УКР РУС

Ісландія – Україна: Гілфі Сігурдссон, ісландський Бекхем і головна загроза – чому він коштує більше за Ярмоленка і Коноплянку разом взятих

5 вересня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Збірна Ісландії сильна вдома, своїм духом і насамперед командною організацією, а не індивідуальностями. Але навіть у складі найближчого суперника збірної України знайдеться справжня перлина.

Знайомтесь, Гілфі Сігурдссон. Ісландський десятка. Справжнісінька поп-зірка у себе на батьківщині. Андрій Ярмоленко і Євген Коноплянка в одній особі. Правоногий вінгер, здатен зіграти на обох флангах і в центрі під нападниками. Забивала. Асистент. Легенда. Йому тільки 27, а він уже, імовірно, затьмарив найзнаменитішого досі ісландського футболіста – екс-нападника Барселони і Челсі Ейдура Гудйонсена. Цікаво, що у складі міцних ісландців лише 3 гравці представляють топ-чемпіонат. Крім нашого героя, це ще Хальфредссон з Удінезе і Фінбогассон з Аугсбурга. Але ні в кого точно немає такої багатої клубної кар'єри на найвищому рівні в Прем'єр-лізі Англії.

"Особливості національного футболу". Ісландський фахівець розкриває секрети успіху збірної на Євро-2016

Найдорожчий ісландець і гравець Евертона в історії

Гілфі Сігурдссон знову дряпається вгору. Після невдалої історії з Тоттенхемом (єдине місце, де боровся за найвищі місця, проте не грав жодної серйозної ролі) був етап підйому з борцем за виживання Суонсі, а тепер він готується до чогось зовсім нового. Евертон має великі надії вибороти місце у топ-4, а значить увірватись у Лігу чемпіонів. Гілфі не один раз ставав архітектором успіху скромних команд, як-от його збірна чи валлійські "лебеді". Але ще ніколи не піднімався на бажану висоту на клубному рівні. Все-таки стабільно допомагати своєму Суонсі уникати вильоту з АПЛ – це досягнення, але трохи замало як для амбітного плеймейкера, за якого пропонують такі гроші.

Евертон придбав його за 49,40 млн євро влітку 2017 року, і тепер 27-річний півзахисник мав би стати лідером сенсаційного топ-проекту. Вдуматись тільки, майже 50 мільйонів євро – та це більше, ніж 2 найрезультативніші снайпери в історії збірної України Андрій Шевченко та Андрій Ярмоленко принесли Динамо разом взяті. До слова, про останнього. Сігурдссону вже 8 вересня виповниться 28. Ярмоленку буде стільки ж через менш ніж 2 місяці. Обидва зараз починають новий етап, намагаючись вирватись з оков лідерів скромних на європейському рівні команд. Обидва можуть стати найкращими бомбардирами в історії своєї збірної, граючи не на позиції форварда. Обидва володіють досить оригінальною, іноді зовні незграбною, але дуже результативною технікою.

Гілфі наразі тільки розкручується в АПЛ, але в Лізі Європи недавно показав, що його козирем є удари з будь-яких найбільш дальніх місць у найскладніших позиціях. Ісландцю не можна давати час для прийняття маяч у 30-метровій зоні від воріт. У поєднанні з вільним партнером це часто може означати супермомент. Збірній України, імовірно, пощастило, що Сігурдссон зараз дещо запізніло (трансферна сага була виснажливою) втягується у сезон. Тому що, коли він у формі, постраждати може будь-хто. Не особливо напружуючись, пригадуємо, як у минулому сезоні ісландець своїм ударом завдав Ліверпулю першої за рік поразки на "Енфілді". А Давід Де Хеа безпорадно проводжав поглядом вбивчий удар Гілфі зі штрафного на "Олд Траффорд" – мінус 2 очки для МЮ.

Аналогії з Бекхемом, любов до міс Ісландії

Сігурдссон – ікона реклами на ісландському ринку. Він рекламує найпопулярніші товари та трансляції англійської Прем'єр-ліги. Його кохана – Міс Ісландії Александра Іварсдоттер. Гілфі незабутньо виконує штрафні удари: хочете гольовий пас – буде вам подача, хочете гол прямим ударом – питань нема. Може і технічно покотити низом або пробити під стінкою – головне, що варіантів має вдосталь, а не зациклений на чомусь одному фірмовому! Такий собі Девід Бекхем в ісландському світі. Частенько здається, що для голу вам потрібно зовсім небагато: стандарт за межами штрафного майданчика і права нога Гілфі. Ще в Суонсі цей майстер стандартів мучив голкіперів, не дозволяючи їм покидати тренування разом зі всіма після сигналу тренера. Ні, стій, хлопче, я ще не натренував штрафні.

Сім'я Сігурдссона не з бідних, хоча ви ще спробуйте знайти у скандинавському світі людей, які працюють і бідують. Батько розкрутив риболовний бізнес, а коли 16-річний син подався в англійський Редінг, поїхав разом з ним, керуючи сімейною справою ... по телефону. Зараз найзірковіший ісландець, крім футбольних полів, із захватом позує у двох місцях: на майданчику для гольфу та з потужними рибинами.

Сігурдссон забив божевільний гол з 40 метрів у Лізі Європи – перший за Евертон

8 статистичних фактів, якими Сігурдссон вражає в АПЛ

З кожним роком він удосконалює свої показники результативності, граючи за посередній клуб. Він вартий кожного заплаченого пенні. Інтернет шаленів, коли Гілфі у своєму дебютному матчі за Евертон (Ліга Європи, виїзд проти Хайдука) забив нереальний гол у падінні з центрі поля. Не здивуйтесь, якщо це буде гол року, себто володар премії Пушкаша. Але як до цього взагалі дійшло, чому "іриски" закохались у цього ісландця настільки, щоб викласти божевільну суму як для гравця, який не гратиме в Лізі чемпіонів?

Факт №1. Сігурдссон є найкращим бомбардиром (34 голи) та асистентом Суонсі (29 пасів) в АПЛ за всю історію

Факт №2. Сігурдссон у сезоні 2016/17 поступився лише двом гравцям у всьому чемпіонаті Англії за відсотком голів, до яких безпосередньо причетний. Гілфі забивав або асистував у 48,9% голів Суонсі. Тільки Джермейн Дефо (58,6%) та Ромелу Лукаку (50%) були ще ефективнішими.

Факт №3. Сігурдссон не знає, що таке мертва зона чи улюблена точка на полі. Ніхто в попередньому сезоні АПЛ не віддав більше за ісландця гольових пасів зі стандартів (8).

Факт №4. Сігурдссон забив 5 голів проти топ-6 клубів АПЛ 2016/17. Більше тільки в одного футболіста – Джеймі Варді (6).

Факт №5. Сігурдссон став найкращим гравцем усієї Прем'єр-ліги за кількістю кілометрів. Атакувальний хавбек (!) набігав за Суонсі 433 км, відігравши 37 матчів.

Факт №6. Сігурдссон не має собі рівних за голами зі штрафних відтоді, як він дебютував в АПЛ (2011 рік). За це час Гілфі забив 7 голів зі стандартів з-за меж карного.

Факт №7. Сігурдссон поступається лише 4-м гравцям за останні 3 сезони у графі асисти в АПЛ. В активі ісландця 26 гольових пасів, лідером є Сеск Фабрегас (37), далі йдуть Месут Озіл, Крістіан Еріксен та Кевін де Брюйне. Зате лише наш Гілфі грав за команду, яка і близько не підходила до зони єврокубків.

Факт № 8. Тільки 1 півзахисник безпосередньо включений у більшу кількістю голів команди АПЛ, починаючи із сезону 2014/15. "На совісті" Гілфі 53 голи, більше тільки в Еріксена з Тоттенхема.

Сігурдссон – продукт ісландської системи виховання зірок

Вихованець Хабнарфйордура та Брейдабліка – це клуби, які постачають у національну збірну найбільше гравців. Не безпосередньо, звісно. Але там все починається. Звідти вийшов і наш герой, аби вже в 16 почати підкорювати Туманний Альбіон. Неймовірні футбольні школи у країні, де вже у вересні хочеться сховатись і не виходити з дому. Уже давно минули часи, коли ісландці могли грати лише 5 місяців на рік. Зараз присвячуйте себе грі №1 хоч усі 12! 20 стадіонів зі штучними полями, 130 заповнених юнаками футбольних полів у країні, де лише 20 тисяч зареєстрованих футболістів, які далеко не завжди присвячуюють себе виключно футболу. Тамтешні діти готові з ранку до ночі ганяти м'яча. Сніг на майданчику? Вони беруть лопати, розгрібають і далі займаються улюбленим захопленням навіть у заметіль. Вітер, який зносить навіть футбольні ворота? Дошкульно, але не смертельно.

"Грім вікінгів". Як ісландці з почестями зустрічали свою збірну після Євро-2016

Таким усміхненим і незламним є й найстатусніший гравець-суперник збірної України у матчі 8 туру відбору ЧС-2018. Сміливий, дисциплінований, завзятий і голодний до гри. Скромний, але з характером і величезною внутрішньою силою. Сігурдссон важко працював, аби досягнути актуального рівня. Він, звісно, не народився з талантом бразильця чи Мессі, але всього досягнув своєю працею і самовідданістю. Нічого унікального, однак вбивчо ефективно. Професіонал, який з гарячим поглядом стежить за відеоаналізом тренера, а потім просить попрацювати з ним ще і ще після тренувань. Він, можливо, так і не вирветься зі статусу лідера команд-андердогів, але у будь-якому разі стане уособленням золотого покоління ісландського футболу. Того, яке зовсім не випадково обігрувало як мінімум Нідерланди, Англію та Хорватію.

"Найкращий тренер світу" Марсело Б'єлса і Лілль – новий сенсаційний проект багатія, який збирається конкурувати з ПСЖ

Тарас Котів, Футбол 24