівнювати рахунок. Скандинави накрили піренейців пресингом і відібрали м'яч на чужій третині, після чого пішла передача на 11 метрів під удар Едегору – постріл накрили, після чого Родрі влетів у Мартіна в підкаті. Дивно, але арбітр не призначив пенальті.

Господарі відповіли на 25-й небезпечним прострілом Ольмо, який на дальній стійці мав замикати Мората, однак капітан розминувся з м'ячем. Підопічні Столе Сольбаккена за кілька хвилин огризнулися скидкою Сьорлота на кут воротарського, звідки пробивав Аурснес – Кепа перевів сферу над поперечкою! Досить швидко в гру довелося вступати і Нюланду – він врятував після вривання Меріно на лівий край штрафного та удару під ближню.

На жаль, після цього гра заспокоїлась. Причому надовго. Моментів у останній третині першого тайму не виникало. Норвегія трималась дуже гідно, а Іспанії явно бракувало динаміки.

Другий тайм мало відрізнявся від завершення першого. Моментів не виникало до кінця 70-х хвилин. Єдиний справді небезпечний епізод у цей період стався біля воріт господарів – Начо підрізав м'яч у власні ворота, але Кепа виніс його з лінії. Іспанці могли похизуватись хіба що навісом Карвахаля на лінію воротарського, з якого теоретично мав забивати Аспас. Втім, він просто скинув сферу в руку голкіперу.

На полі було відверто нудно, але після серії замін гра почала розкриватись. Норвежці почали ризикувати, відкриваючи простір на власній половині. Іспанці стали ним користуватись – зокрема, на 76-й хвилині свіжий Піно отримав розрізний пас від не менш свіжого Себальйоса, після чого влетів на правий край штрафного й бахнув у дальній кут. Трішки неточно!

За марнотратство мав карати Сьорлот, який отримав закидання на лінії воротарського й вистрілив з правої у дев'ятку. І не влучив! Дарма він це зробив, адже після цього "Фурія Роха" закрила гру.

Героєм став Хоселу, який замінив Морату на 81-й хвилині. Вже на 83-й він мав забивати з передачі на лінію воротарського, однак замість цього нападник Еспаньйола махнув по м'ячу. Виправитись за помилку вдалося рівно за дві хвилини – Фабіан Руїс (який разом з ним вийшов на поле) виконав подачу на правий фланг карного майданчика, а Хоселу перестрибнув захисника й головою спрямував сферу в протихід Нюланду. 2:0!

А на 85-й Хоселу ще й дубль оформив. Сам форвард і запустив атаку, п'яткою віддавши пас на Родрі. Той знайшов Меріно, Мікель увійшов у штрафний і пробив з гострого кута, а Нюланд парирував – втім, Хоселу тут же зіграв на добиванні. 3:0!

Таким чином, 32-річний нападник став найстаршим футболістом за останні 17 років, якому вдалося забити у своєму дебюті за збірну. Крім того, Хоселу став першим гравцем, якому вдалося вийти на заміну й оформити дубль за "Фурію Роху" в офіційному матчі. Зрештою, саме він і встановив остаточний рахунок зустрічі – Іспанія святкує розгром.

Євро-2024, відбір: Хорватія на останніх секундах відпустила Уельс, провівши на пенсію екс-зірку Дніпра