УКР РУС

Іспанія вийшла у фінал Ліги націй, перегравши Італію у важкому матчі

15 червня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Італії зазнала поразки від Іспанії у півфінальному матчі Ліги націй УЄФА 2022/23 (1:2). Звіт читайте на "Футбол 24".

Ліга націй УЄФА 2022/23, півфінал

Іспанія – Італія – 2:1

Голи: Піно, 3, Хоселу, 88 – Іммобіле, 11 (пен)

Збірні Іспанії та Італії проходять через процес перебудови, тож їхню зустріч у півфіналі Ліги націй чекали з особливим інтересом. Тим паче, що обидві команди нестабільні, а значить мали бути голи. Переможець цієї пари виходив на Хорватію, якій вчора вдалося вибити господаря "фіналу чотирьох" – Нідерланди.

Луїс де ла Фуенте виставив не найбільш потужний склад. На флангах атаки розташувались Піно та Родріго Морено, правий фланг оборони довірили 37-річному Навасу, а в центрі захисту дебютував Ле Норман – француз із Сосьєдада, який обрав "Фурію Роху". Частково такий вибір пояснювався значними кадровими втратами.

У лайн-апі виділялись три прізвища. По-перше, в основі вийшов 36-річний Бонуччі, який давно став баночником у Ювентусі. По-друге, місце в центрі поля отримав Фраттезі із Сассуоло. Крім того, на вістря атаки разом з Іммобіле поставили Дзаньйоло – занадто вже круто екс-римлянин грає у Галатасараї.

Натомість, в запасі залишився Ретегі, який навесні забив два голи в перших двох матчах за "Скуадру Адзурру" – причому один з м'ячів прилетів у ворота Англії.

В структурному плані обидва тренери не здивували. Збірна Іспанії працювала у моделі 4-2-3-1 з Меріно й Родрі в опорній зоні. Італія працювала в схемі 3-5-2, в якій Барелла працював по лівому краю.

Обидва тренери поплатились за рішення в центрі оборони

За стартові 10 хвилин "Фурія" та "Скуадра" встигли обмінятись голами. Вони прилетіли після помилок від центрбеків – Бонуччі та Ле Нормана. Привоз від Лео виявився особливо жахливим.

Легендарний захисник прийняв м'яч від Доннарумми й був атакований Піно. Єремі відібрав у нього м'яч, немов у школяра, після чого реалізував вихід віч-на-віч. 1:0! Це сталося вже на 179-й секунді хвилині. Вінгер Вільяреала забив найбільш ранній гол Іспанії в історії протистояння з Італією.

"Скуадра" відповіла закиданням на лівий край штрафного під вривання Дзаньйоло. Ніколо з хорошої позиції несподівано виконав удар зовнішнім боком стопи – і м'яч пролетів би паралельно воротам, якби не зустрівся з рукою Ле Нормана. Пенальті!

Іммобіле впевнено реалізував 11-метровий зрівнявши рахунок. 1:1! Чіро став найкращим бомбардиром збірної Італії в епоху Роберто Манчіні (9 голів у 24 матчах).

Ле Норман теж увійшов у історію – за останні 23 роки він став другим футболістом, якому вдалося привезти пенальті у ворота Іспанії в дебютній грі. Першим був Касільяс.

Фатальність цих помилок особливо підкреслив подальший хід зустрічі. "Фурія Роха" в першому таймі не створила чогось небезпечного, награвши на 0,58 очікуваних голів. Італія відповіла взаємністю, за виключенням одного епізоду – голу Фраттезі на 21-й хвилині.

Давіде відкрився під закидання за спину Альбі, не впавши навіть після удару Жорді по своїх ногах. Хавбек Сассуоло вийшов віч-на-віч з Сімоном і переграв його, але VAR помітив офсайд. Рахунок не змінився.

Тактичний провал Луїса де ла Фуенте в першому таймі

В цілому, футбол збірної Іспанії справляв гнітюче враження. Проблема була не тільки у відсутності яскравих моментів – не було навіть ідей щодо їхнього створення. "Фурія Роха" виглядала банальною в атаці. Але це ще півбіди.

Команда Луїса де ла Фуенте демонструвала ще й організаційну вразливість. У структурі збірної виникала значна кількість розривів – як попереду, так і позаду. Це стало наслідком остраху від закидань "Скуадри". Іспанські хавбеки не чинили високого тиску, а вінгери занадто швидко падали в лінію до захисників.

З позитиву можна відзначити непогану систему просування м'яча. Особливо подобались своєчасні опускання Морати та робота Родрі – опорник Сіті демонстрував такий же спокій під пресингом, як і Бускетс свого часу. Іспанці швидко рухали "круглого" до чужої третини, але далі починалися проблеми.

Підопічні Роберто Манчіні вміло користувались даною вразливістю. Особливо круто схемою іспанців маніпулювала обороною "Фурії Рохи". Іммобіле, Дзаньйоло та латералі витягували не себе захисників, а у вільний простір з глибини вривались Фреттезі та Барелла.

Також варто відзначити сміливий персональний пресинг "Скуадри", внаслідок якого Сімону доводилось часто виносити м'яч. Тим не менш, яскравих моментів у збірної Італії теж майже не було. Як наслідок, команди відправились відпочивати за нічийного рахунку.

Заміни перегорнули гру на користь іспанців

Роберто Манчіні у роздягальні замінив двох латералів. Замість Ді Лоренцо та Спінаццоли вийшли Дімарко й Дарміан. Луїс де ла Фуенте, своєю чергою, зняв з пробігу Піно – на поле вийшов Асенсіо.

Перестановки краще спрацювали у іспанців. Набагато краще. На старті другого тайму "Фурія Роха" притиснула суперника, створивши кілька гострих епізодів. Так, вже на 48-й хвилині Асенсіо виконав м'яке закидання на лінію воротарського, куди влетів Меріно – Мікель замкнув і влучив у поперечину, а Мората прийняв відскок і пробив з розвороту. Повз праву стійку!

Ще за хвилину Асенсіо небезпечно вривався на лівий край штрафного, а на 52-й хвилині повторився момент з подачею на лінію воротарського. Тільки тепер Альба подавав зі стандарту, Доннарумма перевів на Родрі, а той з близької відстані бахнув над воротами. Стривожений таким розвитком подій Манчіні змушений був провести заміни.

Замість Іммобіле й Жоржінью на полі з'явились К'єза й Крістанте. Втім, перший момент по перерві "Скуадрі" створили старі герої – Дзаньйоло прострілив з лівого флангу, а Фраттезі замкнув метрів з 10-ти. На щастя для "Фурії Рохи", хавбек пробив прямо в Сімона.

Хороше завершення тайму від Іспанії

Що найбільш важливо, для Італії цей момент став останнім у зустрічі. Іспанія в середині другого тайму гру освіжила гру Руїсом, Каналесом і Фаті, перебудувалась на 4-3-3 й перестала допускати грубі помилки. Більше не виникало розривів, а пресинг піренейців відверто почав душити "Скуадру".

Показово, що точність пасів підопічних Роберто Манчіні впала з 83% до 76%. В останні 10 хвилин вона знизилась взагалі до 70%.

Іспанія виглядала краще в організаційному плані, однак моментів майже не виникало. Оборонялись італійці доволі впевнено, за виключенням епізоду на 81-й хвилині. Альба обігрався з партнером і прострілив з лівого кута воротарського, а Мората замкнув – втім, Ачербі на стрічці воріт встиг заблокувати.

В цілому, овертайми здавались логічним продовженням поєдинку, але на 88-й хвилині спрацювала остання заміна Луїса де ла Фуенте. Хоселу вийшов замість Морати й став героєм зустрічі.

Альба отримав розрізну передачу і прострілив з лівого флангу, а один із захисників вибив м'яч на лінію півкола. Родрі опинився першим на підбиранні й пробив з лінії штрафного, а м'яч завдяки двом рикошетам від захисників прилетів до Хоселу – таким чином, нападник Еспаньйола уникнув офсайду. Далі залишилось тільки розстріляти ворота з мінімальної відстані.

Хоселу скористався шансом. 2:1! Італія спробувала навалитись у відповідь, але за 8 хвилин нічого не створила. У підсумку, фінальний свисток зафіксував перемогу "Фурії Рохи" – іспанці вийшли у фінал Ліги націй, де зіграють з Хорватією.

Хорватія вийшла у фінал Ліги націй, здолавши Нідерланди у битві з 6 голами – Модріч покарав Кумана за тактичний провал