УКР РУС

Іщенко: У "Шахтарі", "Динамо" та "Металісті" вдосталь своїх класних гравців

26 січня 2012 Читать на русском

Відомий український футбольний фахівець Олександр Іщенко в інтерв’ю сайту "ФУТБОЛ 24" поділився враженнями про особливості трансферної кампанії у поточному міжсезонні.

- Олександре Олексійовичу, українські провідні клуби – "Динамо", "Шахтар" та "Металіст" - у період зимового міжсезоння на трансферному ринку пасивні, зробили по 1-2 придбаннях. Можна зробити висновок, що наставники вважають оптимальним підбір виконавців у своїх командах і не хочуть підсилюватися?

- Такого не буває, що клуб був повністю задоволений підбором виконавців і не хотів підсилитися. Такого в принципі не може бути. Завжди наставники прагнуть, аби в їхню команду переходили нові виконавці високого рівня. Справа в іншому. Ви подивіться скільки в "Динамо", "Шахтарі" та "Металісті" легіонерів. Як на мене, цей показник в них зашкалює. Цим командам якщо і брати легіонера, то тільки на порядок вищого класу від тих, хто уже є в них. А такі дуже дорого коштують. Зважаючи на це, можна констатувати, що лідери нашого чемпіонату достатньо добре укомплектовані.

- Після невдалого виступу донецького "Шахтаря" в Лізі чемпіонів від деяких фахівців можна було почути, що "гірники" потребують зміни лідерів. Мовляв, теперішні вже не є голодними до перемог, що і позначається на результатах команди. Погодитеся з цією тезою?

- Команда має чіткий вектор із бразильцями в атаці. Що ж тут зміниш? Запрошення якогось футболіста суттєво нічого не змінить. Ну придбають вони ще одного бразильця, направленість ж не зміниться. Питання в іншому. Якщо вже когось брати, то тільки дуже високого рівня виконавця. Скажімо, щоб він був кращим за Фернандіньо. А такий гравець коштує дуже багато і ще не відомо чи він захоче поїхати в Донецьк. А якщо і переїде хтось із дорогих футболістів, ще не відомо як він себе проявить в "Шахтарі". Вважаю, що "гірники" укомплектовані достатньою кількістю футболістів високого рівня, які здатні додати і підсилити гру як індивідуально, так і командно.

- Тож, українські провідні команди підійшли до такого рубежу, коли потрібно купувати тільки дуже дорогих футболістів і не розпилюватися на посередніх виконавців?

- Так, усе правильно. Якщо брати когось, то тільки дуже хорошого футболіста. А так, у "Шахтарі", "Динамо" та "Металісті" вдосталь своїх класних гравців. А щоби підсилити команду потрібно чимало грошей. Розумієте, за такими ж черга вистроюється, тому його ще потрібно в Україну чимось заманити.

- Кадрову ситуацію в "Дніпрі" можна порівняти із тою, що є в тріо лідерів? Дніпряни теж не активні на трансферному ринку…

- Так вони раніше дуже багато футболістів купили. Хоча в них помітні деякі проблеми. Найбільша з них - вісь центральних захисників. Як на мене, є питання в "Дніпра" по воротарю. Але у команді дуже багато легіонерів, придбаних не так давно. Гроші потрачено, тепер тренер та гравці повинні давати віддачу. Їх же для цього і запрошували. Тим паче, що потенціал є. А наскільки буде реалізовано цей потенціал побачимо весною.

- Від інших клубів помітних переходів очікувати не варто?

- Таких не буде. Зараз усі навчилися рахувати. Крім того, перше коло показало,що у нас достатньо конкурентоспроможних команд. Та й у футболістів, які раніше не були на слуху, а зараз стукають в двері елітних клубів та стають кістяком збірної, є можливість прийти в себе. Маю на увазі Селіна, Бутка, Коноплянку, Ярмоленка. Так, легіонери це добре, вони підвищують рівень наших команд та в цілому чемпіонату. Але я за те, щоби наставники більше довіряли своїм вихованцям. В цьому плані особняком стоїть "Дніпро". Є хороший приклад Коноплянки. Не зрозуміло чому зупинився в рості Шахов, мабуть, це питання потрібно йому поставити. Ще була низка футболістів, які, здавалося, б ось-ось будуть в основі "Дніпра". Усе говорить про те, що в українського футболу є ресурс, який потрібно розвивати.

- Яка пора благодатніша для вливання свіжої крові – зимове чи літнє міжсезоння?

- Зимове… В цей час більше часу на адаптацію гравців. Новачок ж повинен провести хоча б кілька ігор, спарингів, провести збори, щоби краще влитися в колектив.

- Але в цей період європейські чемпіонати в розпалі і команди, які виконують свої завдання, неохоче відпускають своїх футболістів?

- Ми знову повертаємося до початку розмови – легіонерів якого рівня ми купуємо? Кількість іноземців у чотирьох лідерів чемпіонату, а також до них можна віднести і донецький "Металург", мабуть, повинні сказати: "Стоп, давайте розберемося зі своїми гравцями".

- Внизу турнірної таблиці "Оболонь", "Зоря", "Олександрія". Щоби врятуватися від пониження в класі, найактивніше повинні працювати на трансферному ринку саме ці команди?

- А ви візьміть бюджети "Олександрії", "Оболоні". В "пивоварів" взагалі легіонерів немає. Таргамадзе, мабуть, продали не від хорошого життя й він би пригодився "Олександрії" у вирішення питання збереження прописки. Завжди є команди, які борються за місце в єврокубках. У них відповідний підбір гравців. А команди із низу турнірної таблиці "приміряють одяг по своїм можливостях". Тому там особливої активності і бути не може.

Розмовляв Андрій Захарчук