УКР РУС

Іспанія – Італія: анонс півфіналу Ліги націй

15 червня 2023 Читать на русском

Іспанія в рамках півфіналу Ліги націй УЄФА 2022/23 зіграє з Італією. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Збірна Іспанії й Італії вже зустрічались у попередньому "фіналі чотирьох" Ліги націй. Тоді він проходив в Італії. Чудова команда Луїса Енріке перемогла в Мілані з рахунком 2:1 – а потім скандально програла Франції в матчі за трофей. На дворі стояв 2021-й рік.

Тоді Італія грала складом з тріумфального Євро-2020, навіть не уявляючи, що станеться у відборі до ЧС-2022. Іспанія ж стрімко прогресувала, готуючись мінімум до фіналу Мундіалю – виліт від Марокко в 1/8 фіналу ніхто навіть уявити не міг. Після драматичних провалів у 2022 році обидві збірні змушені були стати на шлях перебудови.

Роберто Манчіні цей перехід дається важче. На Апеннінах не так багато яскравих проспектів – крім Скамакки й Ньйонто важко когось згадати одразу. Та й ті поки що перебувають у статусі молодих-перспективних. Ситуація настільки скрутна, що на весняні матчі відбору до Євро-2024 довелося викликати Ретегі й Компаньйо.

Ретегі є 23-річним натуралізованим аргентинцем з Тігреса. Нападник навіть італійську не встиг вивчити, але забив два голи у перших же двох матчах за "Скуадру" – причому його дебютною "жертвою" стала збірна Англії. 26-річний Компаньйо ж ніколи не грав навіть у Серії Б, відправившись у турне євроколгоспами й отримавши виклик, виступаючи за Стяуа. Щоправда, у фінальну заявку форварда не взяли ні тоді, ні зараз.

Весняні поєдинки у відборі залишили дуже багато запитань до футболу Італії. Так, команда видала потужний другий тайм проти Англії, однак колосальний тиск вдалося конвертувати лишень в один гол – суперника спіймали на перебудові. А крім того епізоду "Скуадра" мала всього два кволих удари по воротах...

Що найбільш важливо, британці самі віддали ініціативу, банально кинувши грати в Неаполі. До перерви ж вони рвали Італію на шматки, нічого не дозволивши і швидко оформивши 2:0. Однією з причин фіаско став пресинг – Англія була в ньому прекрасною, а от "Скуадра" лишень створювала розриви у власних лініях.

Ця проблема має тривожити Роберто Манчіні, адже Іспанія пресингуватиме надзвичайно інтенсивно. Та і футболістів для гри між лініями тут вистачає. Втім, з "Фурією Рохою" теж не все однозначно.

Луїс Енріке покинув збірну одразу після вильоту з ЧС-2022. Його наступником став Луїс Де Ла Фуенте, що неабияк насторожила прихильників іспанського футболу. Він 9 років працював у системі збірних і був провідником ідей Лучо, тож особливих змін у стилі ніхто не очікував – однак йому бракувало харизми колишнього ентренадора.

Те, що побачили фани у перших двох матчах під його керівництвом, довіри не додало. Так, "Фурія" розгромила Норвегію (3:0), однак два з трьох голів пройшли на останніх хвилинах – а перед тим скандинави могли забивати не менше. Та і моментів у гранда було не так вже й багато.

А після цього команда поїхала в Шотландію, отримавши безапеляційну поразку (0:2). Що і говорити, коли дубль у ворота Іспанії провів Мактомінай... Втім, робити далекоглядні висновки зарано. У Глазго грав резервний склад, а зі скандинавами не сталося чогось аж надто нового – при Луїсі Енріке подібні історії теж траплялись.

Лейтмотивом перших двох матчів під керівництвом Луїса де ла Фуенте стало оновлення збірної. Із заявки на ЧС-2022 залишилось всього 12 футболістів, причому пішов її системоутворювач – Бускетс. Новий ентренадор ввів у гру Меріно, Порро, Хоселу та Борху Іглесіаса, а також відмовився від найбільш кричущих експериментів епохи Лучо. Зокрема, він повернув Родрі з позиції центрбека в опорну зону.

Як це спрацює зараз? Подивимось? Зараз Іспанія, як і Італія, являє собою кота в мішку. За якістю складу та гри "Фурія Роха" виглядає явним фаворитом, однак на Піренеях в цьому не так впевнені. Поговорюють, що у випадку провалу "фіналу чотирьох" Луїса де ла Фуенте звільнять.

Кадрова ситуація

Луїс де ла Фуенте вперше викликав центрбека Ле Нормана з Реал Сосьєдада. Він мав право виступати за збірну Франції, але обрав іспанську команду. Також тренер "Фурії Рохи" включив у заявку Наваса, Берната, Каналеса й Родріго Морено, які пропускали минулі поєдинки – але виключив Оярсабаля з Себальйосом.

Не всі футболісти сьогодні зможуть зіграти. Кадрові втрати у збірної Іспанії просто феєричні – в лазарет загриміли Бернат, Ніко Вільямс та Давід Гарсія, а Ольмо залишається під питанням. Через пошкодження повз Лігу націй пролетіли Бальде, Аспас, Гайя і Педрі, але вдалося долучити Фаті.

Заявка збірної Італії зовсім не здивувала. Нових імен тут майже немає – у складі ті ж футболісти, що і навесні. Місце знайшлося навіть для Леонардо Бонуччі, але без дебютантів "Скуадра" таки не змогла обійтись. Центрбек Бастоні підхопив грип, тож замість нього довелося викликати Буонджорно з Торіно.

Орієнтовні склади на матч Іспанія – Італія

Іспанія: Сімон – Карвахаль, ле Норман, Ляпорт, Альба – Родрі, Субіменді – Гаві, Асенсіо, Ольмо – Мората

Італія: Доннарумма – Ді Лоренцо, Ачербі, Бонуччі, Дімарко – Барелла, Жоржіньйо, Верратті – К'єза, Ретегі, Пеллегріні

Прогноз "Футбол 24" – перемога Іспанії

Дуже непросто спрогнозувати результат цього поєдинку. Кадрові втрати сильно б'ють по команді Луїса де ла Фуенте, але вони сильніші за "Скуадру" в пресингу. При цьому обидві збірні нестабільні – вони регулярно провалюють один з таймів.

Букмекери вважають "Фурію Роху" фаворитом. Ми погоджуємося, адже італійці виглядали занадто вразливо у топ-матчах. Тим не менш, цілком ймовірною є нічия в основний час.