УКР РУС

Ісландія – Україна. 5 головних підсумків матчу відбору ЧС-2018

6 вересня 2017 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" підбиває підсумки виїзду збірної України у Рейк’явік.

1. Дежавю

У вас не було відчуття дежавю, що ви щось подібне вже бачили? У мене таке відчуття було. Помилка арбітра в гольовому моменті, дубль головної зірки команди господарів, рахунок 2:0… Так, майже такий сценарій всі ми спостерігали 2 вересня, коли збірна України впевнено обіграла Туреччину.

Глузували з Мірчі Луческу, говорили, що ми й так заслужили перемогу…

Луческу провалив перший екзамен, а судді вкрали надію на Мундіаль: турецькі ЗМІ про поразку своєї збірної Україні

А зараз опинилися в тій самій ситуації. Арбітр помилився? Так. Але чи можемо ми стверджувати, що за підсумками 90-та хвилин заслуговували бодай на нічию? Навряд чи…

Ісландія – Україна – 2:0 – Відео голів і огляд матчу

Єдина різниця, що турків ми загнали фактично в одні ворота, а в Рейк’явіку на рівних грали перший тайм. Але після голу в наші ворота – катастрофа… Ісландія в контргрі рвала нашу оборону на шматки.

2. До помилки рефері – рівна гра

Перший тайм в Ісландії збірна України провела на пристойному рівні. Ми завдали перший удар в ствір та небезпечний момент раніше, ніж господарі (Коноплянка, на 6-й хвилині), добре контролювали м’яч. Не ідеальна гра, але виглядала Україна не гірше ісландців.

Другий тайм – зовсім інша історія. Пропустили гол після помилки шотландського рефері Вільяма Коллума, почали розкриватися і отримувати контратаки. Все могло завершитись і більш печально, якби ісландці реалізували всі або майже всі моменти.

Так, немає з чим сперечатись – другий тайм це повна безнадія, тому що ми очікували більш змістовної гри і в першу чергу, від наших лідерів, Ярмоленка та Коноплянки. І якщо Женя запам’ятався декількома рейдами лівим флангом, то Андрій в Рейк'явіку своєю грою сильно розчарував.

3. Несподівані кадрові рішення Шевченка

Хотів би почати з того, що не розумію такого поняття як "перехвалити команду". Ніби похвала вболівальників та преси сковує ноги футболістів в наступному матчі. Для мене це не більше, ніж штамп.

Була ейфорія та багато компліментів після матчу з Німеччиною на Євро-2016? Гравці та тренери їх все ж заслужили грою. Була ейфорія від перемоги над Туреччиною в Харкові? Гравці та тренер її заслужили. Чому про це не писати?

Ось вам ще один штамп: команда після перемоги (поразки) має забути про результат та готуватись до наступної гри.

Збірна України не могла програти через ейфорію від перемоги над Туреччиною. Вона могла програти через помилки гравців та тренерів. Або частково – арбітрів.

Питання лише в тому, чи могли ми з перших хвилин зіграти інакше, щоб матч мав кардинально інший сценарій? Теоретично – могли.

Андрій Шевченко зробив три зміни у складі в порівнянні з матчем проти турків. Ракицький змінив Кривцова, Маліновський – Ротаня, Бєсєдін – Кравця.

Вихід Ракицького ще можна зрозуміти – він пропускав матч з Туреччиною через дискваліфікацію, тренери на нього розраховували як на гравця основи.

Але навіщо було ламати гру в середній лінії та атаці після майже ідеальної гри? Це для мене – найбільша загадка матчу в Ісландії. І Андрій Шевченко не зменшив здивування своїм поясненням на післяматчевій прес-конференції. Андрій Миколайович пояснив це (якщо я правильно зрозумів) тим, що футболісти втомилися після минулого матчу, а в тому числі це проблема їх виступів у клубах, де вони не отримують достатньої ігрової практики.

Це як розуміти? Якщо наші футболісти проводять багато часу на полі – вони втомлюються, якщо проводять небагато часу – теж втомлюються? Коли ж вони в оптимальній формі?

Чесно кажучи, відповідь Шевченка трохи збентежила. Сподіваюсь, він згодом більш розгорнуто пояснить свій задум щодо зміни гравців основи (Ротань, Кравець).

4. Ще є шанси на ЧС-2018

Наша група ще раз довела, що вона досить рівна. І хоча багато хто вже поховав Туреччину після гри в Харкові і занижував цінність нашої звитяги, турки та Мірча Луческу довели протилежне. Вони повернулись в гру. І заодно повернули туди нас.

Два тури до фінішу – першу та 4-ту команди (Україну) відділяє 2 очки. Про всі розклади нашої групи читайте у статті:

7 варіантів на успіх. За яких умов збірна України може вийти з групи

Єдине, що можна і треба резюмувати: завдання для "синьо-жовтих" не змінюється – потрібно перемагати. Тепер вже ліміт нічиїх та втрат очок вичерпано. Потрібно перемагати Косово з якомога більшим рахунком та просто перемогти Хорватію, і ми другі в групі.

5. Шанс партнерів потіснити Коваленка

Віктор Коваленко та Олександр Зінченко перебрали жовтих карток та пропустять матч з Косово.

Незважаючи на критику чималої кількості вболівальників, це не заважало Коваленку мати безлімітний кредит довіри головного тренера збірної. Андрія Шевченка задовольняє рівень гри півзахисника Шахтаря.

Заховайло: На мій погляд, Коваленко грає у збірній України по блату, а Ракицький ніби послугу робить

Та все ж на Косово потрібно награти іншого виконавця в середню лінію. У конкурентів з’явився який-не який, але шанс, якого раніше Шевченко іншим гравцям (фактично) не надавав в матчах відбору ЧС-2018. Хто замінить Коваленка? Денис Гармаш? Євген Шахов? Чи зіграють Руслан Ротань та Руслан Маліновський?

Прикинути варіанти можна вже зараз, але у тренерського штабу є ще місяць на аналіз гри футболістів та прийняття рішення.

Попереду, в жовтні – вирішальні баталії відбору ЧС-2018.