УКР РУС

Іспанія – Польща: анонс матчу Євро-2020

19 червня 2021 Читать на русском

Збірні Іспанії та Польщі зустрінуться в рамках 2-го туру групового етапу Євро-2020. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Іспанія та Польща після 1-го туру Євро-2020 синхронно й гучно сіли в калюжу. "Фурія" розкатала нульову нічию зі Швецією при 800+ передачах, 85% володіння та 11 ударах з меж штрафного, а "Кадра" несподівано зазнала поразки від скромної Словаччини – та ще й без Крихов'яка залишилась. Як наслідок, обидві збірні опинилися на межі вильоту з турніру, тож для збереження реальних шансів на 1/8 фіналу їм необхідно тільки перемагати. Хоча з нинішнім форматом теоретична можливість вийти у плей-офф залишиться навіть у випадку нічиєї.

Луїс Енріке курйозно підтримав Роналду в "боротьбі" із Coca-Cola – епічне відео

Провал піренейців зі шведами істотно не вплинув на розклади у сьогоднішній зустрічі. Іспанія все одно залишається фаворитом – і не тільки через гру на домашньому стадіоні. Сам футбол підопічних Луїса Енріке, попри низку нюансів, виглядає доволі перспективно – "Фурія Роха" має найінтенсивніший пресинг на Євро (повертає м'яч після 5,1 передач суперника на його половині), за володінням команда встановила рекорд турніру (85,1%), за дотиками у штрафному (35) вона йде другою, а в топ-5 гравців за кількістю передач потрапило одразу чотири іспанці. По суті, цей колектив розчавив скандинавський автобус, хоча "Тру Крунур" оборонялися круто. Іспанії не вистачало лишень голів.

Реалізація є головною проблемою цієї збірної – "Фурія" стала другою у 1-му турі за явними гольовими моментами (5), награвши на 1,8-2,8 очікуваних голів, але на табло залишились горіти 0:0. Втім, не варто списувати усі біди виключно на марнотратство, адже команда ще й слабенько організовує атаки через центр – креативні центрхави розбігаються для створення трикутників на флангах, Ольмо грає прихованого форварда, а у Родрі мізерна кількість пасів з просуванням (і це за відсутності тиску шведів). Алькантара виправляє останній недолік, але його не вистачає на весь матч.

В цілому, футбол Іспанії при загальній перспективності руху та ідей виглядає сиро в окремих аспектах. "Фурія Роха" здатна задушити суперника на його третині й викинути 10-15 ударів з меж штрафного, однак при цьому суперник буде встигати перебудовуватись та не втрачатиме компактність. Подібні малюнки гри роблять матч дуже нервовим, що негативно позначається на якості реалізації.

Всі ці проблеми фаворита залишають Польщі шанси на сенсацію, однак чи здатна "Кадра" скористатись ними? Теоретично, для цього у "бяло-червоних" є все. Команда шикарно укомплектована на більшості позицій, на вістрі атаки грає найкращий форвард Європи, а загальна структура гри виглядає симпатично – Паулу Соуза використовує модель з трьома захисниками і ромбом в центрі, причому схема змінюється навіть у залежності від того, хто володіє м'ячем. У ромбі виділяються Кліх і Лінетті, які прекрасно розуміють один одного й діляться за функціоналом – Матеуш відповідає за розіграші на флангах та створення зон, а Кароль регулярно завершує атаки вриваннями з глибини. Власне, останній і забив словакам у надзвичайно красивій атаці.

Польща у 1-му турі награла на 1,48 xG, але програла, втративши Крихов'яка (Гжегож отримав вилучення). Не пощастило? Можливо, але разом з тим варто відзначити певну сирість та розкоординованість футболу поляків. Не в останню чергу це пов'язано зі складною схемою та структурою розіграшу м'яча, яка більш характерна для топ-клубів. Не вдається ефективно інтегрувати у гру Лєвандовскі, а в обороні все взагалі сумно – за листопада 2020-го "Кадра" не пропускала тільки від Андорри та напіврезерву України.

Всі ці проблеми у поляків проявляються епізодично, але регулярно, від матчу до матчу. "Бяло-червоні" можуть безмежно круто розривати суперника, але кілька провальних відрізків та гострих моментів біля власних воріт команда обов'язково допустить. Перед поєдинком проти Іспанії цей факт не дуже тішить розгнівану польську публіку, якій вже зараз хочеться звільнити Паулу Соузу.

Кадрова ситуація

У таборі збірної Іспанії хороші новини – до тренувань повернувся Бускетс, який перехворів на коронавірус. Щоправда, вірогідність його виходу на поле невисока, адже Серхіо необхідно відновити фізичні кондиції (а після COVID-19 це не так просто). Вочевидь, його прибережуть до плей-офф. Якщо "Фурія Роха" туди потрапить, звісно ж. Травмованих чи дискваліфікованих у складі господарів немає.

Поляки ж не можуть розраховувати на допомогу Крихов'яка – Гжегож у матчі зі Словаччиною заробив дві жовті картки. Вочевидь, у старті його замінить Модер. Інших кадрових проблем у "Кадри" немає.

Орієнтовні склади на матч Іспанія – Польща

Іспанія: Сімон – Льоренте, Ляпорт, П. Торрес, Альба – Алькантара, Коке, Руїс – Ф. Торрес, Мората, Ольмо

Польща: Щенсни – Берешинскі, Глік, Беднарек – Юзвяк, Кліх, Модер, Лінетті, Рибус – Зеліньскі, Левандовскі

Прогноз "Футбол 24" – 1:0

Чимось обидві збірні схожі одна на одну. Луїс Енріке та Паулу Соуза намагаються ставити складний футбол, притаманний топ-клубам, однак для цього потрібен час – поки ж проекти виглядають сиро. Втім, у господарів і клас повище, і серйозних тактичних проблем поменше, і пресинг у піренейців на кілька порядків інтенсивніший. Саме тому букмекери не дають високих коефіцієнтів на перемогу "Фурії Рохи".

Вочевидь, нас очікує приблизно той же сценарій, що і в матчі іспанців проти Швеції. Команда Луїса Енріке швидко захопить володіння й контроль над центром поля, а Польща сяде в низький блок, сподіваючись підчатувати гранда на контратаці чи стандарті. Проблема полягає в тому, що навіть у разі успішного стримування тиску господарів "Кадрі" доведеться розкриватись – рано чи пізно.

Гостям потрібна тільки перемога, але у поляків є проблеми з атакою (згадуємо про інертного Лєвандовскі та марнотратство його партнерів). Поява ж великих зон за спинами "бяло-червоних" у цьому матчі ризикує завершитись плачевно. Іспанії важко розкривати щільні оборонні блоки, але з появою простору моменти буде реалізовувати навіть Мората.

З огляду на вищезазначені фактори, найбільш вірогідним результатом здається перемога "Фурії Рохи".

Швеція вистояла у Севільї, розписавши нічию з Іспанією на Євро-2020 – Ісак виблискує, Мората знову тягне "Фурію" на дно